Houbový pekáček je velká dobrota a něco trochu jiného z hub, než na co jsme všichni zvyklí. Snadná příprava a opravdu skvělá chuť.
Sousedka Irenka mi zase udělala radost. Uvařila jídlo, které jsem neznala, ale s chutí jsem se nechala inspirovat. Protože hub jsou opravdu letos plné lesy a já s vařením houbových jídel nedokážu přestat. Polévky už jsme si užili, tak tentokrát jedno super hlavní jídlo. Nebo předkrm, když je vás hodně :-)
Jako přílohu k hlavnímu chodu doporučuji vařené brambory. Těstoviny nebo rýže však budou taky super. Použijete houbový pekáček jako předkrm? Křupavá domácí bageta nebo čerstvých chléb budou to pravé.
Suroviny
- pevné houby z lesa - množství podle pekáčku, ve kterém pečete
- máslo
- 200 g anglické slaniny
- sůl, pepř, kmín
- česnek podle chuti
- 200 - 400 ml smetany (podle velikosti pekáčku)
Postup
Houby očistíme a nakrájíme na velké kusy, ideálně jen rozpůlíme. V připravené nádobě k zapékání rozpustíme máslo, na kterém osmahneme slaninu nakrájenou na kostičky. Odstavíme z plotny a do pekáčku přidáme houby. Ty okořeníme solí, pepřem, kmínem, česnekem, případně i grilovacím kořením.
Houby s kořením a anglickou v pekáčku promícháme. Zalijeme smetanou a dáme péct do trouby vyhřáté na 250 °C. Za hodinu máme hotovo, vytáhneme z trouby a už si úžasně pochutnáváme.
Dobrou chuť přeje Elly a sousedka Irenka :-)
Nový komentář
Komentáře
Parádní mňamka...
gerda — #6To odlehčení sněhem je výborný nápad! Beru si to za své
Jinak recepty jsou to všechny fajn, já bych ale určitě dala přednost těstovinám, to miluju. Jo, a to s tím pečením na 250 st., to je fakt nějak hodně, to taky nikdy na nic nepoužívám, takže
Jejda,už jen nalézt v lese houby a jdu do toho
Loni sme to jednou dělali
helikoptera — #17Moje řeč, přidala bych pár brambor .
Vypadá to dobře, jen bych to nekazila tou slaninou.
Rikina — #18 My dvě asi nebude ty nejlepší kuchařinky.Já taky v životě nezapla troubu na 250°C.
Tento recept běhá po netu už dost dlouho a můj soused tvrdí, že je to pěknej humus, páč je to prý děsně nezdravé. Ale mě je to fuk, houby mám ráda v jakékoliv podobě, tak že hurá do lesa a bude pekáček
No a ty houby pořád nerostou, tak nevím, kde jsou jich plné lesy. No nic, holt si dám samotnou slaninu.
Jestli jsem to dobře pochopila, jsou to jen houby a slanina - co se teda na tom peče hodinu? Navíc při 250°C, to je teplota, kterou jsem v životě na nic nepoužila. Končím u 180°C a i tak mi to přijde hodně.
Mňamka, já bych tam teda přidala ještě něco kromě hub a slaniny, třeba trochu brambor.
Jinak u nás zatím úroda není, u nás až tak od půlky září
Mňam, to bych si teda pochutnala. Vypadá to krásně.
Taky bych si dala, ale u nás stále nic, o úrodě hub stále jen čtu...
dělala jsem včera, ale na pánvičce, vypražila na olivovém ojeli anglickou slaninu, pak cibulku na drobno nakrájenou, pak orestovala houby poté zalila smetanou a nechala probublávat. Přidala nasekanou petrželku, bazalku, trošku soli a pepře a hotovo ... vynikající jídlo
vypadá to velice dobře a určitě vyzkouším
Super nápad, jistě uděláme, už se mi sbíhají sliny...
ukladam a jak se zas pujde na houby tak udelam
To zní dobře:)
Recept znám od loňska,kdy jsme ho měli poprvé a letos se nám poštěstilo s houbama,tak jsme ho minulý týden měli.Byl opět vynikající.
hmmm, vypadá to dobře, jakmile zase donesou plný koš, tak není co řešit, je jasné co bude k obědu