Houbaření je koníček, který je v naší zemi velice rozšířený. Nejen, že zkušenější houbaři si domů donesou pravý poklad, v podobě chutných hub, ale uděláte i něco pro své zdraví. Pohyb na čerstvém vzduchu vám může jen prospět. Samozřejmě si ale musíte dávat pozor na to co sbíráte, protože naopak pro nezkušené houbaře je tato zábava velice nebezpečná. Než se tedy na houby vydáte, je důležité je velice dobře rozeznat a nesbírat ty, u kterých si nejste naprosto jistí, že se jimi neotrávíte.  

Houby rostou po celý rok, nejvíce však právě teď, na podzim. Největší výskyt hub bývá zhruba od konce srpna do poloviny října, nedá se to však určit přesně, protože samozřejmě závisí na téplotních podmínkách v konkrétním roce.

Houby můžeme hledat v lesích, na loukách i pastvinách. Většina z nich roste jednotlivě nebo v trsech či skupinách. Sbíráme jen ty houby, které bezpečně poznáme, vybíráme mladé plodnice.

Při konzumaci hub se řídíme zásadou "všeho s mírou". Houby jsou v naší zemi odedávna oblíbený pokrm. V přiměřeném množství podporují trávení, obsahují také minerály a vitaminy. Není vhodné se jimi ale přecpávat a už vůbec ne je konzumovat na noc.
Houbám by se měly vyhnout malé děti, staří lidí a lidé s chorobami ledvin nebo trávícího ústrojí.

Za normální dávku se považuje pokrm, který obsahuje 10 až 20 dkg čerstvých hub k obědu (na osobu). K večeři by dávka měla být ještě nižší. Množství podřizujeme také individuální snášenlivosti a druhu hub, které připravujeme. Hub s tuhou dužinou jako jsou třeba lišky nebo václavky sneseme méně než hub s měkkou dužinou (například žampiony).         

Chuť hub je velice rozmanitá. Poznáme ji už zasyrova, houba která chutná syrová nepříjemně už svou chuť po uvaření většinou nezmění (až na vyjímky). 

Houby se z  90% skládají z vody, patří tudíž mezi nekalorickou zeleninu.

Houby v můžeme v kuchyni zužitkovat mnoha a mnoha způsoby. Měli byste znát jednotlivé druhy hub a možnosti kombinace mezi sebou. Použít je můžeme pro přípravu hlavních jídel, ale i příloh k jídlům. Velice chutné jsou do polévek nebo nejrůznějších omáček. Samozřejmě se z nich dá připravit velké množství specialit. Stačí jen najít tu správnou kuchařku anebo zapojit trochu svou vlastní fantazii.

Není pravda, že pokrm z hub by se měl zkonzumovat ihned po uvaření, bez ohřívání. Houbový pokrm lze bez následků na zdraví ohřívat a opětovně jíst dokonce i druhý den. Je k tomu však nutný předpoklad, že pokrm byl uskladněn v ledničce, při teplotě po +4 stupně C.    

Čištění hub
První čištění hub by mělo proběhnout už při sběru. Houby do košíku pokládáme už částečně očištěné. Doma je nemyjeme, pouze otřeme vlhkou utěrkou. Můžeme si pomoci jemným kartáčkem. Poškozená místa z hub vykrájíme.

Konzervace hub
Pokud houby nemůžeme spotřebovat čerstvé, můžeme je usušit, naložit do octového nálevu nebo soli nebo třeba nakládat do čisté vody. Způsob konzervace volíme podle druhu hub.

Příště: více o konzervaci hub 

Zpracováno především podle stránek Mykologie v Podkrkonoší         

               
TÉMATA:
SEZONA