Nasbírali jste v lese velkou úrodu hub a kromě zamrazení či usušení na horší časy si chcete užít čerstvou voňavou smaženici? Výborný nápad!
Co nesmí ve smaženici chybět?
- houby :)
- vejce
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Máslo, nebo sádlo?
Vyzkoušejte obě varianty. S máslem bude smaženice jemnější, ale na sádle vás příjemně překvapí.
Něco navíc?
Výborným doplňkem smaženice je kvalitní anglická slanina nebo špek. Posypat ji můžete najemno nakrájenou pažitkou nebo zelenou petrželkou.
Cibule?
Do smaženice cibuli nakrájejte hodně najemno. Obyčejnou cibuli zkuste nahradit jemnou šalotkou nebo zelenou jarní cibulkou, včetně zelené natě.
Koření…
Ve smaženici samozřejmě nesmí chybět sůl. Pepř je nejlepší čerstvě namletý – černý nebo bílý. Většinou se přidává také mletý nebo drcený kmín.
Všechno připraveno – do práce!
V pánvi s nepřilnavým povrchem rozpustíme máslo nebo sádlo. Cibuli nakrájíme najemno a vsypeme do rozehřátého tuku na pánvi.
Houby nakrájíme na malé kousky a přidáme k cibulce, která nám již zesklovatěla. Maličko stáhneme teplotu a houby osmahneme. Přiklopíme pokličkou a chvilku dusíme ve vlastní šťávě. Není nutné je podlévat, pustí vodu. Ochutíme kmínem, pepřem a troškou soli. Se solí to nepřeháníme, dochutíme potom i vejce.
Vejce vyklepneme do misky nebo většího hrnku a lehce rozmícháme. Měkké houby jimi zalijeme, lehce osolíme a ihned začneme míchat. Z plotny stáhneme maličko dříve, než jsou vejce úplně ztuhlá.
Co k tomu?
Čerstvý voňavý chleba je to nejlepší, co si ke smaženici můžete dopřát. Výborné budou také křupavé topinky z bílého chleba, namazané máslem.
Další články, které vás mohou zajímat:
Nový komentář
Komentáře
Mam vyzkousene jak na masle,tak na sadle,oboje je dobre,ale co k tomu mame moc radi,je uvareny brambor,mirne pokapany sadlem nebo maslem a okurkovy salat.
Mňam
díky za tip, kde rostou, ale já jak o houbu nezakopnu, tak ji nemam(do lesa chodim, ale prostě je nevidim).
Loni jsem našla 6 hub v jednom pangejtu a manžel se smál, že to tam asi vypadlo opilýmu houbákovi, když je okolo
Jinak u nás smaženice taky musí bejt s česnekem!
najděte si svůj kraj a pak jděte hledat, rostou!
http://www.nahouby.cz/kderostou.php
Rybulka — #13 to neber vážně, já si tu jen tak provokuju
evusche — #19 a proč?? Houby obsahují velké množství vody, takže když se vydusí, plavou ve vodě přece taky.
Ale proti gustu žádný dišputát!
DanaD — #1 ja taky, aspon mám jistotu že jsou jedlé
evusche — #19 Vždyť je to úplně zbytečné,vyvařená houba už nemůže mít ani chuť,ani vůni...to jsem v životě neslyšela.
Nikdy bych si nedala smaženici z nevařených hub!

My houby očistíme, nakrájíme a dáme povařit se solí a kmínem a teprve pak to přidáváme k cibuli na pánev.
Já dělám houbovou smaženici jedině na sádle a přidávám i cibuli.
Smaženici mám nejraději na sádle bez cibulky.
kobližka — #15 No to se mi bohužel asi nepodaří. A i kdyby nakrásně podařilo, tak já skoro nikdy nic nenajdu
Rybulka — #11 Jdi do lesa - rostou všude!
No,tak pepř teda nedávám vůbec,ale bez čeho si neumím smaženici představit,to je kmín!
gerda — #12 Žampiony dělám několikrát týdně v různých podobách, tohle je něco jinýho přece!
Rybulka — #11 jdi a kup i žampiony. Mají i stejkové
To je mučení! Já chci houby!!!! Kde je mám sebrat??? Aůůůů
Jinak dělám smaženici stejně, jak je popsáno v článku. A teď se asi uslintám...
Pavla_b — #9 je to dobrý
Žábina — #8 papriky a rajče - to už je spíš lečo s houbama-ale může to být dobrý
dělala jsem ji včera...my ještě přidáváme papriky a rajče...chutná nám to tak