Foto: Probio

Suroviny:

  • 1 menší cibule
  • 100 g čerstvých hub
  • 200 g pohankových krup Probio
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • rukola
  • 1 lžička citronové nebo limetkové šťávy
  • černý pepř mletý
  • olivový olej

Postup:

Pohankové kroupy vypereme ve studené vodě a necháme okapat. Cibuli a česnek oloupeme a jemně nasekáme. Očištěné houby nakrájíme na plátky. Rukolu omyjeme a necháme osušit.

Na horkém oleji nejprve nakrájené houby restujeme asi 2 minuty. K houbám přidáme cibulku s česnekem a na mírné teplotě za stálého míchání je necháme zpěnit. Podlijeme trochu vodou a dusíme do změknutí. Mezitím připravíme pohanku. Nejprve propláchneme a pak krátce orestujeme a přilijeme asi 300 ml silného zeleninového vývaru a limetkovou šťávu. Asi 3 minuty povaříme a pak necháme 25 - 30 minut bobtnat. Pak smícháme houbovou směs s pohankou a dochutíme solí a pepřem. Nakonec vmícháme rukolu, která pokrmu dodá svoji charakteristickou chuť, a ihned servírujeme.

Kroupovou pohanku můžeme podávat jako samostatný teplý pokrm se zeleninovými saláty nebo jako přílohu k masu.

Trocha historie

Archeologické nálezy dokládají, že tato obilovina byla známa už před 2500 lety a jejím původním domovem byly zřejmě Himaláje. U nás se začala pěstovat
ve 12. století, v 16. století pak dosáhla velké obliby. Název pohanka pravděpodobně vznikl díky “pohanským“ Tatarům, kteří si ji do Evropy přivezli v rámci svých výbojů.
Pohanka byla dlouho vnímána jako pokrm chudých, zřejmě i proto, že vydrží i drsnější klimatické podmínky. Dnes ji díky jejím značnému přínosu pro naše zdraví nacházíme na talířích stále častěji.

Zdravotní benefity pohanky

Pohanka patří k cenným zdrojům vlákniny, je přirozeně bezlepková a 100 % bezpečná pro celiaky. Ukrývá v sobě nejen spoustu cenných minerálů a vitamínů – např. draslík, fosfor, vápník, železo, měď mangan, zinek, vitamíny skupiny B, cholin, rutin a tokoferol (E) -, ale také nenasycené mastné kyseliny a vysoký obsah rutinu. Ten má velmi prospěšné účinky na cévy, kterým vrací pružnost. Pravidelná konzumace pohanky se hojně doporučuje starším lidem, při potížích s hemeroidy nebo při praskání očních cévek.
Spolu s vitamínem E pomáhá rutin léčit chorobné cévní změny, s vitaminem C zase snižuje riziko trombózy, infarktu či mozkové mrtvice. Z tohoto důvodu je vhodné podávat k pohance také syrovou zeleninu nebo kysané zelí.
 
Pohanka obsahuje velké množství zinku, který posiluje obranyschopnost sliznic, což oceníme zejména v této době. Kromě toho zinek snižuje tlak, hladinu cholesterolu, uklidňuje žaludeční a dvanáctníkové vředy či zmírňuje problémy křečových žil. Cholin zase regeneruje jaterní buňky po poškození nemocí či alkoholem a pomáhá odbourávat nahromaděný tuk v játrech.

Máme pro vás i jiné zdravé recepty:

Dýňové curry s quinoou

Dýňové kernotto

Reklama