Základní těsto na pizzu už znáte. Ale proč pořád dokola dělat stejné druhy? Využijme sezonní surovinu - houby a připravme skvělou a voňavou pizzu.

pizza s houbami

Mé děti si oblíbily jeden jediný druh pizzy. Pizza těsto s česnekem a posypané sýrem. Občas snesou pod sýrem pár plátků anglické slaniny, ale nic více a nic méně. Ale letošní léto je jiné. Děti s námi sbírají velkou houbovou úrodu, která je téměř v každém lese a o nemilých houbách začínají přemýšlet trochu jinak.

Houby přece voní. Když se suší, když se vaří, když se pečou. Je to voňavý dar přírody, tak ho zkusí vzít na milost. Ne že by jásali třeba nad masem na houbách. Tam jich plave až moc a jsou divně měkké. Ale houby ve smaženici nebo na pizze, to se dá!

A tak já jsem jako matka ráda, že jsem svým konzervativním potomkům opět rozšířila obzory a vám nabízím recept na výbornou pizzu. Těsto je na pět kusů pizzy, které si můžete ozdobit po libosti. Do těsta používám speciální mouku na pizzu, se kterou je pizza výrazně chutnější než z obyčejné hladké mouky.

Suroviny

těsto

  • 1 kg hladké mouky nebo ideálně mouky na pizzu
  • 500 ml vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 kostka droždí
  • 1 lžičky soli


náplň

  • houby nasbírané v lese - suchohřiby, praváky, babky :-)
  • pár plátků libové anglické slaniny
  • 2 šalotky
  • trochu smetany - místo rajčatového základu
  • pár kousků mozzarelly nebo trochu jiného nastrouhaného sýra

Postup

Do vlažné vody rozdrobíme droždí, zamícháme a necháme rozpustit. Přidáme zbylé suroviny a vypracujeme hladké a vláčné těsto. To rozdělíme na pět stejných bochánků, které po jednom hodíme do mikrotenového sáčku, který pevně zauzlujeme.

Sáčky dáme do lednice a necháme do druhého dne, přes noc. Těsto bude úžasné, mnohem lepší než kdyby jste pekli pizzu hned.

Na druhý den rozválíme pláty těsta, která dáme na kulatou formu. Okraje pomažeme olejem, ve kterém jsme nechali už od minulého dne rozdrcený česnek. Do středu těsta dáme plátky anglické, plátky hub, které jsme předem podusili a půlkolečka šalotky. Zalijeme trochou smetany, posypeme sýrem a dáme do trouby.

Důležité je, aby byla vyhřátá na maximum. Ideálně horkovzduch. Teplota musí být co nejvyšší. Rošt umístíme do středu trouby. Pizza bude hotová do deseti minut. Záleží na druhu trouby a maximální teplotě, kterou je schopná udělat.

Okraje by měly být zlaté a potom ihned pizzu vyndáme ven.

Dobrou chuť přeje Elly.

TÉMATA:
SLANÉ PEČENÍ