Základní těsto na pizzu už znáte. Ale proč pořád dokola dělat stejné druhy? Využijme sezonní surovinu - houby a připravme skvělou a voňavou pizzu.
Mé děti si oblíbily jeden jediný druh pizzy. Pizza těsto s česnekem a posypané sýrem. Občas snesou pod sýrem pár plátků anglické slaniny, ale nic více a nic méně. Ale letošní léto je jiné. Děti s námi sbírají velkou houbovou úrodu, která je téměř v každém lese a o nemilých houbách začínají přemýšlet trochu jinak.
Houby přece voní. Když se suší, když se vaří, když se pečou. Je to voňavý dar přírody, tak ho zkusí vzít na milost. Ne že by jásali třeba nad masem na houbách. Tam jich plave až moc a jsou divně měkké. Ale houby ve smaženici nebo na pizze, to se dá!
A tak já jsem jako matka ráda, že jsem svým konzervativním potomkům opět rozšířila obzory a vám nabízím recept na výbornou pizzu. Těsto je na pět kusů pizzy, které si můžete ozdobit po libosti. Do těsta používám speciální mouku na pizzu, se kterou je pizza výrazně chutnější než z obyčejné hladké mouky.
Suroviny
těsto
- 1 kg hladké mouky nebo ideálně mouky na pizzu
- 500 ml vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 kostka droždí
- 1 lžičky soli
náplň
- houby nasbírané v lese - suchohřiby, praváky, babky :-)
- pár plátků libové anglické slaniny
- 2 šalotky
- trochu smetany - místo rajčatového základu
- pár kousků mozzarelly nebo trochu jiného nastrouhaného sýra
Postup
Do vlažné vody rozdrobíme droždí, zamícháme a necháme rozpustit. Přidáme zbylé suroviny a vypracujeme hladké a vláčné těsto. To rozdělíme na pět stejných bochánků, které po jednom hodíme do mikrotenového sáčku, který pevně zauzlujeme.
Sáčky dáme do lednice a necháme do druhého dne, přes noc. Těsto bude úžasné, mnohem lepší než kdyby jste pekli pizzu hned.
Na druhý den rozválíme pláty těsta, která dáme na kulatou formu. Okraje pomažeme olejem, ve kterém jsme nechali už od minulého dne rozdrcený česnek. Do středu těsta dáme plátky anglické, plátky hub, které jsme předem podusili a půlkolečka šalotky. Zalijeme trochou smetany, posypeme sýrem a dáme do trouby.
Důležité je, aby byla vyhřátá na maximum. Ideálně horkovzduch. Teplota musí být co nejvyšší. Rošt umístíme do středu trouby. Pizza bude hotová do deseti minut. Záleží na druhu trouby a maximální teplotě, kterou je schopná udělat.
Okraje by měly být zlaté a potom ihned pizzu vyndáme ven.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
paníliška — #30Plně s Vámi souhlasím. To, že zde někco dodá svůj osvědčený recept je spíš chvályhodné, že se podělí nezištně. Já třeba nové jednoduché recepty vítám, a je na mne jestli je vyzkouším. Takhle se může stát, že na články z Ž-I nebude reagovat nikdo, a bude to jen nudné čtení.
Milé ženy, já jsem sice jinde napsala, že se pod tenhle článek nevrátím, ale nakoukla jsem a vidím, že se vede diskuse dál. Cítím se tedy trochu odpovědná za to, že jsem nechtěně a velmi nerada zavdala příčinu k tomu všemu cirkusu, co tu vypukl. Pročetla jsem si své diskusní příspěvky a stále nechápu, čím jsem paní redaktorku tolik rozlítila? V dobré víře přispět něčím jiným, jsem čekala debatu na téma vaření. A místo toho jsem byla poučena o správném chování. Děkuji tedy za podporu, které se mi tu dostalo a v osobě paní redaktorky jsem si bohužel potvrdila pořekadlo, že není všechno zlato, co se třpytí.
Libča — #42 vaření je jedna věc, vyjadřování věc druhá. Nevím, čím se živíš, ale kdybych se takto směrem ke klientům/lidem, se kterými spolupracuji nebo jim nabízím cokoliv, ať už jakékoliv služby nebo psaný text, vyjadřovala, tak bych v zaměstnání velice rychle skončila, a navíc s pořádnou ostudou. Tady to ale bohužel zapadá do celkové koncepce bulvárního magazínu pokleslé úrovně, kde padají hranice ve vyjadřování a slušnosti. Holt náš šálek kávy to ale není, proto se čtenářky ozývají.
To, že každá máme jiný styl kuchyně je OK, pokud to dokáže i paní "redaktorka" uznat. A ne se ofrňovat nad receptem, který není podle jejích vznešených představ.
Slovesem "kvičet" směrem ke čtenářům se u mě zařadila mezi hysterky, kterým, když docházejí argumenty, tak kolem sebe kopou a jsou tak nějak k politování než k čemukoliv jinému. Opět to vypovídá něco o ní, ne o čtenářkách.
Ono tu stejně za chvíli nebude na koho kvičet, tak jsou moje výhrady vlastně passé.
Tak jsem si to cele precetla a priznam se ze mi moc neprislo ze elly by nejak utocila, jelikoz ji znam tak jsem psany text uplne pochopila jak to myslela a verim ze nic zleho tim nesmyslela. Ono psane slovo vyzni jinak nez mluvene. Elly je podle mych zkusenosti uzasna kucharka a znalkyne vim jak kazdy rezept vyzkousi, otestuje a overi nez ho sem nebo kamkoliv da. Kazda z nas varime jinak a mame jiny styl kuchyne, to bych se mohla taky doma urazet kdyz starsi syn rika " Mami stejne to tak dobre nedokazes uvarit jako elly, tak to ani nezkousej" 😃😃 no a ja se neurazim naopak si rikam ze je super kdyz nekdo umi to ci ono bo dela to ci ono jinak. Toz devcata kliiid kolik zla uz na tom svete je 😉
tolik vášní kolem receptu ????
nestačím se divit...
a pak proč jsou pořád nějaké války....
prostě kvůli lidské sebestřednosti a neschopnosti přijmout jiný názor.....
Páni (vlastně dámy), no to je úroveň
ty kráso, mě vomejou z toho, co se tady děje
Slunecna Elly, ten tvuj ti doma nedal, ci co? Nebo ze bys uz sla do prechodu? No, je to mozne....




Mozna by ses v tom pripade mela na psani uplne vysrat, protoze dnes jsi to proste tezce nezvladla.
margot — #35 tak.
Přitom žena-in jako taková víceméně kopíruje články z bulváru, takže nechápu, proč se místní redaktorka pohoršuje nad Hruškou, ať je jaký chce.
Ne, tohle jsem fakt nečekala.
peetrax — #32Asi nevyhrála v Prostřeno, tak si tady chladí žáhu.
elly — #29ve vší úctě jsem velmi překvapena Vašimi reakcemi a útoky, donedávna jste tu byla mojí oblíbenou redaktorkou, ale tohle vůbec nechápu. k Vašemu odsudku "jedů" co používá pro Vás zřejmě plebs a Vašemu ohrnování nosu - tuším zrovna Vy jste tváří jakéhosi vaření s Maggi a pokud se nepletu z Vašeho pera tu byly recepty, co propagovaly výrobky této firmy? takže Váš postoj je dost pokrytecký. a když budu v té chvíli pravdy, Vaše psaní na úrovni bulváru právě o tom Hruškovi apod. je také dost otřesné a povýšené.
Tak uhaste vášně a dejte si něco dobrého k večeři, něco, co vám chutná, protože požitek z jídla přináší slastné pocity
.
elly — #29 "to očekávám i od druhých" - měla jsem za to, že to tady snad znáš za ty roky a když jsi sem začala psát, tak jsi srozuměna s tím, že tohle je magazín pro široké spektrum lidí, ne pouze pro gurmány a biolesany. Škoda, bývala jsi fajn, než jsi tak nějak podivně zfanfrněla a bůhví proč zpychla. Skoro mi to tady přijde jako léčení komplexů nebo nedoceněnosti - to ale není problém zdejších čtenářek.
Já už tuhle rubriku číst nebudu, receptů je na netu habaděj a nechat se urážet se můžu nechat zajít po půlnoci do čtvrté cenové.
paníliška — #30 inu, jaký pán, takový krám. Přeber si to.
elly — #27 proč "kvičet"? Jsi jedna z mých nejoblíbenějších zdejších autorek, ale dnes jsi to ty, kdo vyskakuje, jako by se dělo kdoví co. A to jen čtenářka napsala svůj recept, názor.
Chytla jsi moresy od pana Kříže, či co?
Vidím, že to tady jde fakt od desíti pěti na všech frontách.
Za chvíli si tady celá redakce bude kvičet sama se sebou, s tím slovníkem a postojem možná tak uspěješ u slečny Škaldovic, na nás s tímhletím fakt nechoď. Proč bychom měly chodit někam, kde se na nás osopuje osoba jen proto, že si myslí, že je chytřejší a nedokáže respektovat cizí názor nebo vaření... to konkrétně mě dlouho bavit nebude.
elly — #27 Ano, v houbách umělá éčka nebudou, zato těžkých kovů by se dalo najít dost. Vgetu v kuchyni občas používám a žiju, takže jedovatá asi nebude (pravda, vybírám si) anebo já budu něco jako Kostěj Nesmrtelný.
Ano, italská pizza se nedělá z vegety a oleje, ale gerda sem dala svůj tip, recept, který má vyzkoušený a vyhovuje jí. Na tom není nic špatného a nevšimla jsem si, že by to bylo zakázáno. Ta, která musí být za každou cenu nejchytřejší, jste, bohužel, Vy, a to dost nevybíravým způsobem. Magazínu tím opravdu škodíte. Kdybych se takto chovala já ke svým klientům, dávno bych byla bez práce a místo vaření se mohla chodit akorát pást.
A ještě k tématu - gerda dala do těsta olej, Vy na něj anglickou slaninu. Která varianta je zdravější, o tom, myslím, netřeba polemizovat.
gerda — #28Bohužel je trochu škoda, že si dnes někteří čtenáři myslí, že můžou za každou cenu vyjadřovat jakékoliv názory a redaktor si je musí nechat líbit ;-) Jak jsem již několikrát psala, nikoho nenutím, aby podle mě vařil a aby se mu mé recepty líbily. Stejně jako mě se nelíbí styl Hruška a Babica, proto podle nich nevařím a NESLEDUJI je. To očekávám i od druhých.
A pokud vyznávám zdravou stravu a stěžuji si, že někdo vaří příliš kaloricky, tučně a nezdravě, tak mi přijde divné o pár dní později propagovat těsto nacpané tukem a vegetou. To se, dle mého názoru, více než neslučuje. To by mi potom zavánělo trochu tím, že se za každou cenu snažím být pod každým receptem ta chytřejší ;-)
elly — #27možná bych se měla rovněž urazit a vrátit míček na druhou stranu stejným způsobem, ale jestliže se zvolily tyto výrazy, už tu dnes skutečně nemám co dělat. Paní redaktorko, uvědomujete si, že zastupujete celou jednu rubriku v hodně čteném magazínu, kterému takto můžete docela uškodit? Ale to už konečně není moje starost. Jsem pouhá čtenářka, která má občas nějaký názor.
paníliška — #26Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá ;-) Je zvláštní u jednoho receptu kvičet, jak je to kalorické a mastné a u druhého cpát kvanta oleje a jedovaté vegety zbytečně :-)))
Slaninu máme domácí, takže vím přesně co v ní je. V houbách bych žádná éčka nečekal
To bych se dost divila... A jaké si koupím sýry, tak si důkladně vybírám a vím co obsahují.
Italská pizza se nedělá z polohrubé mouky a vegety. Tak to prostě je. Je to jediný správný názor ;-)
Podle obrázku to spíš vypaá jako slaninová pizza než houbová.
A k éčkům - copak víte, co vše je ve slanině, co je v těch vlastnoručně sbíraných houbách nebo v sýru? A proč je nutné shodit každý nápad nebo připomínku čtenářky a za každou cenu podávat svůj názor jako ten jediný správný?