DSC_0143.jpg (142 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Špekové knedlíky se k houbové omáčce perfektně hodí. Můžete si ještě uvařit vajíčko natvrdo nebo v troubě pomalu upéct hovězí nebo vepřové maso. Houbová omáčka je však sama o sobě tak skvělá, že není nutné ji doplňovat čímkoliv jiným než špekovým knedlíkem.

Houbová omáčka

  • 500 g směsi hub z lesa – já miluju na omáčku klouzky, václavky a kozáky (ale záleží i na tom, co najdu)
  • 1 velká cibule
  • 3 olivového oleje 
  • sůl a pepř
  • kmín
  • 500 ml smetany na vaření
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 150 ml studené vody

Olej rozehřejte v hrnci a osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, přidejte na kousky nakrájené houby.
Ochuťte solí, pepřem a kmínem. Promíchejte a opékejte na mírnou teplotu. Houby pustí trochu vody, hlídejte si je. Když se nebudou připalovat, nemusíte ze začátku přidávat vodu. Až houby pěkně ztmavnou, zasypejte je moukou, promíchejte a zalijte vodou a smetanou na vaření.

Promíchejte a vařte na mírnou teplotu, ideálně 15 – 20 minut. Podle potřeby můžete přilít ještě trochu vody.

Nalijte smetanu ke šlehání, promíchejte a nechejte pět minut společně provařit.

DSC_0148.jpg (180 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Špekové knedlíky

  • 5 bílých housek (nebo 6 kaiserek)
  • 2 lžičky soli
  • 5 vajíček
  • 150 g špeku
  • 1 hrnek křupavé smažené cibulky
  • 150 ml mléka
  • 2 hrsti najemno nasekané zelené petrželky
  • hrubá mouka podle potřeby (cca 150 g)
  • čerstvě mletý černý pepř
  • špetka muškátového oříšku

Kaiserky nebo housky nakrájejte na větší kostičky. Dejte na plech a při 200 °C opékejte pár minut, dokud nebudou na povrchu křupavé. Dejte do mísy, osolte, opepřete, ochuťte muškátovým oříškem, přidejte nasekanou petržel, křupavou smaženou cibulku a vejce. V pánvi opečte kostičky špeku dokřupava. Kostičky špeku vyberte z oleje a dejte do mísy. Přidejte mléko.

Přidejte 100 g mouky a promíchejte. Nechejte 10 minut odstát, občas můžete ještě promíchat. Podle potřeby můžete přidat ještě trochu mouky a ještě nechat těsto pár minut odstát.

Poté vytvářejte rukama namočenýma ve studené vodě kulaté knedlíky, které vložte do vroucí osolené vody. Vařte podle velikosti 10 – 15 minut.

Dobrou chuť přeje Elly.

Pochutnejte si na houbách

Hustý kuřecí vývar s masem a houbami

111.jpg (77 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Křepelka s houbovou nádivkou

222.jpg (133 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Těstoviny s houbami a pečeným králíkem

333.jpg (218 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama