IMG_9672.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

omáčka

  • 3 lžíce kvalitního olivového oleje
  • 1 velká cibule
  • houby - mražené, sušené, čerstvé - množství v čerstvém stavu přibližně 500 g
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • sůl a pepř
  • kmín, trocha čerstvého tymiánu

žitný knedlík

  • 20 g čerstvého droždí 
  • 150 ml polotučného mléka
  • 1 lžička cukru
  • 1 vejce
  • 350 g žitné chlebové mouky
  • 1 lžička soli

Postup

Cibuli nakrájejte nadrobno a dejte opékat na rozehřátý olivový olej (2 lžíce). Po pěti minutách přidejte polovinu hub, nakrájených na plátky. Ochuťte solí, pepřem, kmínem, tymiánem a společně opékejte. Dokud nebude cibule zlatavá a houby změknou (pokud máte čerstvé). Zalijte vodou nebo vývar. Přibližně půl litrem. Vařte 25 minut. Potom rozmixujte na jemnou omáčku. Na vedlejší plotně rozehřejte pánvičku s jednou lžící oleje a opečte zbylé houby. Opékejte pět, deset minut. Přidejte do omáčky a vařte dalších 15 minut. Přidejte smetanu a ještě 5 minut provařte. Omáčka bude krásně krémová a zahuštěná houbami.

Mléko zahřejte tak, aby bylo vlažné. Rozmíchejte v něm cukr a rozdrobte droždí. Nechejte na teplém místě kynout, asi 10 minut. Až budou na povrchu bubliny, vlijte do mísy. Přidejte zbylé suroviny a vypracujte těsto.

Nechejte ho půl hodiny kynout a poté vytvarujte knedlík. Zase nechejte kynout, asi 10 minut a vařte jak jste zvyklí. V horké vodě nebo v páře.

Podávejte společně, k omáčce je super plátek masa nebo vejce natvrdo.

Dobrou chuť přeje Elly.

1.jpgFoto: Alena Kolaříková

2.jpgFoto: Alena Kolaříková