Foto: Alena Kolaříková
Suroviny
omáčka
- 3 lžíce kvalitního olivového oleje
- 1 velká cibule
- houby - mražené, sušené, čerstvé - množství v čerstvém stavu přibližně 500 g
- 150 ml smetany ke šlehání
- sůl a pepř
- kmín, trocha čerstvého tymiánu
žitný knedlík
- 20 g čerstvého droždí
- 150 ml polotučného mléka
- 1 lžička cukru
- 1 vejce
- 350 g žitné chlebové mouky
- 1 lžička soli
Postup
Cibuli nakrájejte nadrobno a dejte opékat na rozehřátý olivový olej (2 lžíce). Po pěti minutách přidejte polovinu hub, nakrájených na plátky. Ochuťte solí, pepřem, kmínem, tymiánem a společně opékejte. Dokud nebude cibule zlatavá a houby změknou (pokud máte čerstvé). Zalijte vodou nebo vývar. Přibližně půl litrem. Vařte 25 minut. Potom rozmixujte na jemnou omáčku. Na vedlejší plotně rozehřejte pánvičku s jednou lžící oleje a opečte zbylé houby. Opékejte pět, deset minut. Přidejte do omáčky a vařte dalších 15 minut. Přidejte smetanu a ještě 5 minut provařte. Omáčka bude krásně krémová a zahuštěná houbami.
Mléko zahřejte tak, aby bylo vlažné. Rozmíchejte v něm cukr a rozdrobte droždí. Nechejte na teplém místě kynout, asi 10 minut. Až budou na povrchu bubliny, vlijte do mísy. Přidejte zbylé suroviny a vypracujte těsto.
Nechejte ho půl hodiny kynout a poté vytvarujte knedlík. Zase nechejte kynout, asi 10 minut a vařte jak jste zvyklí. V horké vodě nebo v páře.
Podávejte společně, k omáčce je super plátek masa nebo vejce natvrdo.
Dobrou chuť přeje Elly.
Foto: Alena Kolaříková
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Nevím, nevím, jí se i očima a toto, co je na prvním obrázku, by moje rodina odmítla - knedlíky vypadají jako opečený chleba a ta omáčka - jako by byla už jednou použitá.
Nadýchaný žitný knedlík....není to tak trochu protimluv?
Proč ten žitný knedlík vypadá jak topinka? Asi je někde chyba a je jiné foto. Toto je peklo na talíři.
Ještě provokujte, u nás je sucho jak na Sahaře. O víkendu jsem byla na Vysočině a nebylo to o nic lepší. Ty knedle jsou možná zdravější, ale nevypadají moc lákavě, ono to celé nevypadá lákavě.