631867420f9e3obrazek.jpgFoto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 500 g lesních hub (může být směs)
  • 1 cibule
  • 4 brambory
  • sůl a pepř
  • kmín
  • 200 ml zakysané smetany
  • 50 g másla nebo sádla

na ozdobu

  • 1 cibule
  • několik hub
  • křupavé krutony z toastového chleba nebo rohlíků

Postup

V hrnci rozehřejte sádlo nebo máslo, na kterém opečte nakrájenou cibuli. Tu můžete pokrájet na menší nebo větší kousky, jak chcete. Celá polévka se bude ještě mixovat. Opékejte asi pět minut a potom přidejte houby, pokrájené na silnější plátky. 

Houby v hrnci opékejte asi deset minut. Míchejte. Ochuťte solí, pepřem a kmínem. Přidejte na malé kostičky nakrájené oloupané brambory. Osmahnuté houby a brambory zalijte vodou nebo, ještě lépe, zeleninovým vývarem. Použijte 1 litr. Promíchejte, ztlumte teplotu a pod pokličkou vařte asi půl hodiny.

Uvařeno. Odstavte hrnec z plotny a polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Zjemněte smetanou a ještě chvíli prohřejte.

Na trošce tuku opečte na půlkolečka nakrájenou cibuli a plátky hub. Ochuťte je solí a pepřem. Opékejte asi 10 minut.

Polévku ozdobte houbami s cibulí a křupavými krutony. Ihned podávejte.

Dobrou chuť přeje Elly.

Houbová bramboračka

1.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Houbová omáčka se špekovými knedlíky

2.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Houbový quiche

3.jpg

Foto: archiv redakce