Suroviny
- 500 g lesních hub (může být směs)
- 1 cibule
- 4 brambory
- sůl a pepř
- kmín
- 200 ml zakysané smetany
- 50 g másla nebo sádla
na ozdobu
- 1 cibule
- několik hub
- křupavé krutony z toastového chleba nebo rohlíků
Postup
V hrnci rozehřejte sádlo nebo máslo, na kterém opečte nakrájenou cibuli. Tu můžete pokrájet na menší nebo větší kousky, jak chcete. Celá polévka se bude ještě mixovat. Opékejte asi pět minut a potom přidejte houby, pokrájené na silnější plátky.
Houby v hrnci opékejte asi deset minut. Míchejte. Ochuťte solí, pepřem a kmínem. Přidejte na malé kostičky nakrájené oloupané brambory. Osmahnuté houby a brambory zalijte vodou nebo, ještě lépe, zeleninovým vývarem. Použijte 1 litr. Promíchejte, ztlumte teplotu a pod pokličkou vařte asi půl hodiny.
Uvařeno. Odstavte hrnec z plotny a polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Zjemněte smetanou a ještě chvíli prohřejte.
Na trošce tuku opečte na půlkolečka nakrájenou cibuli a plátky hub. Ochuťte je solí a pepřem. Opékejte asi 10 minut.
Polévku ozdobte houbami s cibulí a křupavými krutony. Ihned podávejte.
Dobrou chuť přeje Elly.
Foto: Alena Kolaříková
Houbová omáčka se špekovými knedlíky
Foto: Alena Kolaříková
Foto: archiv redakce
Nový komentář
Komentáře
Dnes jsem byla na houbach, donesla jsem plny košík. Děkuji za recepty určitě vyzkouším.

Mňam, to vypadá skvěle. Hned bych si to dala. Já jsem si koupila nový košík do lesa. S kupónem odsud http://kuponozdroj.cz/ nebyl ani tak drahý, a tak jsme ho museli hned v lese s manželem vyzkoušet. Byli jsme před dvěma dny na Pardubicku a našli jsme docela slušnou dávku hub. Hlavně tedy "hnědé hlavy" tím myslíme podhříbky. Už se těším až zas vyrazíme a já zkusím ten koláč.