Čtenářka Věrulinka se v pátek vrátila z hub a poslala nejen recepty, ale i několik hezkých fotek. Mňam!

Téma houbaření, přímý zásah do mé houbařské vášně, kterou ve mně vypěstoval taťka s babičkou.Často si zanadávám a diskutuji s nimi oběma při čištění hub, proč mě toto naučili.Nevím přesně kolik mi bylo let, ale od mala jsem chodila s nimi na houby u babičky na vesnici na rakovnicku, kraj je vyhlášený houbařením.Nikdy nezapomenu, když jsem stála u hřiba a ne malého, já ho neviděla, div že jsem jej nerozšlapala. Nebýt taťky, bylo by po hříbku.Vznikla u mne veliká houbařská vášeň, a denně jsem otravovala taťku, aby jsme šli znovu ráno na houby.Zůstalo mi to navždy a denně bych mohla být v lese, vášeň mám v sobě velikou, ale potom tý práce s nimi.Nejen čištění, ale i příprava jídel z nich zabere hodně času.

Když šéfíček vyhlásil pondělní téma v pátek, byla jsem již v lese s manželem a užívala si krásných a zdravých hřibů.

hriby-5.7.2011.jpg

Nejen hřibů, všechny houby, ale převažovaly co do množství klouzáci, s nimi se snad roztrhl pytel.Sbírat je všechny, asi bych se svlékala, abych je měla kam dát, což se mě kdysi na plzeňsku stalo.Dva plné košíky a houby nebraly konce, nechat je tam, ne to jsem neuměla.Tak šup, košili dolů a udělala si náhradní košík.Ještě že jsem měla tričko pod ní.

houby--2-5.7.2011.jpg 

Co máme rádi z hub?

Jasně vede smaženice, obalovaný řízečky houbový nesmějí chybět na stole,rizecky-houbove.jpg 

 to je první co vždy vařím.Smetanová hřibová omáčka s knedlíkem, milujeme, ani maso nedávám, stačí hřiby.Drštková polévka z masáků, vynikající polévka, segedínský guláš a klasický houbový guláš, ale ten se dá vařit ze všech hub.

Jako lahůdka, jsou u nás škvarky z masáků.Asi se ptáte, co že to je?

houbovy-skvarecky-z-masaku.jpg

Je to ňaminka, zde recept:

Masáky, hlavně sbírat jenom pokud je dobře znáte, jsou lehce zaměnitelný se šedivkama, ty nesbírat.Masáka poznáte dobře, je načervenalý.

Očistit kloboučky-oloupat, včetně zdravých nožek a nakrájet na větší kousky.V cedníku propláchnout pod vodou, případnou nečistotu, nechat pořádně okapat.Rozpustit sádlo a vložit masáky.Nejdříve pustí vodu a až se voda vypaří, začnou se dělat škvarky, který se nechají při občasném míchání zčervenat.Vyndat na talíř s ubrouskem, aby se tuk vsákl do něj.Posolit a už můžete chřupat.Nikdy bych nevěřila, jaká je to pochoutka.Tento recept mě naučil manžel.Když manžel prvně sbíral masáky, já mu je chtěla vyhodit z košíku, cože to sbírá?No přesvědčil mě, ale stejně jsem byla odtažitá, než vše připravil a já ochutnala, doslova jsem se mohla užrat.

Další vynikající recept z masáků od mého muže:

Očištěné a omyté  kloboučky masáků se naplní ochuceným mletým masem, dle vaší chuti, co kdo má rád.Já dělám klasiku, jako na na sekanou.Naplním a obalím v klasickém trojobalu a usmažím.K tomu vařené brambory, může být i bramborová kaše a okurkový salát.Bohužel foto nemám.

Plněné půlky zelených praprik smaženicí, posypané nastrouhaným sýrem, zapečné v troubě, další lahůdka. 

Ještě pár fotek z předchozích dní v lese.

druhy-28.7.2011.jpg 

houby-29.7.2011.jpg 

V pátek prohlásil šéfíček toto:

seficek.jpg 

Tak jsem si to dneska vynahradila pane šéf a přeji všem vášnivým houbařům plné košíky nádherných zdravých hřibů.

Ještě malou poznámku, zrovna v pátek jsem v lese přemýšlela, jak by chtěla naše vláda lidem, kteří odcházejí z lesa s plnými košíky hub, borůvek, malin,  vyměřovat daň, to mi hlava nebere. To by u každého lesa stál člověk, který by vážil košíky?Je to opravdu úsměvné, co dokáží vyplodit.No i když možný je asi vše, oni něco vymyslí, jak mít více úředních šimlů na obecních úřadech, třeba se budeme povinně hlásit na úřadě a platit daně.

Zdraví Věrulinka

Pozn. red.: Text nebyl redakčně upraven


Díky Věrulinko za příspěvek, s tím daněním sesbíraných hub, jste si jistá, že to nebyl apríl? To mi připomíná zprávu, že poslanci mají krabičky, kterými si mohou vynutit zelenou na přechodech pro chodce. A že do úpravy přechodů se proto musí investovat stamiliony korun.

Dnes máme téma dne houbaření a vše, co se toho týká.

Těším se na vaše příběhy, fotky, recepty.

A zvlášť se těším an někoho, kdo mi napíše, že nemá rád houby a proč. :)

Vše posílejte na

redakce@zena-in.cz

Nejzajímavější příspěvek odměním knihou. Unikátní knihou, kterou nekoupíte v žádném knihkupectví.

Velký fotoatlas hub z Jižních Čech, který se nedá koupit v běžné distribuci. Více ZDE: http://www.velkyatlashub.cz/koupit.html

A ještě se můžete těšit na dvoudenní soutěž. Její pravidla zveřejním v 10 hodin!