Čtenářka Věrulinka se v pátek vrátila z hub a poslala nejen recepty, ale i několik hezkých fotek. Mňam!
Téma houbaření, přímý zásah do mé houbařské vášně, kterou ve mně vypěstoval taťka s babičkou.Často si zanadávám a diskutuji s nimi oběma při čištění hub, proč mě toto naučili.Nevím přesně kolik mi bylo let, ale od mala jsem chodila s nimi na houby u babičky na vesnici na rakovnicku, kraj je vyhlášený houbařením.Nikdy nezapomenu, když jsem stála u hřiba a ne malého, já ho neviděla, div že jsem jej nerozšlapala. Nebýt taťky, bylo by po hříbku.Vznikla u mne veliká houbařská vášeň, a denně jsem otravovala taťku, aby jsme šli znovu ráno na houby.Zůstalo mi to navždy a denně bych mohla být v lese, vášeň mám v sobě velikou, ale potom tý práce s nimi.Nejen čištění, ale i příprava jídel z nich zabere hodně času.
Když šéfíček vyhlásil pondělní téma v pátek, byla jsem již v lese s manželem a užívala si krásných a zdravých hřibů.
Nejen hřibů, všechny houby, ale převažovaly co do množství klouzáci, s nimi se snad roztrhl pytel.Sbírat je všechny, asi bych se svlékala, abych je měla kam dát, což se mě kdysi na plzeňsku stalo.Dva plné košíky a houby nebraly konce, nechat je tam, ne to jsem neuměla.Tak šup, košili dolů a udělala si náhradní košík.Ještě že jsem měla tričko pod ní.
Co máme rádi z hub?
Jasně vede smaženice, obalovaný řízečky houbový nesmějí chybět na stole,
to je první co vždy vařím.Smetanová hřibová omáčka s knedlíkem, milujeme, ani maso nedávám, stačí hřiby.Drštková polévka z masáků, vynikající polévka, segedínský guláš a klasický houbový guláš, ale ten se dá vařit ze všech hub.
Jako lahůdka, jsou u nás škvarky z masáků.Asi se ptáte, co že to je?
Je to ňaminka, zde recept:
Masáky, hlavně sbírat jenom pokud je dobře znáte, jsou lehce zaměnitelný se šedivkama, ty nesbírat.Masáka poznáte dobře, je načervenalý.
Očistit kloboučky-oloupat, včetně zdravých nožek a nakrájet na větší kousky.V cedníku propláchnout pod vodou, případnou nečistotu, nechat pořádně okapat.Rozpustit sádlo a vložit masáky.Nejdříve pustí vodu a až se voda vypaří, začnou se dělat škvarky, který se nechají při občasném míchání zčervenat.Vyndat na talíř s ubrouskem, aby se tuk vsákl do něj.Posolit a už můžete chřupat.Nikdy bych nevěřila, jaká je to pochoutka.Tento recept mě naučil manžel.Když manžel prvně sbíral masáky, já mu je chtěla vyhodit z košíku, cože to sbírá?No přesvědčil mě, ale stejně jsem byla odtažitá, než vše připravil a já ochutnala, doslova jsem se mohla užrat.
Další vynikající recept z masáků od mého muže:
Očištěné a omyté kloboučky masáků se naplní ochuceným mletým masem, dle vaší chuti, co kdo má rád.Já dělám klasiku, jako na na sekanou.Naplním a obalím v klasickém trojobalu a usmažím.K tomu vařené brambory, může být i bramborová kaše a okurkový salát.Bohužel foto nemám.
Plněné půlky zelených praprik smaženicí, posypané nastrouhaným sýrem, zapečné v troubě, další lahůdka.
Ještě pár fotek z předchozích dní v lese.
V pátek prohlásil šéfíček toto:
Tak jsem si to dneska vynahradila pane šéf a přeji všem vášnivým houbařům plné košíky nádherných zdravých hřibů.
Ještě malou poznámku, zrovna v pátek jsem v lese přemýšlela, jak by chtěla naše vláda lidem, kteří odcházejí z lesa s plnými košíky hub, borůvek, malin, vyměřovat daň, to mi hlava nebere. To by u každého lesa stál člověk, který by vážil košíky?Je to opravdu úsměvné, co dokáží vyplodit.No i když možný je asi vše, oni něco vymyslí, jak mít více úředních šimlů na obecních úřadech, třeba se budeme povinně hlásit na úřadě a platit daně.
Zdraví Věrulinka
Pozn. red.: Text nebyl redakčně upraven
Díky Věrulinko za příspěvek, s tím daněním sesbíraných hub, jste si jistá, že to nebyl apríl? To mi připomíná zprávu, že poslanci mají krabičky, kterými si mohou vynutit zelenou na přechodech pro chodce. A že do úpravy přechodů se proto musí investovat stamiliony korun.
Dnes máme téma dne houbaření a vše, co se toho týká.
Těším se na vaše příběhy, fotky, recepty.
A zvlášť se těším an někoho, kdo mi napíše, že nemá rád houby a proč. :)
Vše posílejte na
Nejzajímavější příspěvek odměním knihou. Unikátní knihou, kterou nekoupíte v žádném knihkupectví.
Velký fotoatlas hub z Jižních Čech, který se nedá koupit v běžné distribuci. Více ZDE: http://www.velkyatlashub.cz/koupit.html
A ještě se můžete těšit na dvoudenní soutěž. Její pravidla zveřejním v 10 hodin!
Nový komentář
Komentáře
Já sbíráním hub nesnáším, co lesa nechodím. Ale mám je ráda a nevadí mi je čistit, takže rodinka vyrazí na houby, maminka je očistí a uvaří, smaženici, řízečky, houbovou omáčku, něco nasuší na zimu do bramboračky a taky na omáčku. My měli houby už ve čtvrtek, dcery kamarád k nám dorazil na návštěvu s košíkem hub, pak jel v pátek do lesa ten můj, máme dovolenou. Houbiček bylo plno, čištění taky, ale ta smaženice a řízečky, to nemá chybu. Jo a s vášní na sbírání hub se člověk musí narodit, to ho nikdo nenaučí. Mě jako malou nutili chodit do lesa pořád, stejně jim to nepomohlo, nechytlo mě to a nic jsem nesbírala, prostě jsem jenom tím lesem procházela.
enka1 — #2 to víš, první otázka, když jsem se byli na domek podívat, při setkání s dnešním naším kamarádem, zněla:
a rostou tady houby?
řekl, ano,byla jsem spokojená
Že ty jsi si hledala ten váš baráček v místě velkého výskytu hub ?
to je nádhera