Potýkám se s tím pokaždé, když vyrážíme na dovolenou, pod stan nebo na chalupu.

Mí rodiče, co si pamatuji, řešili výlety, vandry i dovolené v kempech konzervami s hotovým gulášem, lečem a paštikami, k čemuž jsme potřebovali pak už jen kotlík, otvírák, lžíci a přikousnout chleba. Stejně tak si živě vybavuji naše sousedy, kteří nejen, že se do svého žlutého žigulíku povinně zouvali, kromě otce-řidiče, jež měl výsadu řídit v papučích, ale také před každým výletem či dovolenou navařili jídlo pro všechny do zásoby, pečlivě zavařili do sklenic a poté je na dovolené do poslední zbaštili. Takže my jsme dlabali z jednoho hrnce a připadalo nám to super, oni dlabali z porcelánových talířů domácí svíčkovou s knedlíkem a byli také maximálně spokojení.

Dnešní doba nahrává nejen zastáncům konzerv, ale i těm, kteří mají v oblibě jídla už hotová. Na cesty nebo i k použití v domácí kuchyni je k dispozici nepřeberné množství polotovarů i hotových jídel.  Zatímco náš národ se s tímto způsobem stravování teprve seznamuje a sžívá (řekla bych, že velmi dobře a rychle, a nemyslím tím konzervy s lečem a maďarským gulášem), v zahraničí už hospodyňky kolikrát ani jiný způsob přípravy jídel neznají. Tím však netvrdím, že ženy v zahraničí vůbec nevaří.

Věděly jste, že

-          na trhu je v současnosti k dostání více než dvě stě druhů hotových jídel či polotvarů včetně zahraničních kuchyní počínaje svíčkovou, koprovou omáčkou, gulášem, plněnými paprikami s rajskou omáčkou, knedlem, zelem, vepřem, přes exotickou kuchyni v podobě gyrosu, kung-paa, číny s ryží až po italské lasagne, nejrůznější těstoviny a pizzy?

-          jídla dostanete jak chlazená, tak i zmrazená, sterilovaná v konzervách či sklenicích, i známé pytlíky instantních směsí?

-          cena těchto hotových jídel i polotovarů je celkem příznivá, pohybuje se od 25,- Kč do 80,- Kč za 2-3 porce?

 Výhody „hotovek“
-   úspora času (většina jídel je do 10–15 minut hotová)
-    minimum ušpiněného nádobí (s tím spojená úspora energie i vody)
-    dlouhá trvanlivost jednotlivých výrobků (můžete dlouhodobě skladovat, avšak po otevření musíte zkonzumovat co nejrychleji)
-    jednoduchost přípravy (zvládnou i děti či manžel)
-    u většiny výrobků i chutnost

 Nevýhody „hotovek“
-   snad jedinou je použití konzervačních látek, které však už nejsou pravidlem – stále častěji se na našem trhu objevují hotová jídla bez jejich použití
-   obsahují-li glutaman sodný, není vhodné tyto výrobky podávat dětem do tří let

Při nákupu zmrazených hotových jídel či polotvarů si dobře prohlédněte obal, neměl by být namrzlý, ale suchý a čistý. Jakákoliv námraza či led signalizují výkyvy teplot, kterými výrobek prošel. Nepoužívejte ani v rámci úspor konzervy s nafouklými víčky, obsahují totiž zdraví nebezpečný botulin (tzv. klobásový jed), a to i přesto, že ještě výrobek neprošel záruční lhůtou. Kontrola doby spotřeby je snad samozřejmostí.

Musím říct, že ráda sáhnu po náročném dni i na chatě po hotovém jídle či polotovaru, ale dědův guláš je dědův guláš. Nebo ne?

 
TÉMATA:
SEZONA