Mí rodiče, co si pamatuji, řešili výlety, vandry i dovolené v kempech konzervami s hotovým gulášem, lečem a paštikami, k čemuž jsme potřebovali pak už jen kotlík, otvírák, lžíci a přikousnout chleba. Stejně tak si živě vybavuji naše sousedy, kteří nejen, že se do svého žlutého žigulíku povinně zouvali, kromě otce-řidiče, jež měl výsadu řídit v papučích, ale také před každým výletem či dovolenou navařili jídlo pro všechny do zásoby, pečlivě zavařili do sklenic a poté je na dovolené do poslední zbaštili. Takže my jsme dlabali z jednoho hrnce a připadalo nám to super, oni dlabali z porcelánových talířů domácí svíčkovou s knedlíkem a byli také maximálně spokojení.
Dnešní doba nahrává nejen zastáncům konzerv, ale i těm, kteří mají v oblibě jídla už hotová. Na cesty nebo i k použití v domácí kuchyni je k dispozici nepřeberné množství polotovarů i hotových jídel. Zatímco náš národ se s tímto způsobem stravování teprve seznamuje a sžívá (řekla bych, že velmi dobře a rychle, a nemyslím tím konzervy s lečem a maďarským gulášem), v zahraničí už hospodyňky kolikrát ani jiný způsob přípravy jídel neznají. Tím však netvrdím, že ženy v zahraničí vůbec nevaří.
Věděly jste, že
- na trhu je v současnosti k dostání více než dvě stě druhů hotových jídel či polotvarů včetně zahraničních kuchyní počínaje svíčkovou, koprovou omáčkou, gulášem, plněnými paprikami s rajskou omáčkou, knedlem, zelem, vepřem, přes exotickou kuchyni v podobě gyrosu, kung-paa, číny s ryží až po italské lasagne, nejrůznější těstoviny a pizzy?
- jídla dostanete jak chlazená, tak i zmrazená, sterilovaná v konzervách či sklenicích, i známé pytlíky instantních směsí?
- cena těchto hotových jídel i polotovarů je celkem příznivá, pohybuje se od 25,- Kč do 80,- Kč za 2-3 porce?
Výhody „hotovek“
- úspora času (většina jídel je do 10–15 minut hotová)
- minimum ušpiněného nádobí (s tím spojená úspora energie i vody)
- dlouhá trvanlivost jednotlivých výrobků (můžete dlouhodobě skladovat, avšak po otevření musíte zkonzumovat co nejrychleji)
- jednoduchost přípravy (zvládnou i děti či manžel)
- u většiny výrobků i chutnost
Nevýhody „hotovek“
- snad jedinou je použití konzervačních látek, které však už nejsou pravidlem – stále častěji se na našem trhu objevují hotová jídla bez jejich použití
- obsahují-li glutaman sodný, není vhodné tyto výrobky podávat dětem do tří let
Při nákupu zmrazených hotových jídel či polotvarů si dobře prohlédněte obal, neměl by být namrzlý, ale suchý a čistý. Jakákoliv námraza či led signalizují výkyvy teplot, kterými výrobek prošel. Nepoužívejte ani v rámci úspor konzervy s nafouklými víčky, obsahují totiž zdraví nebezpečný botulin (tzv. klobásový jed), a to i přesto, že ještě výrobek neprošel záruční lhůtou. Kontrola doby spotřeby je snad samozřejmostí.
Musím říct, že ráda sáhnu po náročném dni i na chatě po hotovém jídle či polotovaru, ale dědův guláš je dědův guláš. Nebo ne?
Nový komentář
Komentáře
nekupuji ...
nekupuji
konzervační látky, moc soli...nene, radši uvařit, hotovky jen ve výjimečných případech
kupuji jen listove testo ,mrazenou zeleninu,ryby,
nemam rada hotovky






co si asi tak vybrat?
Miluju bramborovou kaši z pytlíku, tu "opravdovou" už jsem pár let nedělala. A těstoviny Dobrý hostinec, střihnout smetanou a mňam...
Já z polotovarů miluju bramboráčky do trouby, pizzu a pak mraženou zeleninu, listové těsto a občas nějaké ty plněné knedlíky. Pytlíkovky a konzervy nerada, a se sklinkama nemám moc zkušeností.
Petique: přesně, táta mi vykládal, jak v 67mém jedli konzervy ze zásob druhé světové
Výběr je možná větší - spletla jsem se asi 2x, možná 3x v posledních asi 10ti letech. A vždy: nechutné, hnusné, nepoživatelné. To je tedy lepší vyrobit nějakou rychlovku typu např. míchaná vajíčka. Dřív možná nebyl takový výběr, ale pamatuji si z různých výletů a čundrů, že obsah "hotovek" byl nesrovnatelěn chutnější (a to prosím bez přidání brambor, vajec, těstoviny, zelenina a koření
). Takže tedy, ač nemám ráda když vařením ztratím příliš mnoho času, který jinak můžu využít mnohem lépe, tak u mně tedy "hotovky" rozhodně nemají místo.
Tak hotová jídla jen v krajní nouzi.Nají se člověk,ale žádný požitek.Není nad domácí vývařovnu.
sasa: to mi vadí taky
Hlavně na instantních těstovinách
já když kupuju hotovky, tak většinou mražené a ještě si je dotvořím
. Můj
má třeba moc rád masové knedlíčky v rajské omáčce od Nowaco (myslím), a já do té hotové omáčky ještě nakrájím ze čtyři čerstvé rajčata a podusím
mě vadí 2-3 porce a přitou se nají jeden. A to nejsme žraví, fakt! A navíc nic moc chuťově, snad jen pissa, ta špagetka a konec. Mám to doma jen když je krizovka.
Hotovky jsou prima někam ven na čundr.....a děti jednou za prázdniny na glutman taky neumřou
No, brácha tadyty hnusy tahal z vojny. Takže ne, děkuji.
A věděly jste že - hotovky dopadly v testu velmi bídně
http://ekonomika.idnes.cz/test.asp?r=test&c=2004M229T05A
Můj muž občas nosí z práce tzv.mražáky..to ale jsou norm.jídla co ten den kuchyně uvařila jako teplou stravu..jenom část se dá zamrazit. Nosí to i celkem za slušnou cenu /kolem 25kč/..a tak když je honička, nebo nevím co jim dát k večeři je to šikovně při ruce. Vzpomínaly jsme nedávno na auditku na tzv čínské vepřovky..pamatujete?? ty byly vynikající!!!!!!!!!!to co se prodává dnes
se nedá srovnat.
O ostatních konzervách nic nevím, protože je nekupuju. Vlastně ani ty dnešní vepřovky..stačilo se splést 1x.
Nedávno jsem viděla německý dokument (Spektrum nebo Discovery) o výrobě hotových jídel pro hypermarkety. Konkrétní část se týkala něčeho, co mělo obsahovat rajčata. Tedy, rajčata to nevidělo ani z rychlíku. Všechno čistá chemie. Tým ochutnávačů zjišťoval, zda se jídlo chuťově blíží přírodnímu produktu. Náklady na výrobu prostě musí být co nejnižší. Po zhlédnutí onoho dokumentu budu dál vařit a hotovky nechám raději v obchodech.