IMG_20190602_1643101.jpg (78 KB)

Hot dog patří mezi jídla, kterými uděláte radost dětem i dospělým. Nepleťte si ho s obyčejným párkem v rohlíku, do kterého si můžete vybrat mezi hořčicí a kečupem. Hot dog je promyšlenější, pestřejší a my vám poradíme čím ho naplnit, aby byl opravdu skvělý. A vy pak můžete tuhle americkou pochoutku připravit dětem za vysvědčení.

Určitě kupte kvalitní párky s vysokým obsahem masem. A upečte si domácí „rohlíky“, protože hot dog nepatří do obyčejných rohlíků. Já mám vyzkoušené žemle z webu Pečem Pecen, které jsou opravdu výborné. Z uvedeného množství suroviny připravíte zhruba 11 žemlí, které jsou tak akorát velké.  Můžete i 12. Méně jich nedělejte, ať nejsou moc velké. 

Žemle můžete péct v pekáčku, naskládané vedle sebe nebo navolno, jako rohlíky.

Suroviny na žemle

  • 550 g hladké mouky
  • 130 g podmáslí
  • 110 g vody
  • 40 g změklého másla
  • 20 g slunečnicového oleje
  • 25 g cukru (třtinový, řepný)
  • 1 vejce
  • 7 g sušeného droždí (20 g čerstvého)
  • 10-11 g soli
  • vejce na potření
  • tuk a hrubá mouka na vysypání formy

Pracujte s robotem, ušetříte si práci. Do mísy dejte mouku, sušené droždí, sůl a cukr. Společně promíchejte. Přilijte vodu, podmáslí a olej, přidejte vejce a měkké máslo.

Použijte hnětací háky a hněťte asi 10 minut. Nelekejte se toho, že těsto trochu lepí. Přikryjte utěrkou a nechejte hodinu a půl kynout.

Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený vál a rozdělte na 11 až 12 kousků. Každý kousek by měl vážit asi 80 g. Každý kousek těstě pěkně zpracujte do bochánku, přikryjte všechny bochánky utěrkou a nechejte odpočnout. 

Každý bochánek pak vyválejte na placku a zarolujte jako roládu. Takto připravené žemle dejte do pekáčku, který jste vymazali a vysypali. Nebo na plech vyložený pečícím papírem. Opět přikryjte utěrkou a nechejte kynout půl hodiny až hodinu.

Troubu si předehřejte na 190 °C, na horkovzduch. Ideální je, když na dno trouby dáte starší pekáč a do něj 2 deci vody. 

Až žemle vykynou, potřete je rozšlehaným vejcem a dejte péct asi na půl hodiny, dozlatova.

Co s upečenými žemlemi dál? Nejlepší hot dog!

Zkombinujte si co máte rádi. Základem je vždycky kvalitní párek. Ten dáte do rozkrojené žemle. 

A dál?

  • plátky rajčete
  • nakládané okurky
  • čerstvé okurky
  • cibule - bílá nebo červená
  • zkaramelizovaná cibule (jak na ni najdete TADY)
  • dokřupava opečená cibule
  • kysané zelí
  • dokřupava opečená slanina
  • sýr s modrou plísní
  • čedar
  • hořčice
  • kečup
  • chilli

Čím ještě potěšíte vaše děti?

Domácí burger se zkaramelizovanou cibulí

burger1.jpg (68 KB)

Jahodový piškotík

jahodovy1.jpg (41 KB)

Zmrzlina ze slaného karamelu

zmrzlina.jpg (35 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama