Dodržování pitného režimu je v zimě stejně důležité jako v létě, hodně času totiž trávíme v přetopených nebo klimatizovaných místnostech. Anebo jsme celý den na mrazu, na sjezdovkách, v běžeckých stopách či na stadionech na bruslích, a to je pak báječný pocit, když si o horký hrnek nebo sklenici můžeme prohřát prokřehlé ruce.
Horké víno: Potřebujeme jeden litr červeného suchého vína, jeden citron, dobře omytý nebo chemicky neošetřený, dvacet hřebíčků, jeden svitek skořice, jednu hvězdičku badyánu, jeden pomeranč, dobře omytý nebo chemicky neošetřený, čtyři malé mandarinky (klementinky), cukr na dochucení. V hrnci nebo varné skleněné konvici smícháme víno, kůru z půlky citronu, skořici, badyán a směs zahřejeme pod bod varu. Víno se nesmí vařit! Do nahřátých sklenic z varného skla rozdělíme oloupané a na dílky rozebrané mandarinky a po plátku pomeranče s kůrou. Víno nalijeme přes sítko do sklenic na ovoce, dochutíme pomerančovou a citronovou šťávou ze zbylého ovoce a podle chuti osladíme.
Kakao s pomerančovým likérem: Na tento luxusní kakaový dezert potřebujeme 20 g kakaa holandského typu, 600 ml mléka, 80 ml pomerančového likéru, 80-100 ml smetany na šlehání, 20 g hořké čokolády s chilli, cukr dle chuti a jednu lžíci nastrouhané nebo jemně nakrájené kůry z dobře omytého nebo chemicky neošetřeného pomeranče na ozdobu. Kakaový prášek zalijeme lžící horkého mléka a rozmícháme. Vlijeme do kastrůlku s horkým mlékem, za stálého míchání necháme přejít varem. Podle chuti osladíme a přecedíme do šálků a ušleháme smetanu. Do šálků s čerstvě připraveným kakaem rozdělíme většinu pomerančového likéru a ozdobíme šlehanou smetanou. Smetanu posypeme hoblinkami čokolády nebo hrubě strouhanou čokoládou, nastrouhanou pomerančovou kůrou a zakápneme zbylým likérem.
Námořnický grog: Grog dostal jméno podle námořního admirála, kterému britští námořníci dali přezdívku Old Grog, což v hantýrce znamená rum ředěný vodou. Tento oblíbený nápoj připravíme smícháním rumu, citronové šťávy, hnědého cukru nebo medu, rozinek a skořice s horkou vodou. Grog servírujeme v silnostěnných sklenicích na nožce nebo ve skleněných hrníčcích. Můžete jej ozdobit nejen citronem, ale i plátkem pomeranče a skořicí.
Nový komentář
Komentáře
Já si pro zahřátí dávám klasický grog,vnoučatům vařím ovocné čaje a nebo zelený čaj,a dávám jim do toho trošku včelího medu
Zazvor je taky znamy svymi prohrivacimi ucinky, takze takovy zazvorovy caj neni od veci, a to i kdyz clovek je nachlazeny nebo bez hlasu. A kdyz je s citronem a medem, tak je to taky mnam
asi neoddolám
Kakaový nápoj neznám, ale veškeré teplé nápoje máme rádi, čajem počínaje a třeba teplou medovinou konče...
Věrulinka: svařáček je dobrý i na utišení pooperační bolesti
. Zkracovala se mi šlacha a doktor mi ambulantně provedl operaci. Na utišení bolesti mi doporučil prášky. Když jsem přijela domů, z jeho ordinace domů to mám cca 37km, byla mi zima a rána mně bolela. Vyřešila jsem to jako 2 v 1. A jak se mi dobře spalo a nic mne nebolelo. Ani hlava
Dobré recepty,ale já piji čaj s citronem.
Na zahřátí si dělám čaj s rumem a citronem,jenom málo přisladit,mám to i jako prevenci proti bacilům
tak to bych si hned dala