Foto: Shutterstock
Hořčiny ovlivňují nejenom tělo, ale i psychiku
Trpké potraviny dokáží zázraky – jejich chuť vysušuje, odvádí vlhko a zároveň ochlazuje. Díky tomu dokáží snížit například horečku, odstranit otoky a umí pomoci od nepříjemných vyrážek. Na hořčiny můžete vsadit i při hubnutí, jelikož mají velmi málo kalorií, podporují odbourávání tuků a vyvolávají pocit sytosti. Ale především zahání chutě na sladké. Svoji důležitou úlohu mají i na psychiku – dokáží ztlumit agresivitu a pomáhají se cítit soustředěněji.
Z potravin ovšem postupně mizí
Na přítomnost hořkých potravin reagují střeva jinak než na sladké ovoce a zeleninu a mnohem rychleji vylučují nestrávené zbytky. Proto by se měly některé druhy zeleniny, jako jsou například artyčoky, štěrbák nebo olivy objevit na talíři každý den, především ve chvíli, kdy chcete skutečně zhubnout. V zimních měsících pak můžete přidat kapustu a polníček. Dalšími zdroji hořkých chutí jsou mandle, ořechy, hlávkový a římský salát, brokolice nebo i jehněčí maso a kozí sýr. Mezi ovocem najdeme hořkost opravdu velmi výjimečně, a to pouze v grapefruitu, pomeranči a pomelu.
Bohužel potravinářský průmysl tyto chutě omezuje z důvodu vyváženosti chutí. Dokonce i z původně hořce chutnající zeleniny jako je čekanka, rukola nebo hlávkové zelí, byla z velké části vyšlechtěna zelenina, která již téměř hořká není. Přitom by hořčiny neměly chybět v žádném jídelníčku, jelikož spouští tok trávicích šťáv v ústech, žaludku, slinivce a játrech. Proto je dobré hořčiny, které z potravin postupně mizí, podpořit i jinak!
Ale jak?
Podpořit trávení a příjem hořčin můžete díky kapkám, které obsahují zdroje hořčin jako jsou andělika lékařská a hořec žlutý a zajistí vám pocit pohody po každém jídle. Nebo zkuste vsadit na další bylinky, které obsahují hořčiny, jako jsou například pampeliška, heřmánek, pelyněk, mateřídouška nebo šalvěj.
Foto: Shutterstock a se souhlasem Švédské kapky Dr.Theiss
Udělejte si dobrotu bohatou na hořčiny
Zkuste se především hořčin neděsit! Na první pohled se může zdát, že se jedná o ne příliš atraktivní potraviny, ale opak je pravdou, a my vám přinášíme pár tipů, jak z nich vykouzlit skvělou večeři nebo oběd.
- Steak z jehněčího s pečenými artyčoky
- Čekankový salát s granátovým jablkem, pomerančem nebo hruškou
- Rukolový salát s olivami, mandlemi, mozzarelou a rajčátky
- Pečená červená řepa s tymiánem, rozmarýnem, ořechy a kozím sýrem
Fantazii se meze nekladou a receptů bohatých na hořké potraviny je opravdu spoustu.
Zdroj informací: tiskové informace, botanic.cz/slovnik-pojmu/horciny
Nový komentář