Punč bez alkoholu


4 sáčky šípkového čaje
500 ml vody
200 ml pomerančového džusu
šťáva z citronu
4 lžíce tekutého medu

 

Sáčky s čajem přelijeme vroucí vodou, přikryjeme a necháme 10 minut odstát. Sáčky vyjmeme, do čaje přilijeme džus a citronovou šťávu, nahřejeme, rozdělíme do sklenic a dochutíme medem.

 

Hořící punč


3 lžičky pískového cukru

1 lžička citronové šťávy
1-1,5 dl vroucí vody
kolečko citronu
0,5-1 dl rumu

 

Do nahřáté sklenice dáme cukr, na to nalijeme citronovou šťávu, dolijeme vroucí vodou a zamícháme. Na povrch horkého nápoje položíme kolečko citronu, na ně nalijeme opatrně rum, který zapálíme a hořící punč podáváme. Hořící punč uhasíme tak, že nápoj jednoduše promícháme lžičkou. Okraj sklenice bývá dost horký, proto nápoj nejprve nabíráme lžičkou.

 

Horký vaječný punč


4 žloutky
4 lžíce cukru
250 ml polosuchého bílého vína

na špičku nože skořice a mletého hřebíčku
400 ml pravého silného čaje
100 ml brandy

citronová šťáva
citronová kůra

 

Žloutky s cukrem utřeme, promícháme s vínem, nádobu vložíme do horké vodní lázně a šleháme, až je pěna horká. Ochutíme ji kořením, vmícháme čaj a destilát a krátce zahřejeme. Nápoj rozdělíme do sklenic, které ozdobíme spirálkami z citronové kůry. 

 

Vánoční punč z bílého vína


2 jablka
1 l bílého vína
1 prst skořice
1-2 hvězdičky badyánu
8 hřebíčků
4 plátky citronu

 

Jablka omyjeme a zbavíme jádřince, nakrájíme je na plátky a s vínem a kořením podusíme na mírném ohni. Přecedíme do sklenic a přidáme po plátku citronu. Punč pijeme horký.

 

Vánoční punč


3 lžičky černého čaje
4 lžíce medu
2 lžíce zázvorového sirupu
350 ml jamajského rumu
2 lžíce cukru

2 karamboly

 

Černý čaj zalijeme 750 ml horké vody a necháme přibližně 3 minuty táhnout. Potom ho přecedíme do hrnce. Přidáme med, zázvorový (nebo javorový) sirup a rum. Nápoj prohřejeme. Na talířek nasypeme cukr a obalíme v něm okraj skleniček, který jsme navlhčili vodou. Sklenky zalijeme punčem. Karamboly dobře omyjeme, osušíme je a nakrájíme na tenké plátky. Plátky z jedné strany nakrojíme a zavěsíme na okraj sklenek. Nápoj podáváme horký.