Děti jej milují, protože jde o perfektní chuťovou harmonii a navíc je řízek pokaždé měkký. A když použijete kvalitní suroviny, rozhodně je i zdravý. Místo jezírka oleje při smažení můžete totiž použít funkci horkovzdušného fritování, a lahůdku tak připravit s minimem tuku. Vyzkoušejte náš recept na holandský řízek s netradiční bramborovou kaší podle blogerky Eriky z Kapky medu!
Na čtyři porce si připravte:
Na holandské řízky:
- 600 g mletého masa mix (hovězí a vepřové)
- 100 g eidamu
- 1 vejce
- sůl, pepř
- 2 lžíce nasekané petrželky
- Vejce, mouku a strouhanku na trojobal
- olej na smažení
Na bramborovou kaši:
- 1 kg brambor
- 150 g celeru
- sůl
- 100 g másla
- mléko podle potřeby
Jak postupovat?
Brambory a celer oloupejte a nakrájejte na kostky a ve vroucí osolené vodě je vařte doměkka.
Mezitím dejte do mísy maso, přidejte vejce, petrželku, nastrouhaný sýr a směs osolte a opepřete. Důkladně propracujte a vytvořte 4 placky. Postupně je obalte v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance.
Na oleji usmažte placky dozlatova. Můžete je ale připravit i bez tuku v troubě pomocí speciální funkce pro horkovzdušné smažení. Stačí lehce pokropit povrch olejem pomocí ručního rozprašovače a zvolit příslušnou funkci. Když využijete i připařování, bude povrch křupavější, ale nepřesušený. Tuto skvělou možnost nabízejí například nové trouby MORA.
Brambory slejte, rozmačkejte a prošlehejte s máslem a teplým mlékem.
Hotové řízky podávejte s bramborovou kaší a zeleninovým salátem podle chuti. Jako obměnu můžete vyzkoušet do hmoty na řízky přidat sušená rajčat v oleji.
Erika a Kapka medu
Erika je nejen skvělá kuchařka, ale především zkušená autorka. A tyto dvě vášně spojila v blogu s poetickým názvem Kapka medu. „Vaření pro mě není o vážení a dodržování přesného receptu podle pokynů. Vařit se má s fantazií a citem. Chuťové pohárky má totiž každý naladěné jinak. Popravdě nejsem žádná dietářka ani miss fitness. Preferuji u vaření i čehokoli jiného zdravý selský rozum,“ říká Erika.
Tip na chytrou troubu s horkovzdušným smažením
Nová extra velká kombinovaná trouba MORA VTS 785 BW upoutá už na první pohled elegantním provedením s dvířky z bílého skla i klenutým vnitřním prostorem po vzoru kamenných pecí, díky němuž peče rovnoměrně. Trouba s funkcí páry a velkorysým vnitřním objemem 77 l umožňuje nastavit teplotu s přesností na jeden stupeň v úctyhodném rozmezí 30 až do 300 °C. Má 22 automatických pečicích programů včetně parních. Nechybí ani funkce pro zdravé horkovzdušné fritování bez tuku; přidáte-li i páru, povrch bude křupavější. Díky velkému průzoru ve dvířkách a dvojitému osvětlení nemusíte troubu zbytečně otevírat. K pohodlí přispívá praktický teleskopický výsuv i tlumené zavírání a otevírání dvířek. Perfektní vyčištění párou zajistí funkce ECO Clean. Trouba spadá do úsporné třídy A+. Stojí 11 990 Kč.
MORA PLNÁ ŽIVOTA MORA a příjemné chvíle s rodinou u dobrého jídla patří dohromady už bezmála dvě stě let. I pro letošní rok je připraven dárek – všichni, kdo si koupí jakoukoliv vestavnou troubu MORA, dostanou navíc 6 kg mouky. Mohou tak v nové troubě rovnou připravit spoustu dobrot pro své blízké. A k indukční varné desce z řady VDIT získáte kvalitní nerezovou pánev zdarma. Více o akcích na www.mora.cz v sekci „Promo Akce“. |
Další recepty najdete na mora.cz
Nový komentář