Kávová sedlina
Nejen že je skvělým zdrojem dusíku, fosforu, draslíku a mědi, ale má i lehce kyselé pH. Proto ji budou zbožňovat hlavně borůvky, jahody, azalky, růže, rododendrony a další kyselomilné rostliny.
Sedlinu v ideálním případě nejprve vysušte, aby nedržela v hrudkách, protože za vlhka ráda plesniví. Až ji v sypkém stavu dáte k rostlině, zapravte ji do zeminy. Je lehká a vítr by ji mohl rozfoukat. Nad zeminou by se navíc neměla utvořit neprodyšná vrstva sedliny.
Můžete přichystat také tekuté hnojivo. Plný hrnek lógru rozmíchejte v 10 litrech vody a pusťte se do zalévání.
Foto: Shutterstock
Čajové sáčky
Vylouhované sáčky s čajem, hlavně s tím zeleným, jsou skvělým zdrojem dusíku, ale obohatí půdu i díky mikroživinám. Také čajové lístky se ale hodí spíš pro kyselomilné rostliny.
Vysypte obsah sáčku a zapravte ho do půdy. Pokud čajové lístky do květináče dávat nechcete, můžete hnojit výluhem z nich. Nechte je ve studené vodě namočené ideálně alespoň přes noc.
Jaké květiny jsou kyselomilné? Třeba rododendron, azalka, vřes, orchideje, nebo také hortenzie a magnólie. |
Vaječné skořápky
Vracet vápník vyčerpaný růstem rostlin zpět do půdy pomohou skořápky z vajíček. Ty jsou velmi bohatou zásobárnou tohoto minerálu. Usušte je, rozdrťte a přidejte přímo do zeminy. Další možností je udělat z nich výluh.
Zásaditou půdu ocení obzvláště vápnomilné rostliny, například skalničky.
Foto: Shutterstock
Banánové slupky
Plno minerálních látek mají nejen pod slupkou, ale právě i v ní. Vy si na ní nepochutnáte, ale rostliny ano. Nakrájejte slupku na malé kousky a ty zapravte do zeminy. Ze slupek můžete udělat také tekuté hnojivo. Naložte je do nádoby s vodou, přiklopte a nechte louhovat. Alespoň týden. Pak výsledný produkt přidejte k zálivce.
Kvasnice
Nestíháte zpracovat droždí? Je škoda ho vyhodit, udělejte z něj hnojivo pro rostliny. Způsobů existuje víc. Jednu kostku rozdrobte do jednoho litru vody a přidejte lžíci cukru a nechte pár dní odstát. Někdo zase nedá dopustit na povaření 10 gramů droždí a dvou lžic cukru v 10 litrech vody. Hnojivo pak můžete naředit 1:5.
Foto: Shutterstock
Bramborový nebo rýžový vývar
Vyléváte ho po uvaření přílohy do dřezu? Chyba! Obsahuje cenné látky pro vaše květiny. Jakmile vychladne, použijte ho jako zálivku.
Tip: Abyste získala komplexnější hnojivo, můžete smíchat více ingrediencí. |
Zdroj informací: Sazenička, Zelené čaje, Zahrádkářská poradna, Grow Network
Čtěte také:
- Zaručené signály, že už je pokojové rostlině v květináči úzko
- Potěší na zahradě i v kuchyni. Sedm krásných, chutných a léčivých bylinek
Nový komentář