Foto: Shutterstock

Slávky a zdraví
Mušle u nás nejsou nedostupným zbožím. Dají se sehnat po většinu roku, ale s koncem srpna nastává jejich hlavní sezóna. Slávky, ústřice i hřebenatky se tak mohou stát součástí vašeho jídelníčku. Jedná se přitom o potravinu velice hodnotnou. Slávky, které se těší největší oblibě, obsahují spoustu bílkovin, vitamínů a minerálů jako je vápník, hořčík, fosfor, železo či selen. Zejména dámy potěší, že jsou navíc téměř bez tuku.
 
Pravidelná součást jídelníčku
Mluvíme-li o jídle, je středobodem naší pozornosti ale především chuť. Slávky jsou vyhlášenou pochoutkou po celém světě a v některých zemích, například Belgii, Holandsku či Francii, se staly i neoficiálním národním pokrmem. Právě odtud se k nám obvykle dovážejí. Skýtají celou škálu možností kulinářského využití. Mohou se vařit, dusit i zapékat. Hodí se ke kořeněným omáčkám, do salátů, polévek, italských těstovin, rizot nebo do španělské paelly. Se správným receptem si je zvládnete nachystat i ve vaší kuchyni. Jejich příprava je jednoduchá a rychlá. Pokud si na ni netroufáte, dobroty ze slávek je možné ochutnat v řadě restaurací. V září navíc ve stovce pražských restaurací probíhá festival Prague Mussel Week, v rámci kterého si můžete oblíbenou specialitu vychutnat.
 
Dovedené k dokonalosti
Jak již bylo řečeno, zážitek z jídla umocní správně zvolený nápoj. Těmi nejvhodnějšími k mušlím jsou podle odborníků bílá vína a sekty. Dobré víno a dobré jídlo k sobě neodmyslitelně patří. Chutě obou by se měly vzájemně doplňovat, zvýrazňovat a obohacovat, ne přebíjet. 
 
Co byste měly vědět o slávkách:

  • Dají se sehnat celoročně, ale s příchodem chladnějších měsíců nastává jejich hlavní sezóna.
  • Slávky obsahují spoustu bílkovin, vitamínů a minerálů jako je vápník, hořčík, fosfor, železo či selen. 
  • Hlavně dámy potěší, že jsou téměř bez tuku.
  • I pro pány mají mnoho výhod. Ústřice obsahují aminokyseliny, které podporují libido. Jsou proto vyhledávaným afrodiziakem a spolu se sektem ideálním společníkem pro večer ve dvou.
  • Variant, jak připravit mušle je mnoho. Mohou se vařit, dusit i zapékat nebo jednoduše pokapat citronem. Hodí se ke kořeněným omáčkám, do salátů, polévek, italských těstovin, rizot nebo do španělské paelly.
  • Nejvhodnějším nápojem k mušlím jsou bílá vína a sekty. Chuť musí být vyvážená, aby nápoj nepřebil spíše nevýraznou chuť mušlí. Pro správný výběr oslovte sommeliera.
  • Září je považováno za měsíc mušlí, kdy startuje jejich sezona

Foto: Bohemia Sekt

Reklama