Ingredience:

  • vařené uzené kuře
  • vejce
  • žemle
  • muškátový květ
  • cibule
  • máslo
  • slanina
  • droždí
  • hrubá mouka
  • libeček
  • kopřivy
  • petrželka
  • pažitka
  • mléko

Postup:

Uvaříme uzené kuře doměkka a necháme vychladnout. Maso obereme a pokrájíme. Předehřejeme troubu na 180 °C a chlebíčkovou formu o objemu 1,2 l vymažeme máslem a vysypeme strouhankou nebo vyložíme pečicím papírem. Žemle nakrájíme na kostky a zvlhčíme v míse vývarem z kuřete. Přidáme kuřecí maso, muškátový´ květ, spařené a nasekané kopřivy, petrželku a další byliny a podle chuti osolíme. V misce utřeme droždí se špetkou cukru a vlažným mlékem a necháme vyběhnout kvásek. K masu a žemlím přidáme vejce a kvásek. Promícháme, těsto přesuneme do připravené formy a necháme kynout 10–15 minut. Pečeme po dobu 45 minut a podáváme teplé nebo studené.

Tip someliéra Davida Krále:

Víno Mikulov Sommelier Club Sauvignon pozdní sběr 2017

Zatímco v zimě míváme chuť na plnější červená vína, jaro je časem bílých a růžových svěžích vín, zejména ovocného charakteru, jako je Sauvignon. Tato odrůda výtečně ladí k rybám ve výrazné úpravě, drůbeži a skvěle se hodí třeba k bylinkovým nádivkám. K těmto jarním pokrmům doporučuji Mikulov Sommelier Club Sauvignon pozdní sběr 2017, který má výraznější ovocné aroma, šťavnatou, a přesto harmonickou chuť. Podávejte při teplotě 9 až 11°C.

Poradíme, jak sestavit velikonoční menu. Recepty najdete ZDE.

Reklama