c2f6fe6366f4d-vajecnak-seznam.jpg
Zdroj foto: Shutterstock

Nejčastěji se původ vaječného koňaku hledá ve středověku. V té době byl populární nápoj zvaný posset, který se připravoval z vína nebo piva, horkého mléka a vajec. Angličtí mniši si do něj přidávali ještě fíky na doslazení. Tento nápoj je považován za předchůdce dnešního vaječného koňaku.

Jedna z nejznámějších legend o vaječném likéru se pak váže k francouzskému králi Ludvíku IX. Svatému. Ten podle pověsti trpěl nespavostí a během jedné z probdělých nocí vzešel z jeho experimentů v hradní kuchyni nápoj nazývaný lait de poule (kuřecí mléko), který je velmi blízký dnešnímu vaječnému likéru. Zda smetana smíchaná s vejci a cukrem panovníkovi na jeho problémy se spánkem nějak výrazně pomohla se už asi nedozvíme.   

Vaječný likér se nicméně postupně rozšířil po celé Evropě a získal si oblibu zejména v zimních měsících. V 18. století se dostal i do Severní Ameriky, kde se do něj začali přidávat whisky, bourbon nebo karibský rum. Z původního názvu egg'n'grog vnikl zkrácením eggnog, který je dnes běžně používán v anglicky mluvících zemích.

V průběhu času se receptury vaječného likéru měnily a vznikaly nové varianty. Dnes se používají různé druhy alkoholu, koření a sladidla a recept najdete určitě i na veganskou variantu „vaječného likéru“ bez vajec.  

V různých zemích se také vaječný likér připravuje odlišným způsobem. Například na Jamajce se do něj přidává kokosové mléko či voda, v Německu bílé víno (Eierpunsch) a v Holandsku smetanový „puding“.

Zdroj info: zoom.iprima, lidovky, metelka