Milá redakce, posílám Vám pár foteček z oslavy mého šéfíka. Sice to bylo
minulý rok, ale pořád se na tu oslavu vzpomíná.
1. Začínáme s jídlem
2. Sehranost mých bývalých kolegyň
3. Další večerní chod
4. No a nakonec to ............................ NEJHORŠÍ
Kolik jich tam je?
Vaše čtenářka Haňulinka
Díky Haňulinko, pěkně jsi namlsala mé chuťové buňky. Za to Bookcase mě následujícím receptem nepřesvědčila, ale vás třeba ano:
Chlebové karbanátky
Návod:
chleba, který nám zůstal a nechceme ho vyhodit, mouka, teplá voda, vajíčko, česnek, koření dle chuti, sůl, droždí.
Střídku z chleba nadrobíme do mísy, kdo chce, přidá i jemně nakrájenou kůrku, zalejeme teplou vodou tak, aby se daly tvarovat karbanátky. Přidáme rozmělněné droždí, vajíčko, sůl, koření, zahustíme moukou a děláme karbanátky, které smažíme obvyklým způsobem. Podáváme s bramborovou kaší, místo masových kuliček s rajskou omáčkou. Výborné jsou i studené jako chuťovka k pivu či vínu. Místo karbanátků můžeme upéct i sekanou.
Pokud chlebovou směs zalejeme větším množstvím vody, můžeme udělat i chlebové bramboráky.
Dobrou chuť všem přeje Bookcase
Jak v tom není maso, tak to není k žrádlu - říkával můj pradědeček
Nový komentář
Komentáře
Na té oslavě bych byla ráda, to by se mi určitě nestalo to, co musel řešit můj přítel minulou středu. Byli jsme spolu v Liberci a uprostřed výročí jsme si uvědomili, že jsme si oba nechali doma klíče od baráku. Nastala opravdu nepříjemná situace, kdy jsme museli vyhledat zámečnictví Mladá Boleslav a doufat, že se někdo ochotný v 1 ráno v sobotu najde.
no moje rodina pochází z vesnice, kde není skoro žádná práce, lišky tam dávaj dobrou noc, a je tam docela bída, maminka pochází z pěti dětí, a její sestra,moje teta , ta ,jak říká můj miláček, uplete z hovna bič, ta totiž vaří i když doma nic není, a chlebové recepty jsou její specialita, ale já tomu jejímu vaření moc nevěřím, takže jsem to nikdy neochutnala, a ni nezkoušela, i když její 3 dcery to baští jak na běžícím pásu, ale ty karboše asi vyzkouším.
mimochodem moje mi ted říkalo, jestli bych mu neudělala něco k jídlu, a tak jsem řekla že skusím ty chleboše, a bylo to kategoricky zamítnuto, že prej na to nemá chut, že by si ani pravý karboše ted nedal, ale asi to řekl jen abych se nenaštvala, takže to musím zrobit aniž by o tom věděl, a naservírovat to jako maso
jako přílohu k půlce prasete to beru ...
bookcase: ta anglická by se dala jíst i samotná
radek.kriz: A nějaký TVOJE osobní recepisy budou?
Radek Kriz: Muj deda rikaval "maso jako dort"
bookcase to si pis, ale muze byt i naky parecek Je to lahoda . Muj nepoznal ze jsou chlebovy a kdyz jsem mu to rekla, tak koukal jak blazen a ja sla delat dalsi varku
Clerenc: hmm, ta slaninka tam musí dělat divy
Davam se svuj recept na chlebove karbose. Dame si je s bramborem a je to jako hlavni jidlo
½ chleba
750 ml vývaru
3 vejce
10 dkg anglické, nebo uzenky
1 l chilli
1 cibule
česnek (kolik kdo má rád)
sůl, pepř
strouhanka (nebo škrob)
Chleba rozdrobíme do mísy i s kůrkou. Zalajeme vlažným vývarem, přidáme najemno nasekanou cibuli, lisovaný česnek, vrchovatou lžičku chilli, na malé kostičku nakrájenou anglickou, 3 vejce, osolíme, opepříme a pořádně promícháme. Pokud to je moc řídké přidáme strouhanku nebo škrob. Rozpálíme pánev a smažíme na malém množství oleje.
Z této dávky se udělá zhruba 20 karbanatku velikosti dlaně
Enya: já dělám hrozně jednoduché jídélko: Uvařím těstoviny, zvlášť na vodě podusím mraženou zeleninu, kterou okořením podle chuti - hlavně tam dám česnek, aby to mělo chuť a pak to smíchám dohromady. Totéž se dá i s rýží. Je to moc dobré, zdravé a syté.
bookcase: když mám na jídlo víc času, tak si ráda dělám indiánskou rýži a k tomu dušenou zeleninu, to jenom osolím, trochu omastím a jím to hůlkama, k tomu zelený čaj a připadám si jak někde v Japonsku Ale je pravda, že čím pomaleji jím, tím toho sním míň a je to zdravější Jenže ne vždycky mě baví jíst pomalu
Enya: já taky maseno nemusím, ale když už je na talíři.... . Miluju uvařené těstoviny bez ničeho, jenom pokapané maggi, tak stejně vařené brambory - ty ale čerstvé, ohřívané
bookcase: pěknej receptík, ten si opíšu a hned zkusím Já mám totiž nejraději bezmasá jídla, my bysme s mohli jíst z jednoho talíře: on maso, já přílohu a byli bysme spokojení oba
Sirka: nemáme společného manžela?
Když v něčem není maso, tak do toho aspoň pokrájet kousek párku (že párky už z masa taky dávno nejsou, to mu nevadí )
Žábina: jak jsem koupila, prodávám. Znám to s droždím. Ale do včerejších placek jsem ho nedala, tam by se to asi nehodilo
NiKina: nedalas tam moc mouky? musí se to jen malinko zahustit...
Aja: ja varim rad a dobre a pravidelne... vicemene kazdy vikend...
i proto jsem si vybral tohle tema...
tohle dělám už asi 5let, jen bych chtěla dodat že je úplně jedno jestli se to zalije teplou nebo studenou vodou...pak se to musí stejně vymačkat, aby tam ta voda nezůstala
a hlavně to droždí tam není vůbec důležitý...já ho nikdy nedávám
NiKina: asi jsi to málo zalila vodou
radek.kriz: Někdy zamachruj a upeč "chleboše" osazenstvu redakce Fakt je to dobrý Rychlý A jednoduchý...to zvládneš I TY!