Foto: Alena Kolaříková
Správnou halloweenskou atmosféru dodají podzimním tartaletkám bonbony ve tvaru netopýrů. To se bude vašim dětem líbit. Dospělí spíš ocení výbornou chuť dezertu.
Suroviny
košíčky
- 500 g hladké mouky
- 3 žloutky
- 250 g studeného másla
- 100 g cukru moučka
- 2 lžíce ledové vody
karamel
- 200 g cukru krupice
- 2 lžíce vody
- 200 ml smetany ke šlehání 38 %
- 1 lžičky jemné mořské soli
dýňový krém
- 200 g doměkka upečené dýně Hokkaido
- 100 g žervé
- 4 lžíce kokosového cukru
- 1 vejce
na ozdobení
- Haribo Color-Rado
Foto: Alena Kolaříková
Mouku, žloutky, vodu a cukr promíchejte. Přidejte na kousky nakrájené vychlazené máslo a zpracujte pevné, nelepivé těsto. Těsto můžete vypracovat také v robotu. Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a dejte odpočívat do lednice, na hodinu, dvě. Ideálně celou noc.
Těsto rozválejte na tloušťku 4 mm a vykrajujte kolečka, která jsou o kousek větší než připravené formičky na tartaletky. Kolečko těsta vtlačte do formičky. Těsto je hodně máslové, není potřeba formičky nijak vymazávat nebo vysypávat. Dno košíčků propíchejte vidličkou.
Foto: Alena Kolaříková
Košíčky pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 15 minut. Nechejte vychladnout. Mezitím si připravte karamel a dýňový krém.
Karamel připravíte v širokém, ideálně nerezovém hrnci, do kterého nalijte 2 lžíce vody. Na vodu nasypejte cukr, hrncem několikrát jemně zatřepejte, aby se cukr rozložil po celém dně. Zahřívejte na střední teplotu. Cukr se pomalu začne rozpouštět, až je téměř rozpuštěný, zvyšte teplotu. Čekejte až karamel začne zlátnout, můžete lehce promíchat. Až má krásnou karamelovou barvu, vypněte plotnu a vlijte připravenou smetanu. Nechejte pár minut stát a zamíchejte. Zahřívejte na velice nízkou teplotu, míchejte a čekejte až se karamel a smetana spojí. Pokud vzniknout hrudky, přeceďte je přes síto. Ochuťte solí.
Upečenou dýni Hokkaido, žervé, kokosový cukr a vejce dejte do výkonného mixéru. Rozmixujte dohladka.
Teď naplňte upečené košíčky. Dejte do nich trochu karamelu, uhlaďte a zakryjte vrstvou dýňového krému.
Naskládejte na plech a dopečte v troubě vyhřáté na 180 °C, dalších zhruba 15 až 20 minut. Povrch dýňového krému lehce ztmavne.
Tartaletky nechejte trochu vychladnout a ozdobte bonbony Haribo Color-Rado.
Dobrou chuť přeje Elly.
Halloweenská inspirace
Foto: archiv redakce
Foto: archiv redakce
Foto: archiv redakce
Nový komentář
Komentáře
Dortík s pavoukem je hezký
Máme za sebou cupcaky zdobené příšerkami, pavučinami a pavoučky z bílkové polevy
pro děti kouzelné