Blíží se nový lunární rok, vietnamsky Tet. Zažila jste někdy oslavy přímo ve Vietnamu?
Z Vietnamu to znám jen zprostředkovaně, ale chtěla bych to někdy zažít pro ten pocit. Na druhou stranu vím, že to nejsou věci pro mne. Vím, že to celá Asie hodně prožívá, je tam hodně ohňostrojů. Předtím začíná květinový trh, takže všichni kupují stromy, které kvetou růžově, myslím, že broskvoně nebo stromy mandarinek. Je to symbol nového života.
 
A když slavíte v Česku, jak to probíhá? Určitě jsou ty oslavy o dost menší než ve Vietnamu.
To ano. My jsme to vždy slavili s rodinou nebo s širší rodinou. Letos asi pojedu k tetě. Vždy oslavy obnáší oltářní obřad předkům. Musí se na něj poskládat ovoce, minimálně pět druhů. Pak máme večeři. Vietnamci mají během oslav jeden dost bizarní zvyk, kdy se dětem a starším lidem dávají peníze v červených obálkách. Když máte ale široké příbuzenstvo, tak jste švorc. Pak, když se rozhodnete slavit Vánoce i Tet, což je blízko za sebou, tak to je něco.
 
To je podobné, jako na vietnamské svatbě. Tam se taky dávají obálky s penězi.
Ano, když jdete někomu na svatbu, tak si rodiče svatebčanů zapíší, kolik jste dali. Pak, když máte svatbu vy, měli by vám dát podobnou částku. Je to vlastně taková výpůjčka.


 
A jak je to u vás doma během oslav lunárního nového roku s výzdobou a dalšími tradicemi?
Přiznám se, že to zatím tolik neprožívám. Myslím si, že se to změní až s dětmi, že budu mít potřebu v nich vyvolávat tradiční zvyky a vracet se ke kořenům. Ale teď sama to nedělám.
 
Zjišťujete si vždy, co daný rok vaše znamení čeká?
Já jsem ve znamení hada. Vietnamci hodně sledují numerologii, horoskopy a znamení. Mně to zas tolik nezajímá. Jenom vím, že se říká, že když je rok toho vašeho znamení, tak podle Vietnamců se to střídá – máte jeden rok smolný a jeden šťastný.
 
Máte nějaký oblíbený pokrm, který se dělá během oslav asijského nového roku?
Moje teta dělá s masem. Dovážejí maso do velkých tržnic a mají věci, které nedodávají česká řeznictví – kuřecí pařátky nebo obřadního kohouta. Na toho se většinou těším, protože to je úplně jiné maso, než je kuře či slepice. Je to šťavnaté, má to svaly, zároveň to není tuhé. A pak je tradičním jídlem během Tet pokrm zvaný Banh chung – takový čtverec z lepkavé rýže, uvnitř je nádivka z fazolí a masa a je to celé obalené v listu. Vaří se 12 hodin. Rýže je pak úplně zelená, protože se obarví od toho listu. Jde o symbol z doby, kdy si lidé mysleli, že takto vypadá země. Když nevěděli, že je země kulatá a mysleli si, že je placatá. Naši to dřív vařili, ale já jsem se k tomu ještě nikdy neodhodlala. Až budu mít větší děti a rozhodnu se to vařit, tak to bude to nejvíc! K tomuhle pokrmu mám i takovou vtipnou historku. Na Facebooku mám skvělou společnou fotku mých rodičů, jak se těší z toho, že vaří tenhle pokrm. Stojí vedle sebe, drží psa a za nimi je obrovský hrnec. Vůbec jim to nedošlo. Já jim pak říkám: „Lidi, vy nemůžete fotit takový fotky. Jste Vietnamci!“

Foto: Profimedia & Shutterstock 

Reklama