Poke bowl s tofu a vařeným vejcem v tmavé sójové omáčce
Na 4 porce:
- 500 g připravené sushi rýže
- 400 g Uzeného tofu
- 6 lžic Ústřicové omáčky
- 4 lžíce koriandru nasekaného najemno
- 4 vejce
- 100 ml omáčka Kikkoman
- 100 ml tmavé sójové omáčky
- 2 ks avokáda
- 60 g marinovaného zázvoru k sushi
- 20 g hráškových výhonků
- 12 ks ředkviček
- 4 lžíce wasabi pasty
- 1 kávová lžička nakrájených chilli papriček
- 1 lžíce japonské majonézy
Postup:
Tofu nakrájíme na malé kostky, které opečeme na rozpálené pánvi s trochou oleje. Přidáme ústřicovou omáčku a po vychladnutí nasekaný koriandr spolu s chilli papričkami. Vejce vaříme ve vodě po dobu 6 minut. Po uvaření schladíme ve studené vodě, oloupeme a naložíme do marinády z Kikkomanu a tmavé sójové omáčky v rozmezí 4-5 hodin, ideálně přes noc. Oloupané a vypeckované avokádo a ředkvičky nakrájíme na tenké plátky. Smícháme společně japonskou majonézou s wasabi pastou. Servírujeme v misce, na dno vložíme část připravené sushi rýže, na kterou vyskládáme ostatní ingredience dle naší fantazie. Na konec přidáme hráškové výhonky a wasabi majonézu.
Tip someliéra: Toto Rulandské modré z Vína Mikulov ročníku 2017 zrálo několik měsíců v dubových sudech typu „barrique“. Díky tomu toto výrazné víno získalo lehké aroma vanilky a skořice, které velmi pěkně podpoří výraznou chuť a ústřicové omáčky a pikantnost chilly papriček.
Poke bowl s marinovaným lososem v teriyaki omáčce
Na 4 porce:
500 g připravené sushi rýže
500 g filetu z lososa bez kůže
6x 1 lžíce teriyaki omáčky
1x mango
100 g Fava fazole
50 g marinovaný zázvor
1 ks okurky
2 ks mrkve nakrájené na tenké nudličky
6 lžic japonské majonézy
4 lžíce Sriracha
150 ml omáčky Ponzu - (100 ml Kikkomanu, 2 lžíce limetové šťávy, 2 lžíce cukr moučky, 1 lžíce rýžového octa)
3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
Postup:
Lososa nakrájíme na malé kostky, které marinujeme minimálně 2 hodiny v teriyaki omáčce. Oloupané mango a okurky nakrájíme na tenké plátky. Japonskou majonézu smícháme se Srirachou. Servírujeme v misce, na dno vložíme část připravené sushi rýže, na níž vyskládáme ostatní ingredience. Posypeme praženým sezamem, koriandrem, chilli majonézou a Ponzu omáčku přidáme dle vlastní chuti.
Tip someliéra: Rosé vína je potřeba vychladit na cca 8-10 °C. Takto správně nachlazené může Zweigletrebe rosé Víno Mikulvo Sommelier Club doplnit jemnou chuť majonézy a jeho jemná kyselinka se skvěle spojí s naloženým lososem a výraznou chutí teriyaky omáčky.
Poke bowl s krevetami ve sladkopálivé omáčce
Na 4 porce:
- 500 g připravené sushi rýže
- 28 ks oloupaných krevet bez hlavy
- 8 lžic Sweet chilli
- 4 lžíce nasekaného koriandru
- 8 lžic salátu goma wakame
- 1 okurka salátová
- 100 ml rýžového octa
- 100 g cukr moučky
- sůl
- 300 g žluté nasekané ředkve
- 150 g pražených nesolených arašídů nakrájených najemno
- 0,25 l kokosového mléka
- 2 ks limety
- 100 g cukru
- 3 lžíce rybí omáčky
Postup:
Cukr rozpustíme do světlého karamelu, zalijeme rybí omáčkou, kokosovým mlékem a přidáme arašídy. Celou směs povaříme, dle chuti přidáme limetovou šťávu, osolíme a necháme vychladnout. Rýžový ocet, cukr moučku a sůl smícháme v misce, do které přidáme na tenko nakrájené okurky. Marinujeme minimálně po dobu 2 hodin. Žlutou ředkev nakrájíme na tenké nudličky. Osolené krevety zprudka opečeme na rozpálené pánvi, přidáme sweet chilli a dvě lžíce koriandru. Necháme vychladnout do pokojové teploty. Servírujeme v misce, na dno vložíme část připravené sushi rýže, na níž vyskládáme ostatní ingredience dle fantazie a chuti.
Tip someliéra: Tramíny jsou typickou kombinací pro pálivé pokrmy. Tramín červený Víno Mikulov Sommelier Club je dostatečně výrazný pro toto chuťově výrazné, přesto vyvážené jídlo. Kořenitost tohoto vína je skvělým doplňkem zvolených pikantních krevet s koriandrem.
Tip na přípravu rýže na Poke bowls:
- 500 g sushi rýže
- 600 ml vody
Na sushi ocet:
- 100 ml světlého rýžového octa
- 16 g soli
- 100 g cukru krupice
Nový komentář