Vůně se pomalu plouží vzduchem, sliny se sbíhají, až člověk skoro vypadá jako bernardýn za horkých dní a stejně jako ono psisko ze známého českého filmu by spocíval skoro všechno, snad s výjimkou suchého chleba. I když, jak vědí ti, kteří se zajímají o historky z natáčení, dotyčný bernardýn ve skutečnosti sežral i několik krajíců suchého chleba a až když mu skývu polili petrolejem, znechuceně se od ní odvrátil.
Ale zpět k libé vůni šířící se vzduchem, nejčastěji z nejrůznějších zahrad a zahrádek. Když nahlédneme přes plot, zjistíme, že se jedná o v poslední době velmi oblíbenou činnost – o grilování. Kde jsou ty doby, kdy nám stačil na klacku opečený vuřt, maximálně klobáska? Dnes už si většina lidí letní večer na zahradě nedovede bez grilu představit.
(soutěž 8 – l)
Grily jsou různé – nejsnáze se obsluhují ty plynové, ale odborníci tvrdí, že jedině dřevěné uhlí dá jídlu tu pravou vůni a chuť. Na kvalitě grilu tedy výsledný produkt nemálo závisí, takže pokud si chcete opravdu pochutnat, nešetřete. Ačkoli grilovat se dá i nad ohništěm, na železném roštu, stačí jen pořádně rozdělat oheň, aby byl dostatek uhlí. A co by snad mohlo scházet na chuti, to vám plně vynahradí romantický zážitek.
A co všechno můžeme grilovat? Prakticky všechno, nejrůznějšími masy a klobáskami počínaje, přes patisony, brambory, houby, až po jablíčka sypaná skořicí. Pokud se ovšem rozhodneme pro maso, měli bychom vědět, jak správně připravit marinádu.
Tajemství grilování ovšem spočívá především v načasování – maso nesmí být na grilu ani příliš dlouho, aby se nezměnilo v podešev, ani příliš krátce, aby nezůstalo syrové – i když milovníci krvavých bifteků si samozřejmě mohou svou oblíbenou pochoutku připravit i na grilu. Zároveň je důležité správně regulovat plamen – ani moc, ani málo – a to je u grilů na dřevěné uhlí docela kumšt. A samozřejmě můžete maso podlévat – pivem, ale i vínem nebo třeba kyselou ovocnou šťávou.
A teď už jeden recept pro milovníky grilování:
Tuňák na grilu
Budeme potřebovat tuňákové steaky (takže žádná konzerva, ale pořádný flák syrového tuňáka), sekaný rozmarýn, olivový olej, sůl, citrón a česnek. Rozmarýn, olej, sůl, citrónovou šťávu a drcený česnek smícháme, potřeme tuňáka a necháte ho několik hodin uležet v chladu. Poté grilujeme na středním ohni, dokud se maso pod tlakem vidličky nezačne snadno oddělovat. Podáváme nejlépe s opečenými bramborami s bazalkou.
Dobrou chuť!
Grilujete ráda?
Na plynovém grilu nebo na uhlí?
Nebo dáváte přednost ohníčku?
Znáte nějaké skvělé grilovací recepty?
Nakupujete koření a marinády v obchodě?
Připravujete si všechno sama?
Stalo se Vám při grilování něco zábavného?
Přihodila se Vám při grilování nějaká nehoda?
Podělte se s námi o své oblíbené recepty i o zážitky z grilování a budete odměněny!
Nový komentář
Komentáře
mám ráda grilovaná jídla, ale máme jen domácí gril
Grilování je mé hobby,mňam,ráda hamám
jajynka:
jajynka: Tak to blahopřeji k nové práci.Taky bych jí brala.
Meander:no já jsem čekala na to vyjádření 6 týdnů a bylo mi docela ouvej - bylo to dlouhý a hodně mě ničila ta nejista,víš.. A teď mám velkou radost a obulela jsem to - no
, prostě asi zapracovaly napnutý nervy
jajynka: Mě teda nová práce nerozněžní, maximálně tak rozvášní
Meander:ne - opravdu jím a piju. Svůj rozněžnělý projev jsem již vysvětlila ad.č.25. Prostě mám dneska velkou radost - dozvěděla jsem se, že mám novou práci, no... Tak holt mě ukamenujte
jajynka: Neříkej!
Já myslela, že papáš a bumbáš.
Yenn: já ho taky nežeru - já jím
Yenn: ochutnej to a budeš to říkat taky
. Jinak mluvím normálně, ale jsem dostala úžasnou (pro mě dost podstatnou informaci) a tak jsem to s tou něžností poněkud přehnala...
Yenn: No tak dík. Já tam koukla a orosila se.
Amálie: Orgán příjde, odejde a nic se nezmění. Naštěstí vyje nejspíš v koupelně a v předsíni, takže v ložnici není tak slyšet, jen když koukám na bednu. mladá tvrdila, že on prý nevyje, to jsme se s ní "nasmáli". Nu což, horší to má sousedka pod nima. Jinak známí grilují ve městě na dvorku, kousek od obrovské budovy Telecomu
Amálie: Spíš jako vražedný nástroj.
Meander: Jasně, nástěnky poslouží jako podpal
malenina:
no potěš koště, vlčákovo vytí
Co tam zavolat orgána pro rušení nočního klidu?
Amálie: Když se stěhuje škola a ze všech oken létají nástěnky?
jajynka: já to ještě nezkoušela, ale známí tvrdí, že je to lepší než na obyč grilu
Meander: co takhle na školní zahrádce ?
Amálie: Čím přemýšlejí? To bych zde raději neprezentovala
Hajzlíci to jsou, grilovat přestali, zato tam teď od večera do rána vyje vlčák. Madam pracuje pouze v noci, jezdí pro ni taxi
a mladej má nejspíš tak "tvrdé spaní", že mu to nevadí
Já bych i grilovala, ale nějak netuším kde