Protože je léto v plném proudu a už si krásně užíváme prázdnin, přinášíme vám slíbené recepty na
Roštěnky s bylinkovým máslem
použité suroviny: 4 silné roštěnky (asi po 200 g), hrubě mletý pepř, steakové koření, sůl a suroviny na bylinkové máslo
postup: roštěnky omyjeme, osušíme, nakrájíme, nakrojíme blánu po obvodu a naklepeme. Potom maso osolíme a okořeníme, dáme do misky a zalijeme olejem, necháme odležet v chladničce. Položíme na horký gril a po každé straně grilujeme asi 5 minut. Hotové maso můžeme ochutit několika kapkami citronové šťávy a podáváme s plátky bylinkového másla. Ten dáme na plátek horkého masa.
Losos na roštu s bylinkovým, česnekovým nebo koprovým máslem
použité suroviny: 4 plátky lososa, strouhanou kůru z jednoho citronu, 1 lžička citronového pepře, 1 velkou červenou cibuli, 1 lžíce bílého vinného octa, 3 lžíce olivového oleje a suroviny na druh použitého másla
Postup: lososa omyjeme, osušíme, vetřeme do plátků citronovou kůru a citronový pepř a vložíme do misky vedle sebe. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a položíme na plátky ryby. Potom smícháme bílý vinný ocet s olivovým olejem a lososa tímto přelijeme. Necháme odležet v chladničce a potom grilujeme na rozpáleném grilu 5-6 minut po každé straně. Maso dáme na talíř a ozdobíme
Kuřecí prsíčka s bylinkovým nebo koprovým máslem
použité suroviny: 4 kuřecí prsa, steakové koření, grilovací koření, snítka citronového tymiánu, sůl, olej a bylinkové máslo
postup: maso omyjeme, odblaníme, osušíme, naklepeme a nakrojíme po obvodu. Okořeníme, dáme do misky, zalijeme olejem a vložíme snítku citronového tymiánu a necháme v chladničce odležet. Potom maso grilujeme na horkém grilu asi 4 minuty po každé straně. Na horké maso dáme ochucené máslo.
Brambory v alobalu s bylinkovým máslem
Suroviny: brambory, olej, sůl, alobal a bylinkové máslo
Postup: brambory důkladně okartáčujeme pod tekoucí vodou a osušíme. Potřeme si alobal oleje a dáme na něj bramboru, navrch dáme proužek bylinkového másla a zabalíme každou bramboru zvlášť. Balíčky položíme na rošt a grilujeme asi 40-50 minut. Brambory několikrát obrátíme. Balíček rozevřeme vidličkou, brambory roztrhneme a vložíme bylinkové máslo. Podáváme horké jako přílohu ke grilovaným masům.
Naším tipem na velmi chutné ochucené máslo, abyste si jej nemuseli doma pracně vyrábět sami, je bylinkové máslo od firmy Meggle. Buď si můžete vybrat klasické bylinkové máslo nebo balíček s malými máslíčky, kde jsou bylinková, česneková másla a máslo steak&grill… Můžete si vybrat, na co máte zrovna chuť. Informace o dobrotách Meggle najdete na www.meggle.cz
Věra Forejtová, catering Praha
Nový komentář
Komentáře
L_B: i krůtí, je to prostě
já myslela že brambory je při pečení nutno naříznout, aby nebouchly... nebo je to pověra ?
ješčtě lepší je to v jogurtu s vajíčkem
Já to v jogurtu nechávám hnít - tedy pardon - rozkládat se - klidně i dva tři dni
ja ten jogurt jenom mirne opeprim a obcas pridam cesnek nebo chilli papricku...a bohate to staci...
a nejlepsi je, kdyz je to nalozene aspon pres noc (ale klidne i dyl)
klara: v mlice se ma dokonce rozmrazovat veskery maso.
já jsem slyšela o mléce.Kuřecí je taky potom
Jakykoli maso nalozeny do jogurtu je krehci a mekci - je i udajne lip stravitelnejsi, protoze jogurtovy bakterie nam to "předžvejkají"
Ja neochucuju jogurt ale korenim normalne klasicky maso a pak oplacam cistym jogurtem. Pouzivam to i kdyz delam maso na panvi.
L_B: emma: Čím ten jogurt ochutíte? Solí, pepřem a kořením?
Huckaa: a ten jogurt (ochucený) na tom ještě udělá takovou pěknou kůrčičku. taky to miluju!
huckaa...kdyz se kureci (mozna i jine maso - nemam odzkousene) nalozi do jogurtu, tak nadherne zkrehne a uplne se rozplyva na jazyku - proste je naaadherne mekoucke a vlacne (me vetsinou kureci prsa na grilu trochu vyschnou, ale takto vubec)
my jsme zrovna o vikendu grilovali a bylo to mnam mnam...veprove nalozene do bylinek a kureci do jogurtu - muzu vrele doporucit...
vařečka: Daji se sehnat skoro ve vsech obchodech. Dobre jsou od Kotanyho.