Na gril se naopak hodí kyperský typ sýru tzv. halloumi. Jedná se o kombinaci kozího a ovčího sýru, který dobře snáší vysoké teploty, takže bude na povrchu krásně upečený a uvnitř krémový. Řada tuzemských ekofarem již má v průběhu letní sezóny tento typ sýra běžně v nabídce, stačí se na něj jen zeptat. Tuto pochoutku nemusíte ani balit do alobalu. Totéž platí o sýru typu oštiepok. V případě ostatních sýrů, které nejsou určené přímo ke grilování anebo je plánujete rozkrojit a naplnit bylinkami, se alobalu nevyhnete. Také v případě mladého kozího sýru bude nezbytné vytvořit vaničku z alobalu, protože bude mít tendenci rychle se roztéct. Naopak tvrdé kozí sýry, bez tenké ušlechtilé plísně na povrchu, budou bez problému. Při výběru nezapomínejte na nejdůležitější vlastnost – kvalitu, která vždy ovlivní výsledek. Bio farmy nabízejí širokou škálu mléčných výrobků, ze kterých si určitě vyberete.

Foto: Akademie kvality

Ingredience pro 2 osoby:

  • 3 ks červené řepy
  • 2 hrsti rukoly
  • 2 hrsti polníčku
  • 500 g kozího sýru
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 1 hrst cherry rajčátek
  • 1 velká bageta
  • 3 lžíce másla

Ingredience na dresink:

  • 6 lžic rostlinného oleje
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce hořčice
  • sůl a čerstvě mletý bílý pepř

Ingredience doporučujeme v bio kvalitě. 

Troubu si předehřejeme na 180°C. Řepu očistíme, zabalíme do alobalu a pečeme asi 1 hodinu. Jakmile vychladne, oloupeme ji. Bagetu si nakrájíme na malé kostičky a nasucho opečeme na pánvi. Když chytnou barvu, přidejte máslo, udrží se tak více křupavé. Všechny ingredience na dresink dejte do zavařovací sklenice a důkladně protřepejte. V míse následně smíchejte rajčata s rukolou, polníčkem a dresinkem. Podle potřeby dochuťte. Přidejte nakrájenou červenou řepu, kostičky bagety a oříšky. Takto připravený salát rozdělte do talířů. Na rozpálený gril následně dáme alobal, na který položíme sýr. Grilujeme z každé strany asi 4 minuty a potom sejmeme z grilu. Takto připravený sýr položíme na salát.

Reklama