Nebaví vás tradiční kapr v trojobalu s klasickým bramborovým salátem? Odlehčete svůj vánoční jídelníček a vyzkoušejte náš recept na kapra z grilu. Skvěle chutná, a ještě si užijete netradiční štědrovečerní grilovačku.
Recept jsem připravila pro značku PEPO a jejich Grillzonu. A protože je doba vánoční, tak jsem chtěla vymyslet i vánoční grilovačku. Netradiční není jen to, že kapra budete grilovat, ale i jeho dochucení. Celý recept je lehce v asijském stylu, takže ani chutě nejsou úplně česky vánoční.
Když nebudete mít chuť vyzkoušet recept na Vánoce a přece jen se budete držet osvědčené klasiky, dejte mu šanci třeba na jaře. Při startu grilovací sezony.
Suroviny
- 1 celý kapr (spíš menší) – rozdělený na jednotlivé porce
- sůl a pepř
- sezamové semínko
- 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 3 stroužky česneku
- 6 lžic sojové omáčky
- 4 lžíce rybí omáčky
na salát:
- 500 g tuřínu
- 2 řapíky celeru
- 2 stroužky česneku
- 2 červené cibule
- 2 mrkve
- slunečnicový oleje
- sůl a pepř
- sezamové semínko
Postup
Porce kapra omyjte, osušte. Česnek a zázvor nastrouhejte najemno. Porce kapra ze všech stran osolte a opepřete. Pomažte směsí zázvoru a česneku. Zalijte sojovou omáčkou, kterou jste předtím smíchali s omáčkou rybí. Povrch posypejte sezamovým semínkem a nechejte 24 hodin marinovat.
Grilujte na rozpáleném grilu, dokud není ryba hotová. Záleží na velikosti a síle kousků. Většinou stačí okolo 6–7 minut z každé strany.
Připravte si teplý tuřínový salát.
Tuřín oloupejte a nakrájejte na kostičky o velikosti zhruba 1–2 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte na hrubé kostičky. Celer nakrájejte na kousky.
Ve velké pánvi si rozehřejte oleje. Osmahněte na něm červenou cibuli. Po pěti minutách přidejte tuřínové kostky. Ochuťte solí a pepřem. Opékejte, dokud kostky tuřínu nezměknout. Dochuťte česnekem a přidejte mrkev, kterou jste za pomoci škrabky na zeleninu naloupali na tenké plátky.
Posypejte sezamovým semínkem. Kdo má rád ostřejší chutě, může přidat i špetku chilli.
Salát podávejte teplý, spolu s grilovaným kaprem.
Dobrou chuť přeje Elly.
Jak jinak podávat rybu na vánočním stole?
Pstruh s lehkým bramborovým salátem
Nový komentář
Komentáře
Raději nebudu experimentovat. Klasika je klasika. Smažený kapr a bramborový salát.
to mně neoslovilo
Můj chlap kdyby viděl, že Pepem zapalují gril, na kterém se bude dělat jídlo, tak by asi omdlel
Nebo, že by to byla surovina ??
kapra máme rádi nesmí chybět