grilovaný kapr

Nebaví vás tradiční kapr v trojobalu s klasickým bramborovým salátem? Odlehčete svůj vánoční jídelníček a vyzkoušejte náš recept na kapra z grilu. Skvěle chutná, a ještě si užijete netradiční štědrovečerní grilovačku.

Recept jsem připravila pro značku PEPO a jejich Grillzonu. A protože je doba vánoční, tak jsem chtěla vymyslet i vánoční grilovačku. Netradiční není jen to, že kapra budete grilovat, ale i jeho dochucení. Celý recept je lehce v asijském stylu, takže ani chutě nejsou úplně česky vánoční.

Když nebudete mít chuť vyzkoušet recept na Vánoce a přece jen se budete držet osvědčené klasiky, dejte mu šanci třeba na jaře. Při startu grilovací sezony.

grilovaný kapr s tuřínovým salátem

Suroviny

  • 1 celý kapr (spíš menší) – rozdělený na jednotlivé porce
  • sůl a pepř
  • sezamové semínko
  • 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 6 lžic sojové omáčky
  • 4 lžíce rybí omáčky

na salát:

  • 500 g tuřínu
  • 2 řapíky celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 červené cibule
  • 2 mrkve
  • slunečnicový oleje
  • sůl a pepř
  • sezamové semínko

Postup

Porce kapra omyjte, osušte. Česnek a zázvor nastrouhejte najemno. Porce kapra ze všech stran osolte a opepřete. Pomažte směsí zázvoru a česneku. Zalijte sojovou omáčkou, kterou jste předtím smíchali s omáčkou rybí. Povrch posypejte sezamovým semínkem a nechejte 24 hodin marinovat.

Grilujte na rozpáleném grilu, dokud není ryba hotová. Záleží na velikosti a síle kousků. Většinou stačí okolo 6–7 minut z každé strany.

grilovaný kapr

Připravte si teplý tuřínový salát.

Tuřín oloupejte a nakrájejte na kostičky o velikosti zhruba 1–2 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte na hrubé kostičky. Celer nakrájejte na kousky.

Ve velké pánvi si rozehřejte oleje. Osmahněte na něm červenou cibuli. Po pěti minutách přidejte tuřínové kostky. Ochuťte solí a pepřem. Opékejte, dokud kostky tuřínu nezměknout. Dochuťte česnekem a přidejte mrkev, kterou jste za pomoci škrabky na zeleninu naloupali na tenké plátky.

tuřínový salát

Posypejte sezamovým semínkem. Kdo má rád ostřejší chutě, může přidat i špetku chilli.

Salát podávejte teplý, spolu s grilovaným kaprem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Jak jinak podávat rybu na vánočním stole?

Kapr, tak trochu maďarský

maďarský kapr

Pstruh s lehkým bramborovým salátem

ryba se salátemFilet ze pstruha s podzimním bramborovým salátempstruh s podzimní bramborovým salátemZdroj fotografií: Alena Kolaříková

TÉMATA:
MASO A RYBY