d24fe1-hermelin_ve_slanine.jpg (155 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Hermelín je označení pro český sýr s bílou ušlechtilou plísní na povrchu, který je napodobeninou francouzského sýra camembert. Jméno hermelín bylo vybráno kvůli podobnosti jemného plísňového povrchu s královským hermelínovým pláštěm z bílých hranostajů. Název byl patentově přihlášen již 9. února 1946.

5 TIPŮ NA GRILOVANÝ HERMELÍN

1. Marinování před grilováním
Než hermelín dáte na gril, můžete ho na několik hodin nebo přes noc namočit v marinádě. Zkuste olivový olej s česnekem, rozmarýnem, tymiánem nebo jinými bylinkami, které máte rádi. To dodá sýru bohatší chuť.
2. Balení do alobalu
Aby se sýr neroztekl přímo na grilu, můžete hermelín zabalit do alobalu. Tento způsob pomáhá udržet sýr pohromadě a zároveň umožňuje, aby se všechny chutě dobře spojily. Můžete přidat i plátky rajčat, cibule nebo papriky pro extra chuť.
3. Přímé grilování
Pro křupavější povrch můžete hermelín grilovat přímo na roštu. Doporučuje se použít grilovací sítko nebo malou grilovací misku, aby se sýr nepropadl. Grilujte na mírném ohni a pravidelně kontrolujte, aby se sýr nespálil.
4. Podávání s omáčkami
Hermelín na grilu skvěle doplní různé omáčky. Podávejte ho s malinovou, brusinkovou omáčkou nebo s nějakou pikantní chilli omáčkou. Tyto kombinace skvěle rozvíjejí chuť grilovaného sýra.
5. Zkombinujte s ovocem
Pro svěží letní variantu můžete vedle hermelínu na grilu připravit také kousky ovoce, jako jsou hrušky, jablka nebo broskve. Sladkost ovoce perfektně doplní plnou a krémovou chuť hermelínu.

GRILOVANÝ HERMELÍN VE SLANINĚ

Suroviny

  • 4 hermelíny
  • 24 plátků Staročeské slaniny Krásno (nejlépe trochu silnější)
  • bílá část pórku
  • pekanové nebo vlašské ořechy

Postup

Pórek nakrájejte na tenká kolečka. Ořechy nasekejte.
Připravte si dva plátky slaniny. Do jejich středu dejte kolečka pórku. Na ně položte hermelín. Nahoru nasekané ořechy. Pomocí dalších čtyřech plátků slaniny sýr pevně zabalte.
Grilujte dozlatova a podávejte horké, aby byl sýr rozpuštěný.

Ideální příloha je zelenina, salát nebo čerstvé pečivo.

Dobrou chuť přeje Elly.

Zdroj informací: autorka, Wikipedia