DSC_1761.jpg (97 KB)

Určitě vám po vánočních svátcích zbyly nějaké oblíbené perníčky. A perníkové koření. Potom si můžete připravit tenhle originální recept z grilu. A když se vám nebude chtít mrznout venku, tak ananas můžete grilovat také na elektrickém grilu.

Suroviny

  • 1 velký ananas
  • 100 g cukru krupice
  • 30 ml vody
  • 50 g másla
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • hrst vlašských ořechů
  • 1 lžičky perníkového koření
  • domácí perníčky na ozdobu

DSC_1762.jpg (75 KB)

Postup

Ananas nakrájejte na silnější plátky, i se slupkou. Rozpalte gril.

Do nerezového malého hrnce dejte cukr a vodu. Téměř na nejvyšší teplotu nechejte probublávat na plotně. Hlídejte, protože velice brzy začne cukr karamelizovat a mohl by se vám snadno spálit. Když se vám zdá, že cukr už tmavne, ztlumte teplotu. Ale tak, aby cukr stále lehce bublal. Teď už bude tmavnout rychleji a až získá karamelově zlatohnědou barvu, sundejte hrnec z plotny.

DSC_1765.jpg (98 KB)

Mezitím se vám rozpálil gril. Dejte na něj grilovat plátky ananasu a mezitím si dokončete karamelovou omáčku.

Mimo plotnu dejte do hrnce s karamelem máslo, perníkové koření a nahrubo nasekané vlašské ořechy. Dejte zpět na plotnu a na velice mírnou teplotu zahřívejte. Přilijte smetanu a pokračujte v zahřívání. Tím, že jste do karamelu přidali studené máslo a smetanu, tak karamel ztuhne, ale postupným zahříváním se pomalu rozpustí a smíchá s máslem i smetanou.

Omáčka bude dokončená téměř přesně v tu dobu, kdy budete sundávat z grilu ananas.

Každé kolo ananasu překrojte na čtyři výseče. Naservírujte na talíř a přelijte karamelovou omáčkou. Přidejte pár domácích perníčků a podávejte. Kdo chce použít recept pro celiaky, musí použít perníčky bez lepku.

Náš tip: Klidně na talíř přidejte také kopeček vanilkové zmrzliny.

Dobrou chuť přeje Elly.

Tipy na jídla z grilu do studeného počasí

Zimní zabijačkové grilování

jitrnice5.jpg (128 KB)

Grilovaný kapr s tuřínovým salátem

kapr1.jpg (172 KB)

Grilovaná vepřová panenka se švestkami

5b9a317e28856obrazek.png (840 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, archiv redakce

Reklama