Prázdniny konečně začaly a naštěstí i počasí nám několik posledních týdnů občas dopřeje trochu radosti. Právě to jsou ty pravé chvíle, kdy můžeme zatopit v zahradním grilu a užívat si pohody a dobrého jídla, které v sobě má chuť léta.

Nic vám nebrání pozvat přátele, rodinu nebo si připravit soukromé grilování jen se svým partnerem. Je to jednoduché, stačí vám k tomu jakýkoliv (i malý a levný) gril, trocha dřevěného uhlí (někdy ani to ne), maso, zelenina, ovoce a všechno ostatní co máte rádi. Nezapomeňte ani na dobré pití, ať už víno, ovocnou šťávu či minerálku a můžete začít.

Jaký gril?
Pokud grilujete jen občas, máte jen malý dvorek či grilujete na terase, vystačíte si s malý litinovým nebo hliníkovým grilem, který je v sézóně k dostání za pár stokorun v každém větším supermarketu.
V případě nárazového grilování vám poslouží obyčejná železná mřížka, kterou mezi dva komínky z cihel a pod kterou rozděláte oheň.

Patří-li grilování k vašim oblíbeným letním zábavám a nemáte problém s nedostatkem místa u domu, můžete si vybrat z velké nabídky zděných nebo betonových krbů s komínem. A když máte doma zručného domácího kutila, dokáže si takovýto krb postavit dokonce sám. 

Co grilovat?
Grilovat se dá téměř všechno co máte rádi. Nejčastěji grilujeme všechny druhy masa, ryby, uzeniny, ale také třeba zeleninu, ovoce. Nezapomeňte si připravit také různé studené či teplé omáčky, čerstvé pečivo, zeleninové i ovocné saláty, vhodné a zajímavé přílohy.
Vše závisí na vaší fantazii a té se, jak je známo, meze nekladou.

Kromě toho, že v obchodech je k dostání obrovském množství kořenících směsí a marinád na grilování, můžete také experimentova a vymýšlet si své vlastní směsi. Pokud se vám podaří opravdu chutný grilovaný pokrm, nezapomeňte se s námi rozdělit o recept.

Tak jako to udělala třeba Emili25, se svým receptem na gril.
Pašerák
Suroviny: 500 g klobásy nebo kabanosu (či jiného párku), cibuli nebo pórek (podle chuti), sýr (eidam, niva nebo jiný, který máme rádi), grilovací koření.
Postup: Na kostičky nebo na kolečka nakrájený kabanos (nebo i jiný párek či klobásek) smícháme s nakrájenou cibulí (nebo pórkem), sýrem (Eidam, Niva ...) a posypeme grilovacím kořením. Zabalíme do alobalu a dáme grilovat.
Hotovo je asi za 15 minut, ale záleží na tom, jak moc je gril rozehřátý.


Recepty na grilované dobroty najdete také ve speciálním odkazu na Vaření - GRILOVÁNÍ . Navíc si můžete najít recept podle druhu masa, které chcete grilovat.

Stejně jako letos, i loňské léto jsme nezapomněli na grilování. Podívejte se na speciál Ženy-in LETNÍ GRILOVÁNÍ. Najdete zde spoustu receptů, rady a tipy na grilování, jak vybrat správný gril, jak připravit marinádu a docílit toho, aby bylo maso co nejzdravěji připravené.

 

 

                                                           
TÉMATA:
SEZONA