Nic vám nebrání pozvat přátele, rodinu nebo si připravit soukromé grilování jen se svým partnerem. Je to jednoduché, stačí vám k tomu jakýkoliv (i malý a levný) gril, trocha dřevěného uhlí (někdy ani to ne), maso, zelenina, ovoce a všechno ostatní co máte rádi. Nezapomeňte ani na dobré pití, ať už víno, ovocnou šťávu či minerálku a můžete začít.
Jaký gril?
Pokud grilujete jen občas, máte jen malý dvorek či grilujete na terase, vystačíte si s malý litinovým nebo hliníkovým grilem, který je v sézóně k dostání za pár stokorun v každém větším supermarketu.
V případě nárazového grilování vám poslouží obyčejná železná mřížka, kterou mezi dva komínky z cihel a pod kterou rozděláte oheň.
Patří-li grilování k vašim oblíbeným letním zábavám a nemáte problém s nedostatkem místa u domu, můžete si vybrat z velké nabídky zděných nebo betonových krbů s komínem. A když máte doma zručného domácího kutila, dokáže si takovýto krb postavit dokonce sám.
Co grilovat?
Grilovat se dá téměř všechno co máte rádi. Nejčastěji grilujeme všechny druhy masa, ryby, uzeniny, ale také třeba zeleninu, ovoce. Nezapomeňte si připravit také různé studené či
Vše závisí na vaší fantazii a té se, jak je známo, meze nekladou.
Kromě toho, že v obchodech je k dostání obrovském množství kořenících směsí a marinád na grilování, můžete také experimentova a vymýšlet si své vlastní směsi. Pokud se vám podaří opravdu chutný grilovaný pokrm, nezapomeňte se s námi rozdělit o recept.
Tak jako to udělala třeba Emili25, se svým receptem na gril.
Pašerák
Suroviny: 500 g klobásy nebo kabanosu (či jiného párku), cibuli nebo pórek (podle chuti), sýr (eidam, niva nebo jiný, který máme rádi), grilovací koření.
Postup: Na kostičky nebo na kolečka nakrájený kabanos (nebo i jiný párek či klobásek) smícháme s nakrájenou cibulí (nebo pórkem), sýrem (Eidam, Niva ...) a posypeme grilovacím kořením. Zabalíme do alobalu a dáme grilovat.
Hotovo je asi za 15 minut, ale záleží na tom, jak moc je gril rozehřátý.
Stejně jako letos, i loňské léto jsme nezapomněli na grilování. Podívejte se na speciál Ženy-in LETNÍ GRILOVÁNÍ. Najdete zde spoustu receptů, rady a tipy na grilování, jak vybrat správný gril, jak připravit marinádu a docílit toho, aby bylo maso co nejzdravěji připravené.
Nový komentář
Komentáře
už se těším
pstruh je nejlepší
grilovani mame radi
vzkaz pro Vifinu: Zaziky recept přivezený originál : okurka,česnek, tvaroh, nebo bílý jogurt- podle toho jak to chceš husté a dále v obchodě je přímo koření Zaziky. Je to super. Zkus to ! Roza
Poradí někdo, jak udržovat napálené mřížka grilu, aby to nebylo humus... díky předem
Luciš:
... já ho tedy nedala na gril, ale do trouby a bylo to
Luciš:
zkoušeli a je to super, vyzkoušej
vifina: my jsme na tom podobně. určitě minimálně třikrát do týdne grilujeme taky
Luciš:
zkoušeli a je to super, vyzkoušej
vifina: my jsme na tom podobně. určitě minimálně třikrát do týdne grilujeme taky
vifina: to u nás se griluje každý den i když prší,pro ten případ grilujem na lávovém grilu,který je pod střechou,dneska budou steaky z vykoštěných kuřecích stehen,tuhle muž dokonce griloval řapíky z listů salátové řepy
Zkoušeli jste někdo hermelín na gril? Chci to zkusit
Áda: Griluje se to tak těch 15-20 minut a musí se to občas otočit.
Holky jinak já a moje rodina jsme grilovací pošuci, takže 3 x do týdne, pokavaď přeje počasí, tak grilujeme. Co Vám můžu ještě doporučit za maso na gril, tak to jsou krůtí steaky
!!! Po nich se nepřibere, ale hlavně je to libový a chutný masíčko. K masu doporučuji Tzaziki a to je další mňamka:
Zaziki:
Okurky omyjeme a ze slupkou nastrouháme. Nastrouhané okurky musíme pořádně nechat okapat a lepší je je vymačkat rukou. Do okurek dáme podle chuti prolisovaný česnek (čím více česneku, tím lépe, ale asi tak na 1 okurku 2 větší stroužky), zalijeme krémovou smetanou (smetana musí být hustá), osolíme, opepříme, přidáme nasekaný kopr (nemusí být) a směs zamícháme a dáme do ledničky na 3-5hodin odležet. Podáváme ke grilovanému masu. je to vynikající salát, který nahradí různý dressinky.
Áda: Znám jeden mňamózní bezmasý receptík: Grilované plněné papriky Suroviny: 1)Zelený papriky (podle počtu lidí) 2)200g směsi mořských plodů (krevetky, mušle apod.) 3)měkký sýr (nejlepší jsou ochucený sýry, které se prodávají v tubě) 4)15dkg šunky Příprava: Papriky vydlabeme a očistíme. Na oleji podusíme směs s mořskými plody, které osolíme, opepříme a zakápneme citrónovou šťávou. Necháme vychladit. šunky nakrájíme na kostičky nebo na nudličky a smícháme sýr, šunku a mořské plody dohromady. Papriky touto směsí naplníme a zaděláme párátkem, aby směs nevytekla. Papriky na grilu potřeme trochou oleje smíchaným s grilovacím kořením. Je to mňamka a chuťovka, ale maso je maso!!!!!
Áda: já ji dělám tak, že ji okořením kořením na ryby a citrónem a dovnitř vsunu čersvou petrželku nebo libeček.
Podařilo se mi koupit v Kauflandu alobalové krabičky, ve kterých jsme vyzkoušeli ugrilovat směs - brambory na plátky, anglická slanina, sýr, cibule nebo česnek. Bylo to výborné a jedli jsme to přímo z těch krabiček.