Nejrychlejší žebra na grilu
Co budete potřebovat:
4 porce
- 2 balení vepřových žeber sous vide
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- 3–4 stroužky česneku
- 1 lžíce drceného kmínu
Dip
- 200 ml zakysané smetany
- 3 lžíce křenové omáčky
- 1 lžička hořčice
- 3 lžíce nakrájené pažitky
Jak na to?
Žebra vyndejte z plastového obalu. Z hořčice, worcestrové omáčky, utřeného česneku a kmínu si připravte marinádu. Kdyby byla příliš hustá, nařeďte ji trochou vývaru nebo světlého piva. Žebra ze všech stran potřete marinádou a 20 minut opečte na rozehřátém grilu. Dip vyrobíte smícháním zakysané smetany s křenovým krémem, hořčicí a pažitkou.
Vychytané omáčky ke grilu
Rančerská omáčka s podmáslím
Smíchejte 150 g zakysané smetany se 100 ml podmáslí. Přidejte jeden až dva stroužky nasekaného česneku, lžíci nakrájené pažitky a trochu kopru. Dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem a případně také tabaskem.
Salsa z pečených rajčat
Malá rajčata opečte na grilu a poté rozmixujte s česnekem, jarní cibulkou, olivovým olejem a limetkovou šťávou. Nakonec vmíchejte čerstvý koriandr, sůl a pepř.
Pivní dip
Rozmixujte žervé s troškou dijonské hořčice, hrstí strouhaného čedaru a lžící kysané smetany. Přidejte jednu až dvě lžíce světlého piva a dochuťte solí a pepřem.
Rukolové aioli
Čerstvý žloutek našlehejte v misce se 30 ml citronové šťávy. Za stálého míchání přilévejte tenkým pramínkem 150 ml olivového oleje. Až majonéza zhoustne, vmíchejte dva stroužky česneku utřeného se solí. Nakonec rozmixujte s trochou rukoly.
Broskvová salsa
Broskve oloupejte a nakrájejte najemno. Přidejte červenou cibuli nakrájenou na velmi jemné kostičky, červenou papriku, chilli papričku a hrst koriandru. Dochuťte limetkovou šťávou a osolte.
Grilované avokádo
Co budete potřebovat:
4 porce
- 100 g sýru halloumi
- 100 g cherry rajčat
- hrst bazalky
- 1 stroužek česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 avokáda
Jak na to?
Halloumi nakrájejte na plátky a opečte na grilu, rajčata ogrilujte vcelku. Opečené halloumi nakrájejte na kostičky. Bazalku rozmixujte s česnekem a olivovým olejem na dresink. Avokádo podélně rozkrojte a vyndejte pecku. Na řezu lehce potřete olivovým olejem, položte řeznou stranou na gril a zhruba pět minut ogrilujte. Můžete občas mírně přitlačit, aby se opekly pěkné proužky. Naplňte opečenými rajčaty a nakrájeným halloumi a pokapejte bazalkovým dresinkem.
Grilovaný ananas a zmrzlina se slaným karamelem
Co budete potřebovat:
6-8 porcí
Slaný karamel
- 1 lžička másla
- 50 g bílého cukru krupice
- 1/2 lžičky vločkové soli
Zmrzlina
- 40 g másla
- 120 g bílého cukru krupice
- 150 ml smetany ke šlehání
- 300 ml plnotučného mléka
- 3 žloutky
- 1 dobře zralý ananas
Jak na to?
Dopředu si připravte plech, na který nalijete horký karamel. Vyložte ho pečicím papírem potřeným trochou másla. Na pánvičce rozpusťte máslo a nechte zkaramelizovat cukr. Až se rozpustí a začne hnědnout, rychle ho posypte vločkami mořské soli a ihned nalijte na připravený pečicí papír. Špachtlí rozetřete na tenkou vrstvu a nechte vychladnout. Začněte připravovat základ pro zmrzlinu. V hrnci rozpusťte máslo a stejným způsobem připravte z cukru další várku karamelu. Tentokrát ale v několika dávkách přilijte vlažnou smetanu, poté i polovinu mléka a rozmíchejte, aby se karamel rozpustil. Žloutky ušlehejte v misce. Přilijte zbývající mléko, mírně ohřáté tak, abyste v něm udrželi prst. Rozmíchejte, vlijte do karamelového mléka a chvilku vařte, až tekutina získá konzistenci řídkého pudinku. Nechte vychladnout a poté nalijte do zmrzlinovače a dejte zamrazit. Zatuhlý karamel nalámejte, nebo roztlučte na co nejmenší kousíčky a vmíchejte do hotové zmrzliny až úplně nakonec. Ananas oloupejte a nakrájejte na kolečka. Položte na čistou mřížku gril a 10 minut opékejte. Hned podávejte s kopečkem zmrzliny.
Více na www.albert.cz
Přečtěte si také:
Nový komentář
Komentáře
Bezva inspirace.