Grilovaný Cantaloupe s rukolovým salátem
Co budete potřebovat:
4 porce
- 1 meloun cantaloupe
- 50 ml olivového oleje + na potření grilu
- 1 okurka
- 1 balení rukoly
- šťáva z půlky citronu
- 150 g sýru feta
- sůl a čerstvě mletý pepř
Jak na to?
Meloun rozpulte a nakrájejte na plátky. Gril lehce potřete olivovým olejem a meloun na něm ogrilujte, tři minuty z každé strany. Z okurky škrabkou vytvarujte široké nudle. Vložte do mísy, přidejte rukolu, zakápněte olivovým olejem, šťávou z citronu a promíchejte. Na talíři posypte fetou, opepřete a podávejte s melounem.
Dětský miniburger s hráškovým gaucamole
Co budete potřebovat:
4 porce
- 120 g hrášku
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 1 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce nasekané máty
- špetka soli
- 1 lžička citronové šťávy
- 4 hovězí mini burgery
- olej
Jak na to?
Upečte malé burgerové housky podle receptu. Hrášek rozmačkejte vidličkou nebo šťouchadlem na brambory. Vmíchejte zakysanou smetanu, mátu, sušený česnek a dochuťte troškou soli a citronové šťávy. Burgery zlehka potřete olejem a opečte na rozpáleném grilu. Z každé strany zhruba pět minut. Vložte do rozkrojené domácí bulky spolu s hráškovým guacamole.
Tip: Domácí burgerové housky
Co budete potřebovat:
- 8–12 kusů podle velikosti
- 1 lžíce cukru
- 2 lžičky sušeného droždí
- 320 g hladké mouky
- 3 vejce
- 30 g másla
- 1/2 lžičky soli
Jak na to?
V 70 ml vlažné vody rozpusťte cukr a droždí a nechte v teple vzejít. K mouce přidejte dvě vejce, rozpuštěné máslo, sůl a hotový kvásek. Propracujte na vláčné těsto. Kdyby bylo moc tuhé, přidejte jednu až dvě lžíce vody. Alespoň pět minut důkladně hněťte. Uhlaďte do bochánku a nechte v zakryté míse zhruba hodinu kynout. Troubu předehřejte na 220 °C. Vykynuté těsto ještě jednou promačkejte a pak rozdělte na potřebný počet kusů. Počítejte s tím, že pečením těsto zhruba zdvojnásobí objem. Vytvarujte hladké bulky a dejte na plech. Přikryjte volně potravinářskou fólií potřenou olejem a nechte ještě kynout. Odstraňte z plechu fólii, bulky potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte 10 minut dozlatova.
Pořádně nabitý jalapeno burger
Co budete potřebovat:
4 porce
- 200 g soudkových rajčat
- sůl
- 1 jarní cibulka
- hrst čerstvého koriandru
- 1 lžíce limetové šťávy
- 4 hovězí burgery Jalapeno
- olej
- 4 burgerové housky
- hrst nachos
- 50 g rukoly
- 2 nakládané papričky jalapeno
Guacamole
- 1 avokádo
- 1 jarní cibulka – pouze bílá část
- 1 lžíce limetové šťávy
- sůl, pepř
Jak na to?
Rajčata nakrájejte na malé kostičky, posolte a nechte v cedníku odkapat. Pak smíchejte s nadrobno nakrájenou jarní cibulkou, koriandrem a limetovou šťávou. Avokádovou dužninu rozmačkejte vidličkou. Bílou část jarní cibulky nakrájejte co nejjemněji. Přidejte k avokádu spolu s limetovou šťávou a promíchejte. Osolte a opepřete. Burgery potřete trochou oleje a pečte na grilu šest až osm minut z každé strany. Housku rozpulte a také krátce opečte na řezu. Do housky vložte grilované burgery a ozdobte rukolou, plátky nakládaných jalapenos, vrstvou guacamole, nalámaných nachos a rajčatové salsy.
Veggie burger s plackou ze sladkých brambor
Co budete potřebovat:
4 porce
- 600 g batátů
- 1–2 lžičky soli
- 2 vejce
- 1 lžička chilli
- 2 stroužky česneku
- sůl
- 1/2 bio citronu
- 1 lžíce tymiánu
- 3 lžíce olivového oleje
- 4 žampiony portobello
- 150 g zakysané smetany
- 200 g kyperského sýru halloumi
- hrst rukoly
- 1 rajče
Jak na to?
Batáty oloupejte a nastrouhejte nahrubo na struhadle nebo na speciálním kráječi na zeleninu na jemné nudličky julienne. Posolte a nechte v cedníku chvíli odkapat. Vymačkejte co nejvíc přebytečné tekutiny, pak smíchejte s rozšlehanými vajíčky a dochuťte chilli. Rozdělte na osm stejně velkých částí, ze kterých rukama vytvarujte kulaté placky. Dejte na půl hodiny chladit do lednice. Poté opečte na pánvi na rozehřátém oleji dozlatova z obou stran. Česnek utřete se solí, smíchejte se šťávou a nastrouhanou kůrou z citronu, tymiánem a olivovým olejem. Část směsi použijte na potření žampionů portobello, zbytek vmíchejte do zakysané smetany na dip. Halloumi nakrájejte na plátky silné 1 cm a opečte na grilu, stejně tak houby. Naplňte jimi upečené batátové placky, pokapejte česnekovým dipem a ozdobte rukolou a plátkem rajčete.
Více na www.albert.cz
Přečtěte si také:
Nový komentář
Komentáře
Lákavé
Na grilu je vše úžasné.