Grilovaný Cantaloupe s rukolovým salátem
5b3215ad34dfeobrazek.png

Co budete potřebovat:
4 porce

  • 1 meloun cantaloupe            
  • 50 ml olivového oleje + na potření grilu
  • 1 okurka                    
  • 1 balení rukoly                      
  • šťáva z půlky citronu             
  • 150 g sýru feta                      
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Jak na to?
Meloun rozpulte a nakrájejte na plátky. Gril lehce potřete olivovým olejem a meloun na něm ogrilujte, tři minuty z každé strany. Z okurky škrabkou vytvarujte široké nudle. Vložte do mísy, přidejte rukolu, zakápněte olivovým olejem, šťávou z citronu a promíchejte. Na talíři posypte fetou, opepřete a podávejte s melounem.

Dětský miniburger s hráškovým gaucamole
5b3215cd3f1b5obrazek.png

Co budete potřebovat:
 4 porce

  • 120 g hrášku
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce nasekané máty
  • špetka soli
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 4 hovězí mini burgery
  • olej

Jak na to?
Upečte malé burgerové housky podle receptu. Hrášek rozmačkejte vidličkou nebo šťouchadlem na brambory. Vmíchejte zakysanou smetanu, mátu, sušený česnek a dochuťte troškou soli a citronové šťávy. Burgery zlehka potřete olejem a opečte na rozpáleném grilu. Z každé strany zhruba pět minut. Vložte do rozkrojené domácí bulky spolu s hráškovým guacamole.
 
Tip: Domácí burgerové housky

 
Co budete potřebovat:

  • 8–12 kusů podle velikosti
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 320 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 30 g másla
  • 1/2 lžičky soli

Jak na to?
V 70 ml vlažné vody rozpusťte cukr a droždí a nechte v teple vzejít. K mouce přidejte dvě vejce, rozpuštěné máslo, sůl a hotový kvásek. Propracujte na vláčné těsto. Kdyby bylo moc tuhé, přidejte jednu až dvě lžíce vody. Alespoň pět minut důkladně hněťte. Uhlaďte do bochánku a nechte v zakryté míse zhruba hodinu kynout. Troubu předehřejte na 220 °C. Vykynuté těsto ještě jednou promačkejte a pak rozdělte na potřebný počet kusů. Počítejte s tím, že pečením těsto zhruba zdvojnásobí objem. Vytvarujte hladké bulky a dejte na plech. Přikryjte volně potravinářskou fólií potřenou olejem a nechte ještě kynout. Odstraňte z plechu fólii, bulky potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte 10 minut dozlatova.
 
Pořádně nabitý jalapeno burger5b3215e46d1c2obrazek.png
 
Co budete potřebovat:
 4 porce

  • 200 g soudkových rajčat
  • sůl
  • 1 jarní cibulka
  • hrst čerstvého koriandru
  • 1 lžíce limetové šťávy
  • 4 hovězí burgery Jalapeno
  • olej
  • 4 burgerové housky
  • hrst nachos
  • 50 g rukoly
  • 2 nakládané papričky jalapeno

Guacamole

  • 1 avokádo
  • 1 jarní cibulka – pouze bílá část
  • 1 lžíce limetové šťávy
  • sůl, pepř

Jak na to?
Rajčata nakrájejte na malé kostičky, posolte a nechte v cedníku odkapat. Pak smíchejte s nadrobno nakrájenou jarní cibulkou, koriandrem a limetovou šťávou. Avokádovou dužninu rozmačkejte vidličkou. Bílou část jarní cibulky nakrájejte co nejjemněji. Přidejte k avokádu spolu s limetovou šťávou a promíchejte. Osolte a opepřete. Burgery potřete trochou oleje a pečte na grilu šest až osm minut z každé strany. Housku rozpulte a také krátce opečte na řezu. Do housky vložte grilované burgery a ozdobte rukolou, plátky nakládaných jalapenos, vrstvou guacamole, nalámaných nachos a rajčatové salsy.

Veggie burger s plackou ze sladkých brambor5b3215fa5dac6obrazek.png

 
Co budete potřebovat:
 4 porce

  • 600 g batátů
  • 1–2 lžičky soli
  • 2 vejce
  • 1 lžička chilli
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • 1/2 bio citronu
  • 1 lžíce tymiánu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 žampiony portobello
  • 150 g zakysané smetany
  • 200 g kyperského sýru halloumi
  • hrst rukoly
  • 1 rajče

Jak na to?
Batáty oloupejte a nastrouhejte nahrubo na struhadle nebo na speciálním kráječi na zeleninu na jemné nudličky julienne. Posolte a nechte v cedníku chvíli odkapat. Vymačkejte co nejvíc přebytečné tekutiny, pak smíchejte s rozšlehanými vajíčky a dochuťte chilli. Rozdělte na osm stejně velkých částí, ze kterých rukama vytvarujte kulaté placky. Dejte na půl hodiny chladit do lednice. Poté opečte na pánvi na rozehřátém oleji dozlatova z obou stran. Česnek utřete se solí, smíchejte se šťávou a nastrouhanou kůrou z citronu, tymiánem a olivovým olejem. Část směsi použijte na potření žampionů portobello, zbytek vmíchejte do zakysané smetany na dip. Halloumi nakrájejte na plátky silné 1 cm a opečte na grilu, stejně tak houby. Naplňte jimi upečené batátové placky, pokapejte česnekovým dipem a ozdobte rukolou a plátkem rajčete.

Více na www.albert.cz

Přečtěte si také:

Reklama