Foto: Víno Mikulov Sommelier Club
Jako přílohu podávejte grilovanou zeleninu a samozřejmě i červené víno, například odrůdy Rulandské modré, které v ústech vytvoří dokonalou souhru. Už také vidíte obdivné pohledy vašich hostů?
Ingredience
- Celá vepřová panenka (ohřátá na pokojovou teplotu)
- 3 papriky
- 2 lilky
- Česnek
- Cibule
- Vinagreta (octová zálivka)
- 1 lžíce vinného octa
- 2 lžíce olivového oleje extra virgin
- Špetka soli
Postup
Nejprve si rozpálíme gril. Pro tento pokrm je nejvhodnější použít dřevěné brikety. Nachystáme si vinagretu (octovou zálivku). V misce smícháme vinný ocet, extra panenský olivový olej a špetku soli. Vepřovou panenku odblaníme, ze všech stran osolíme a potřeme vinagretou, ponecháváme v celku. Takto připravenou panenku vložíme do alobalu, znovu pokapeme zálivkou, zabalíme a necháme temperovat poblíž ohně. „Temperováním se panenka postupně prohřeje a neutrpí teplotní šok poté, co ji vložíme na gril. Povrch, na kterém necháte panenku temperovat, by měl být dostatečně teplý, ale ne žhavý, ideálně tak, že na něj položíte ruku a napočítáte do pěti. Ideální doba temperování je okolo hodiny,“ říká kuchař Hugo Hromas.
Na gril s plápolajícím ohněm poklademe papriky a lilky, kousek dál od plamenů celý neloupaný česnek a neloupanou cibuli. Grilujeme tak dlouho, až je slupka paprik a lilků spálená ze všech stran a lilek je měkký. Cibule a česnek musejí být měkké uvnitř.
Maso necháme temperovat a zeleninu opékáme do změknutí.
Hotovou zeleninu sejmeme z grilu a sloupneme spálenou slupku. Papriku a cibuli nakrájíme na proužky, lilek zbavený slupky rozsekáme nožem (nepoužívejte mixér) a smícháme s rozsekaným česnekem. Zeleninu můžete servírovat samostatně nebo jako přílohu k masu.
Temperované maso vybalíme z alobalu a zprudka na dobře rozpáleném grilu opečeme. Při grilování celého masa myslete na to, aby bylo dobře opečené ze všech stran, proto ho otáčejte vždy zhruba po 2 minutách.
Opečené maso sejmeme z grilu a necháme asi 3 minuty odpočinout. Poté nakrájíme na plátky. Uvnitř by měla zůstat růžová. Vinagretu můžeme na závěr vylepšit nakrájenou zeleninou, například čerstvou paprikou nebo bylinkami, a přelít s ní maso a zeleninu.
Tip sommeliera Martina Heřmánka: Ke grilované vepřové panence v nepříliš pikantní úpravě bych doporučil Selection Barrique Rulandské Modré 2016 Víno Mikulov Sommelier Club.
Co ještě můžete hodit na gril?
Grilované placičky z mletého masa
Foto: Alena Kolaříková
Grilované kuřecí kousky se salátem a domácím pečivem
Foto: Alena Kolaříková
Kuřecí kousky na grilu a salát coleslaw
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
u nás už grilovací sezona začala.
už se těším ...dnes večer bude grilování
O víkendu jsme zrovna panenka na grilu dělal.
rádi grilujeme, teď jen čekáme, až se oteplí
Mňam