Článků a receptů týkajících se grilování vyšlo i tady poslední dobou hned několik. Že vás nalákaly, jenže na druhu stranu se neslučují s vaší vírou v to, že když hubnete, musíte na vůni grilovaných porkmů zapomenout? Omyl, nemusíte. Klidně si něco ugrilujte - jen se řiďte několika osvědčenými radami, které dal dohromady třeba doktor Vladimír Ostrý ze Státního zdravotního ústavu v Praze.
Jedna veledobrá zpráva na úvod: "Grilované potraviny jsou obvykle připravovány bez tuku.
Například 200gramová porce kuřecích prsou připravených na grilu obsahuje přibližně o polovinu nižší množství tuku než obdobná porce smaženého kuřete," píše doktor Ostrý ve svých doporučeních.
Je však nutné přiznat, že při grilování vznikají i karcinogenní látky a kvůli nim se lze tohoto způsobu úpravy potravin obávat podstatně více než čistě kvůli obsaženým tukům. Na druhou stranu, grilovat lze i poměrně zdravě, kdežto klasický buřt opečený nad ohněm z tohoto hlediska nebude zdravý nikdy. Přesto i nad ním - výjimečně - lékaři přivíraji oči. Nejhorší jsou totiž zplodiny, které vznikají při odkapávání tuků do ohně a jeho spalování. Logicky proto, čím tučnější maso, tím více nebezpečných zplodin.
Existují ovšem i mnohé typy grilů, které s otevřeným ohněm a dřevem nepracují. Maso na nich upravené je proto z tohoto hlediska zdravější - ideální v tomto směru je lávový gril, ale některým lidem nevyhovuje, protože jídlo pak nemá klasickou opečenou chuť. Pokud grilujete na dřevě, vězte, že vhodnější než dřevo je dřevěné uhlí, a hlídejte, aby se plameny nedotýkaly přímo masa. Můžete maso také zabalit do alobalu nebo vložit do grilovacích nádob, rovněž v alobalu, a ty položit na grilovací rošty.
Grilované pokrmy v sobě skrývají ještě jedno riziko, totiž bakteriální nákazy, zejména salmonelózu a rovněž také kampylobakteriózu, podobné průjmovité onemocnění. Pozor proto na dokonalé tepelné zpracování. Ukazuje se, že nejvíce riziková z tohoto hlediska jsou masa, která se kupují již okořeněná a připravená na grilování. Vyplatí se nicméně naložit maso do vlastní marinády, protože je křehčí, dříve se upraví, a navíc marináda zřejmě snižuje vznik rizikových zplodin.
Dobrá rada nade vše: když už něco grilovaného jíte, vychutnejte si to a netrapte se pomyšlením na to, že jste si raději místo toho měla dát pár listů salátu. Pokud negrilujete denně, vaše zdraví ani váhu to nijak neohrožuje. Ba naopak, grilování není jen pouhé jídlo, ale většinou i dobrá nálada a posezení s milými lidmi... a to rovněž prospívá psychice.
Nový komentář
Komentáře
hm táta griluje stylem čim větší je z masa uhlík,tim to bude lepší,takže karcinogenum zdar.Já dělám na grilu ananas.Bájo.V celku ho rozčtvrtit se všim všudy,na noc dát do tmavýho rumu,pak posypu třtinovym cukrem a šup tam s nim.
my grilujeme zásadně v alobalu takže nám žádný tuk na uhlí nekape...jinak na grilování a posezení u grilu nedám dopustit, minulý týden jsme zkoušeli grilovat jablka se skořicí a bylo to moc dobré
nemáte někdo recept na další ovoce na grilu? díky...
stačí to hnusný počasí a ještě u toho číst jak byl ten pohodový víkend nezdravý.... Ale ty křídýlka naložená v marinádě z francouzské hořtice byla fakt ŠPICA (ale tuk kapal na uhlí a ....průjem se nedostavil)
no jo