Foto: Alena Kolaříková
Maso připravené metodou sous-vide si v sobě zachovává nejen přirozenou chuť, ale také šťavnatost. Vaří se několik hodin, na nízkou teplotu a je přitom zavřené ve vakuu, ve speciálních varných foliích. Maso si touto metodou můžete připravit i doma. Potřebujete vakuovačku na potravinářské folie, speciální folie a přístroj sous-vide. Ten dokáže udržovat stále stejnou, nízkou, teplotu a maso tak uvaříte velice šetrným způsobem.
Suroviny
- 1 Grilovací koleno (připravené metodou sous vide) Krásno
- 1 kg nových brambor
- 4 velké cibule - ideálně mix bílých a červených
- 150 g čerstvého nebo mraženého hrášku
- 2 chilli papričky (podle chuti)
- 1 hlava česneku
- 500 ml tmavého piva
- olivový olej
- oblíbené grilovací koření
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvé bylinky - ideálně tymián, petrželka
Postup
Rozpalte gril. Položte na něj pánev, která je pro použití v grilu určená. Zahřejte ji a nejprve přidejte rozbalené Grilovací koleno, i se šťávou.
Grilujte na teplotu přibližně 200 °C. Kolem kolena poskládejte nové brambory. Omyté, neloupané, nakrájené na malé kousky. Přidejte i cibuli - oloupanou a nakrájenou na čtvrtky. A také česnek. Buď prolisovaný, nebo klidně celé stroužky, neoloupané. Pokaždé bude výsledek chutnat trochu jinak, vyzkoušejte.
Zalijte trochou olivového oleje a promíchejte.
Posypejte trochou soli, pepřem, bylinkami a začněte grilovat. Jestli máte rádi pikantní jídla, právě teď je ten okamžik, když přidáte rozpůlené chilli papričky.
V olivovém oleji rozmíchejte oblíbenou směs grilovacího koření. Touto směsí při grilování potírejte koleno, které také průběžně otáčejte. Brambory s cibulí promíchávejte.
Po 10 minutách grilování přelijte koleno v pánvi polovinou piva. Promíchejte brambory a dál grilujte. Postupně přilévejte pivo, až spotřebujete celého půl litru.
Až bude pivo spotřebované, přidejte do pánve i hrášek.
Celé grilování bude trvat tak dlouho, až budou hotové brambory. To znamená přibližně 20 až 35 minut, podle velikosti brambor.
Koleno můžete ještě nakrájet na plátky a grilovat dalších 5 minut.
Dobrou chuť přeje Elly.
Foto: archiv redakce
Foto: Alena Kolaříková
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře