IMG_9264.jpgFoto: Alena Kolaříková

Maso připravené metodou sous-vide si v sobě zachovává nejen přirozenou chuť, ale také šťavnatost. Vaří se několik hodin, na nízkou teplotu a je přitom zavřené ve vakuu, ve speciálních varných foliích. Maso si touto metodou můžete připravit i doma. Potřebujete vakuovačku na potravinářské folie, speciální folie a přístroj sous-vide. Ten dokáže udržovat stále stejnou, nízkou, teplotu a maso tak uvaříte velice šetrným způsobem.

Suroviny

  • 1 Grilovací koleno (připravené metodou sous vide) Krásno
  • 1 kg nových brambor
  • 4 velké cibule - ideálně mix bílých a červených
  • 150 g čerstvého nebo mraženého hrášku
  • 2 chilli papričky (podle chuti)
  • 1 hlava česneku
  • 500 ml tmavého piva
  • olivový olej
  • oblíbené grilovací koření
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvé bylinky - ideálně tymián, petrželka

Postup

Rozpalte gril. Položte na něj pánev, která je pro použití v grilu určená. Zahřejte ji a nejprve přidejte rozbalené Grilovací koleno, i se šťávou.
Grilujte na teplotu přibližně 200 °C. Kolem kolena poskládejte nové brambory. Omyté, neloupané, nakrájené na malé kousky. Přidejte i cibuli - oloupanou a nakrájenou na čtvrtky. A také česnek. Buď prolisovaný, nebo klidně celé stroužky, neoloupané. Pokaždé bude výsledek chutnat trochu jinak, vyzkoušejte. 

Zalijte trochou olivového oleje a promíchejte.

Posypejte trochou soli, pepřem, bylinkami a začněte grilovat. Jestli máte rádi pikantní jídla, právě teď je ten okamžik, když přidáte rozpůlené chilli papričky. 

V olivovém oleji rozmíchejte oblíbenou směs grilovacího koření. Touto směsí při grilování potírejte koleno, které také průběžně otáčejte. Brambory s cibulí promíchávejte. 

Po 10 minutách grilování přelijte koleno v pánvi polovinou piva. Promíchejte brambory a dál grilujte. Postupně přilévejte pivo, až spotřebujete celého půl litru.
Až bude pivo spotřebované, přidejte do pánve i hrášek. 

Celé grilování bude trvat tak dlouho, až budou hotové brambory. To znamená přibližně 20 až 35 minut, podle velikosti brambor. 
Koleno můžete ještě nakrájet na plátky a grilovat dalších 5 minut.

Dobrou chuť přeje Elly.

647715ee87f1dobrazek.png.webp (91 KB)Foto: archiv redakce

asiakoleno6.jpgFoto: Alena Kolaříková

ceskekoleno8.jpgFoto: Alena Kolaříková