grilovaná paprika

Na grilu nemusíte opékat jen flákoty masa, klobásy a kuřecí kousky. Grilovaná zelenina bude mít stejný, možná i větší úspěch. Zvolte zajímavou náplň nebo grilujte jen kusy zeleniny, které zatepla ochutíte jednoduchou marinádou. Máme pro vás pár tipů.

Plněná grilovaná paprika byla vrcholným kouskem našeho posledního grilování. Maso šlo téměř stranou a všichni chtěli papriku. Nejméně jednu! Ale raději více. Když došly plněné kousky, přišly vhod i grilované plátky papriky v lehké olivové marinádě a plátky cukety.

Pro přípravu plněných paprik potřebujete co nejbaculatější barevné papriky, které seženete. Červené, zelené i žluté. Čím barevnější, tím bude grilovaní hezčí. :-) Čím tlustější paprika - tím větší množství nádivky.

Co naplníte dovnitř, může být předem důkladně promyšleno nebo můžete improvizovat a používat metodu „co dům dal“. Já se přimlouvám pro trochu přemýšlení předem.

Hotové, ugrilované papriky, mohou sloužit jako příloha nebo hlavní jídlo. Při větším víkendovém grilování se však jednotlivé chody trochu prolínají, tak časem ani nevíte na které místo v menu jste papriku vlastně zařadili.

Kromě surovin, kterými jsem naplnila papriky já, můžete použít řadu dalších. Papriky plněné mletým masem s kostičkami čedaru, budou mít velký úspěch stejně jako náplň ze směsi zeleniny a tvarohu.

A co když se pokazí počasí? Nevadí! Naplněné papriky naskládejte do pekáče a zapečte v troubě. Budou také skvělé.

grilované papriky

Grilované plněné papriky

  • 2 velké baculaté papriky
  • 250 g měkkého tvarohu
  • sůl a pepř
  • 100 g nivy
  • 1 menší bílá paprika
  • 1 cibule
  • hrst vlašských ořechů

Postup

Papriky očistěte, zbavte všech vnitřních překážek, aby v nich bylo co nejvíce místa na náplň. Naskládejte je do pekáčku nebo plastové krabičky, jednu vedle druhé.

Nadrobno nakrájenou cibuli osmahněte dozlatova. Přesuňte ji z pánvičky do větší mísy a nechejte vychladnout. Na pánvičku dejte hrst nasekaných ořechů, které při střední teplotě trochu opražte. Opět je přidejte do mísy k cibuli. Přisypte také nadrobno nakrájenou bílou papriku, rozdrobenou nivu a tvaroh.

grilované papriky

Směs promíchejte a dochuťte. Sůl většinou není moc potřeba, protože je dost slaná už niva. Tak stačí trocha čerstvě umletého pepře.

Hotovou směsí naplňte papriky a přesuňte je na rozpálený gril. Ideální je, když máte gril s víkem. Papriky budou hotové za pět, deset minut. Hlídejte je, ať se nespálí a náplň vám z nich nevyteče.

Výborné jsou teplé, ale i studené.

K plněným paprikám můžete navíc připravit snadné grilované kousky.

Grilované plátky paprik a cukety

  • 4 bílé papriky
  • 1 cuketa
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • 1 cibule
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 2 lžičky šťávy z citronu

Postup

Papriky očistěte a nakrájejte na čtvrtiny nebo ještě tenčí plátky. Omytou cuketu nakrájejte na plátky silné asi 2 cm. Všechny kousky dejte opéct z obou stran na gril.

grilovaná zelenina

Když se zelenina griluje, připravte si do široké, ne příliš vysoké misky, marinádu. Smíchejte asi 4 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, najemno nakrájenou cibuli, citronovou šťávu a na kolečka nakrájenou chilli papričku. Do této marinády pak dávejte ugrilované, horké kousky zeleniny a důkladně je promíchejte, ať se marinádou obalí.

Vyndejte z marinády a podávejte.

Příjemné grilování přeje Elly.

Čtěte také