Na grilu nemusíte opékat jen flákoty masa, klobásy a kuřecí kousky. Grilovaná zelenina bude mít stejný, možná i větší úspěch. Zvolte zajímavou náplň nebo grilujte jen kusy zeleniny, které zatepla ochutíte jednoduchou marinádou. Máme pro vás pár tipů.
Plněná grilovaná paprika byla vrcholným kouskem našeho posledního grilování. Maso šlo téměř stranou a všichni chtěli papriku. Nejméně jednu! Ale raději více. Když došly plněné kousky, přišly vhod i grilované plátky papriky v lehké olivové marinádě a plátky cukety.
Pro přípravu plněných paprik potřebujete co nejbaculatější barevné papriky, které seženete. Červené, zelené i žluté. Čím barevnější, tím bude grilovaní hezčí. :-) Čím tlustější paprika - tím větší množství nádivky.
Co naplníte dovnitř, může být předem důkladně promyšleno nebo můžete improvizovat a používat metodu „co dům dal“. Já se přimlouvám pro trochu přemýšlení předem.
Hotové, ugrilované papriky, mohou sloužit jako příloha nebo hlavní jídlo. Při větším víkendovém grilování se však jednotlivé chody trochu prolínají, tak časem ani nevíte na které místo v menu jste papriku vlastně zařadili.
Kromě surovin, kterými jsem naplnila papriky já, můžete použít řadu dalších. Papriky plněné mletým masem s kostičkami čedaru, budou mít velký úspěch stejně jako náplň ze směsi zeleniny a tvarohu.
A co když se pokazí počasí? Nevadí! Naplněné papriky naskládejte do pekáče a zapečte v troubě. Budou také skvělé.
Grilované plněné papriky
- 2 velké baculaté papriky
- 250 g měkkého tvarohu
- sůl a pepř
- 100 g nivy
- 1 menší bílá paprika
- 1 cibule
- hrst vlašských ořechů
Postup
Papriky očistěte, zbavte všech vnitřních překážek, aby v nich bylo co nejvíce místa na náplň. Naskládejte je do pekáčku nebo plastové krabičky, jednu vedle druhé.
Nadrobno nakrájenou cibuli osmahněte dozlatova. Přesuňte ji z pánvičky do větší mísy a nechejte vychladnout. Na pánvičku dejte hrst nasekaných ořechů, které při střední teplotě trochu opražte. Opět je přidejte do mísy k cibuli. Přisypte také nadrobno nakrájenou bílou papriku, rozdrobenou nivu a tvaroh.
Směs promíchejte a dochuťte. Sůl většinou není moc potřeba, protože je dost slaná už niva. Tak stačí trocha čerstvě umletého pepře.
Hotovou směsí naplňte papriky a přesuňte je na rozpálený gril. Ideální je, když máte gril s víkem. Papriky budou hotové za pět, deset minut. Hlídejte je, ať se nespálí a náplň vám z nich nevyteče.
Výborné jsou teplé, ale i studené.
K plněným paprikám můžete navíc připravit snadné grilované kousky.
Grilované plátky paprik a cukety
- 4 bílé papriky
- 1 cuketa
- olivový olej
- sůl a pepř
- 1 cibule
- 1 čerstvá chilli paprička
- 2 lžičky šťávy z citronu
Postup
Papriky očistěte a nakrájejte na čtvrtiny nebo ještě tenčí plátky. Omytou cuketu nakrájejte na plátky silné asi 2 cm. Všechny kousky dejte opéct z obou stran na gril.
Když se zelenina griluje, připravte si do široké, ne příliš vysoké misky, marinádu. Smíchejte asi 4 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, najemno nakrájenou cibuli, citronovou šťávu a na kolečka nakrájenou chilli papričku. Do této marinády pak dávejte ugrilované, horké kousky zeleniny a důkladně je promíchejte, ať se marinádou obalí.
Vyndejte z marinády a podávejte.
Příjemné grilování přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
to bych chtěla ochutnat
Mňam, vyzkouším!!
Hmm to vypadá opět lákavě,ale má slinivka hlasitě prostestuje už jen při pouhém pohledu
Mňam, to bude dobrůtka.
já už mám oběd hotový, abych stihla další věci, dnes jsem dělala zapékaný lilek s těstovinami. Dá se i postudenu.
v míse smíchám nivu na kostičky, přidám na kostičky anglickou slaninu a tuto směs nacpu do paprik, nerozkrajuji je, pak griluji a to je mňamka
Mám pravdu já, i vy ostatní. Záleží, jak se griluje - v rychlosti jsem našla tohle
http://www.fitcoach.cz/?p=9929
sakra, to vypadá jak reklama, ale to, co tam čtu, odpovídá mým obavám. Kdo nemá dobré vybavení a čmoudí to všelijak, může blbě dopadnout.
No, pokud by to s tou rakovinou způsobenou grilováním bylo tak strašné, vymřeli by na ni nejspíš skoro všichni lovci mamutů- ti taky prostě napíchli maso na klacek, a opékali va ohni.
renda4141 — #1 elly — #2 papriky neloupu nikdy, výjimkou jsou takové ty papriky v oleji na řecký způsob.
Tohle je vynikající! Někdy dovnitř dáváme nivu smíchanou s tvrdým strouhaným sýrem.
gerda — #3 Půl světa griluje a dělá barbecue. Asi to bude v něčem jiném.
gerda — #3 Skoro negriluju, ale prý záleží na způsobu grilování, a když se častost nepřehání, zas tak velký nebezpečí nevidím
grilované nemusím mám radši syrové papriky přímo ze zahrádky ke chlebu s máslem -to nemá chybu
gerda — #3ja si uplne nemyslim,ze je grilovani az tak nezdrave. Co na grilovani prinasi rakovinu tlusteho streva? Je to hodne o tom co a jakym zpusobem grilujes. Je to urcite zdravejsi nez oblibene smazene :-)
Hele, lidi, grilované pochoutky jsou opravdu pochoutky. Ale copak všichni, co propadli letnímu grilu, nepomyslí na rakovinu tlustého střeva? Všude jen grilování a grilování. Tím nerýpu do Elly, prostě je to dneska trend, myslím to obecně. Pak není divu, že jsme na 1. místě ve světě... Vím, že kazím zábavu, ale na zdravou výživu se pro samou mlsnost přestalo myslit.
renda4141 — #1prave ze ty bile se loupat nemusi. Vubec. Zkuste to. Na tech plnenych cervenych se udelala trochu slupka,ale jak je jite s tou naplni,tak neni problem.
Grilovaný papriky jsou mňamka, ale je třeba je oloupat, jinak to neni ono. Hlavně ty veliký.