DSC_0085.jpg (118 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Spojení citronu a kuřecího masa je sice méně tradiční než kombinace citronu a ryb, ke kterým se citron doporučuje velice často. Citron dodá svěží, letní chuť nejen kuřecímu masu, ale také omáčce, kterou připravíte ke špízům.

Citron získá grilování intenzivnější chuť, ale zároveň trochu poleví jeho kyselost. Tuto chuť pak skvěle doplňují lístky čerstvého tymiánu.

DSC_0066.jpg (108 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 400 g kuřecích prsou
  • 2 červené cibule
  • 3 citrony a 1 citron do marinády na maso
  • 400 g smetanového jogurtu a 200 g navíc na naložení masa
  • sůl
  • červený pepř
  • čerstvý tymián
  • brambory – jako příloha
  • 4 lžíce olivového oleje

Postup

Připravte si 200 g bílého jogurtu, který ochutíte solí, pepřem, tymiánem a jedním citronem. Do této marinády naložte kuřecí maso přes noc. Až poté připravujte špízy.

Brambory, ideálně rané, omyjte a nakrájejte i se slupkou. Dejte vařit do osolené vody, do které jste přidali drcený růžový pepř. Část brambor můžete vyndat dříve, dokud nejsou úplně měkké a použít je na část špízů. Zbytek vařte, téměř doměkka.
Kuřecí prsa omyjte, osušte a nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky nebo jiné, větší kusy. Dva citrony nakrájejte na velké kusy.

DSC_0077.jpg (141 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Na špízy můžete píchat různé kombinace. Kuřecí maso – kusy citronu, kuřecí maso – předvařené brambory, kuřecí maso – červená cibule. Na jeden špíz můžete kombinovat také všechny uvedené suroviny.

Osolte a okořeňte růžovým pepřem. Dejte opékat na rozpálený gril. Poslední citron rozkrojte na plátky a dejte také grilovat.
Uvařené brambory sceďte, promíchejte s olivovým olejem a dejte péct do trouby na 230 °C, asi 15 minut. Dokřupava.
Mezitím si připravte citronový dip. Jogurt ochuťte solí, růžovým pepřem a lístky čerstvého tymiánu. Nakonec do něj vymačkejte všechnu šťávu z jednoho ugrilovaného citronu.

DSC_0094.jpg (120 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Podávejte kuřecí špízy, spolu s pečenými brambory a citronovým dipem.

Dobrou chuť přeje Elly.
 
Co ještě můžete hodit o víkendu na gril?

1.jpg (125 KB)

Foto: Alena Kolaříková

2.jpg (73 KB)

Foto: Alena Kolaříková

3.jpg (102 KB)

Foto: Alena Kolaříková