Máte rádi kuřecí maso a nebaví vás pořád dokola grilovat jen steaky, kuřecí křídla a paličky? Máme pro vás parádní tip na chutné karbanátky z kuřecího masa, do kterých jsme přidali trochu exotických chutí a vůní, kapku pikantního chilli a sladkou grilovanou kukuřici.
Tip na tohle jídlo jsem našla na mé oblíbené TV Paprika. V pořadu, kterým provází Ottolenghi Yotam, běželo zrovna vaření v Tunisku a každé z jídel bych moc ráda ochutnala. Vypadaly úžasně. Snad nejvíce mě zaujaly masové koule, které smažil na pánvi, ve vyšší vrstvě oleje. Já jsem se inspirovala a připravila něco podobného doma na gril.
Karbanátky se nám opekly maličko dotmava, jak můžete vidět na fotce, ale připálené nebyly. Jen nám v jednu chvilku vyšlehnul plamen, který světlé kuřecí maso rychle ožehl. Tak při grilování bacha bacha. Lépe grilovat na podobném děrovaném plátu, jako vidíte na fotce syrových karbanátků. Je to výrazně bezpečnější a pohodlnější. Jen plát před pečením nezapomeňte potřít troškou oleje.
Tyto karbanátky můžete udělat jemnější nebo hodně pikantní. Podle toho jak máte rádi a jestli chystáte grilování pro děti nebo dospělé. Pikantní chuť jim můžete dodat chilli papričkami, větším množství česneku nebo speciální tuniskou pastou - harissou, pokud ji máte doma.
Suroviny
- 1 celé kuře
- 2 předvařené kukuřičné klasy
- 2 červené cibule
- 4 stroužky česneku
- 3 hrsti nasekaného čerstvého koriandru
- 1 malou chilli papričku
- 2 lžíce balzamikového krému s chilli
- 1 bílá bageta (ta větší z Lidlu)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 vejce
Postup
Předvařenou kukuřici nasucho ugrilujte na pánvi nebo na venkovním grilu. Nechejte vychladnout a nožem z ní odřízněte zrnka. Jde to pěkně, použijte velký nůž a seřízněte vždycky shora dolů.
Vykostěte celé kuře a včetně kůže ho rozsekejte v přístroji s ostrými noži. Případně nahrubo umelte na mlýnku nedrobno nakrájejte ostrým nožem.
Přidejte nahrubo nakrájenou červenou cibuli.Přilijte balzamikový krém.Přisypejte zbylé suroviny. Kukuřičná zrna, česnek, chilli papričky, nasekaný koriandr, dochuťte solí a pepřem.
Bagetu natrhejte na kousky a zalijte vodou. Nechejte namočenou deset minut. Vymačkejte přebytečnou vodu a rozměklou bagetu přidejte do mísy, spolu s vejcem.
Tvarujte placky. Pokud se vám zdá směs příliš řídká, můžete ji trochu zahustit strouhankou. Karbanátky pokládejte na talíř nebo přímo na grilovací plech.
Grilujte z obou stran, dokud není maso uvnitř hotové. Pozor na syrové kuřecí maso! Raději karbanátek rozkrojte a přesvědčte se, že je maso v pořádku. My jsme grilovali 8 minut z každé strany. Záleží hodně na výšce, do které karbanátek vytvarujete.
Ideální příloha? Grilovaná zelenina, domácí chléb, dokřupava ugrilované bagety, svěží salát.
Dobrou chuť přeje Elly.
Grilujte rádi? Máme pro vás spoustu inspirací na váš gril.
Zdroj všech fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Saméé mnamky
Hm,parádní a lákavégrilujeme velice často
karbanátky miiluju
sbíhají se mi sliny
Už mám hlad:)
V sobotu jsme si koupily gril ,tak pak vyzkouším .Vypadá to dobře
Vypadá to nádherně