DSC_00371.jpg (169 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Také máte rádi grilovací sezonu? Ty dny, kdy se přestěhujete z kuchyně ven a užíváte si vaření a stolování s rodinou. Dnešní kuře můžete připravit na jakémkoliv grilu. My jsme vyzkoušeli stojan na kuře, který se dá koupit s některými plynovými grily.

Naporcované kuře můžete ugrilovat klasicky na mřížce.

Suroviny

  • 1 kuře
  • 300 g lesních hub nebo žampionů
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • tarhoňa jako příloha
  • pivo

na marinádu

  • 200 ml tmavého piva
  • 3 lžíce kremžské hořčice
  • 1 lžička tymiánu
  • 2 lžičky soli

DSC_0024.jpg (175 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Postup

Pivo smíchejte s kremžskou hořčicí a tymiánem. Ochuťte dvěma lžičkami soli. Do této marinády naložte kuře. Můžete jej naložit buď vcelku nebo naporcované.

Výhodou je, když máte plynový gril a k němu stojan na pečení kuřete. Za prvé je pak kuře křupavé ze všech stran. Navíc do středu stojanu můžete nalít pivo a to se při grilování odpařuje do kuřete.

Kuře nechejte v marinádě ideálně minimálně přes noc, zhruba 12 hodin.

Jako přílohu jsme zvolili tarhoňu a houby. Kdo nemá plynový gril se stojanem na kuře a boční plotnou, jako máme my a bude grilovat na klasickém grilu, naporcované kuře, může si tarhoňu uvařit doma na plotně. Stejně tak houby. Ty stačí podusit na kousku másla, ochutit špetkou tymiánu, solí a pepřem. 

Jak uvařit tarhoňu najdete ZDE.

Kdo má stojan, napíchne na něj marinované kuře. Do středu stojanu nalijte pivo a do spodní části stojanu dejte nakrájené houby. Ty podlijte zbytkem pivní marinády. V průběhu grilování můžete přilévat na houby další tekutinu - pivo nebo vodu. Aby byly nakonec houby pěkně šťavnaté.

Gril přiklopte víkem a grilujte zhruba na 200 °C, hodinu. Možná hodinu a kousek. To záleží na velikosti kuřete. Štáva z kuřete stéká dolů na houby a ty získají dokonalou chuť. 

Tarhoňu připravíte podla našeho návodu zde, na boční plotně. Nebo doma na sporáku.

Kdo nemá plynový gril se stojanem na kuře, tak ugriluje porce kuřete na jakémkoliv grilu. Jednotlivé porce kuřete se budou grilovat kratší dobu.

Podávejte kuře společně s tarhoňou a houbami.

Dobrou chuť přeje Elly.

Pochoutky z grilu

Kuřecí kousky na grilu a salát coleslaw

1.jpg (120 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Grilované kuřecí karbenátky s vůní koriandru

2.jpg (73 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Kuřecí kousky v jemné máslové marinádě

3.jpg (74 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama