79d34d-zebra_3.jpg (257 KB)Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

Žebra

Zelný salát

  • 1 menší hlávka bílého zelí 
  • 1 bílá ředkev
  • 1 jarní cibulka
  • 100 ml majonézy
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce cukru
  • sůl a pepř podle chuti

omáčka na žebra

  • 100 ml sweet chilli omáčky
  • 2 lžíce papriky uzené sladké Avokádo
  • 2 lžíce medu
  • 2 jarní cibulky

Postup

Žebra opláchněte a osušte papírovou utěrkou. Poté žebra potřete připravenou marinádou ze sáčku a nechejte je marinovat minimálně 2 hodiny, ideálně přes noc v ledničce.
Předehřejte gril na střední teplotu. Žebra grilujte pomalu na nepřímém teple, tedy ne přímo nad plamenem, přibližně 1,5 až 2 hodiny. Během grilování je pravidelně otáčejte a potírejte zbylou marinádou.
Až jsou žebra měkká, sundejte je z grilu a nechte je 10 minut odpočinout.

Příprava salátu

Nakrájené zelí, nastrouhanou ředkev a nakrájenou jarní cibulku dejte do velké mísy.
V menší misce smíchejte majonézu, bílý vinný ocet, cukr, sůl a pepř. Dobře promíchejte do hladka. Zálivku nalijte na připravenou zeleninu a dobře promíchejte. Nechte salát odležet v ledničce alespoň 30 minut před podáváním, aby se chutě pěkně spojily.

Připravte ještě omáčku na žebra, jednoduchým smícháním všech surovin - sweet chilli omáčky, uzené papriky, medu a nakrájené jarní cibulky.

Podávejte žebra teplá, přelitá omáčkou, ideálně s čerstvým zelným salátem a křupavým chlebem nebo bagetou.

Dobrou chuť přeje Elly.