Recept je celý vyladěný do podzimní chuti a to hlavně díky švestkám. Omáčka z nich voní jako povidla a ke grilované vepřové panence se hodí naprosto skvěle.
Suroviny
maso
- 600 g vepřové panenky
- sůl
- pepř
- 100 g anglické slaniny
- 4 švestky
omáčka
- 25 velkých švestek
- 100 g anglické slaniny
- 5 lžic třtinového cukru
- pepř
- sůl
- čerstvý tymián
- 2 lžíce balzamikového octa
- 3 lžíce likéru Cointreau
Postup
Slaninu, kterou jste si připravili na omáčku, nakrájejte na kostky a dejte opéct na pánvičku. Švestky na omáčku rozkrojte na poloviny. Osm švestek nechejte stranou, zbytek přidejte k anglické slanině. Promíchejte a opékejte společně na střední teplotu. Švestky se rozvaří a postupně začnou tmavnout.
Přidejte balzamikový ocet a likér Cointreau. Zvyšte teplotu, aby se vyvařil alkohol a štiplavá chuť octa. Často míchejte, aby se omáčka nepřichytila. Vsypejte cukr, snižte teplotu a nechejte cukr rozpustit.
Ochuťte solí, pepřem a tymiánem. Nakonec přidejte i zbylé švestky, které už jen asi dvě až tři minuty povařte v omáčce, aby zůstaly vcelku.
Maso opláchněte, osušte a nakrájejte na válečky silné asi 5 centimetrů. Švestky si nakrájejte na malé kousky a každý kousek švestky zabalte do malého plátku anglické slaniny. Uprostřed každého válečku z panenky udělejte nožem díru a vmáčkněte do něj švestku ve slanině.
Medailonky z vepřové panenky ze všech stran osolte a opepřete.
Grilujte po obou stranách, z každé strany jen pár minut, aby maso nebylo příliš vysušené.
Podávejte s horkou omáčkou, čerstvým pečivem nebo opečenými brambory.
Recept jsem připravila pro Grillzónu, ale bylo by škoda vás o něj ochudit.
Dobrou chuť přeje Elly.
Vepřovou panenku si můžete připravit podle našich receptů
Vepřová panenka se šalvějovým máslem
Plněná vepřová panenka s cuketou
Vepřová panenka s bulgurem a quinoou
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, archiv redakce
Nový komentář
Komentáře
Švestky bych měla,ale na panenku nemám.
Vypadá to skvěle, hned bych si dala.