DSC_2657.jpg (118 KB)

Suroviny

na grilované maso

  • 4 velké plátky vepřové krkovice
  • sůl
  • pepř
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 - 2 lžičky pálivé chilli omáčky sriracha

na zapečené brambory

  • 1 kg brambor
  • sůl
  • pepř
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 200 g goudy
  • 50 g másla

DSC_2654.jpg (143 KB)

Postup

Výbornou přílohou k dnešní grilované krkovičce jsou zapečené brambory se smetanou a sýrem. Můžou se dělat v troubě bez vaší pomoci, zatímco vy grilujete venku s přáteli. První se pusťte do přípravy této přílohy a potom grilujte.

Brambory oloupejte, omyjte a osušte. Nakrájejte na velice tenké plátky. Můžete použít nástavec ke kuchyňskému robotu nebo ruční struhadlo. Plátky by měly být tenké a stejnoměrné.

Brambory dejte do velké mísy a nastrouhejte k nim sýr. Nahrubo. Ochuťte solí a pepřem. Nalijte smetanu. A velice důkladně promíchejte, aby byly všechny brambory obalené smetanou.

Zapékací formu vymažte máslem a nasypejte do ní brambory se sýrem a smetanou. Urovnejte a na povrch dejte plátky másla.

Kdo chce, může ještě povrch posypat trochou sýra. Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C.

Pečte asi hodinu, dokud povrch nezezlátne. Můžete zkusit napíchnout jeden plátek brambory někde ze středu a zkusit, jestli jsou už měkké.

Krkovička

Krkovičku si den předem naložte do marinády připravené ze všech uvedených surovin. Minimálně dvě hodiny před grilování vyndejte krkovičku z lednice. Před nandáním na gril otřete přebytečnou marinádu, ať se maso příliš nepřipaluje. Grilujte z obou stran, dokud není maso pěkně měkké. Krkovička by se neměla grilovat příliš dlouho, aby nebyla tuhá, aby zůstala uvnitř šťavnatá.

Dobrou chuť přeje Elly.

Krkovička třikrát jinak

Krkovička pečená na bramborách

krkovice1.jpg (251 KB)

Grilovaná pomerančová krkovička se špetkou ohnivého chilli

grilovanibeaute.jpg (111 KB)

Krkovička s kurkumou a česnekem

DSC_0133.jpg (125 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Lenka Mastešová

Uložit