Věděli jste, že…

  • Zhruba třetina lidí „hodí“ na gril kuřecí maso, o něco méně lidí si pochutná na vepřovém. Nezapomínají ani na tradiční špekáčky, které stále patří mezi tři nejoblíbenější suroviny, přičemž je o ně enormní zájem zejména na čarodějnice.
  • Každoročně roste také zájem o burgery.
  • V posledních letech stoupá obliba opékání masa na otevřených ohništích, přičemž většina lidí griluje na vlastní zahradě nebo terase.
  • Své místo si dobývají i veřejná griloviště, využívá je více než než deset procent lidí.
  • Nejčastěji u grilování lidé popíjí pivo, tomu dá přednost zhruba čtyřicet procent lidí. Druhým nejčastějším nápojem bývá limonáda a na dalších místech neslazená voda a víno.
  • Alespoň jednu položku z potravin, koření či přílohových omáček určených ke grilování, nakoupí během roku sedm z deseti českých domácností.
  • Nejvíce lidé utrácí za masové produkty určené ke grilování, poté za sýry na grilování a grilovací koření a dochucovadla.
  • Z masných výrobků určených ke grilování volí domácnosti nejčastěji uzeniny a klobásy. Této grilovací pochoutky nakoupí průměrně 1,6 kg ročně.
  • Grilovacích sýrů sní domácnosti zhruba 0,8 kg
  • I přes vyšší cenu roste obliba regionálních produktů.
  • Do grilování se přenáší i trend vegetariánství a veganství, grilují se ryby, sýry a zelenina.
  • S přicházejícím jarem se lidé uchylují k používání bylinek. Grilovaná masa připravená s tymiánem a rozmarýnem doplňují lidé nejčastěji saláty s bazalkou a meduňkou.

Více na VITANA.CZ

Reklama