Pocit přílišné sytosti – plnosti – může být často důsledkem špatných stravovacích návyků. Některá jídla, zejména velmi tučná, sladká nebo nadýmavá, jsou náročná na trávicí systém a mohou vyvolat pocit napětí a nepříjemné plnosti v břiše. Spěch při jídle nebo příliš mnoho jídla v krátkém čase mohou také způsobit pocit plnosti a tlak v žaludku.
Pocit plnosti může být často doprovázen dalšími příznaky, jako jsou:
- nadýmání
- nevolnost
- říhání
- nechutenství
Někdy se ale bohužel pocit plnosti dostaví při každém jídle a je doprovázen náhlou sytostí, nezávisle na množství zkonzumovaného jídla.
V horní části břicha je nepříjemný tlak, který trvá déle po jídle nebo vzniká i bez jídla. V takovém případě může být příčinou gastrointestinální porucha, takže pokud máte opakované potíže, zkonzultujte je pro jistotu s lékařem.
Pokud trpíte těmito obtížemi a organická příčina byla vyloučena, můžete trpět funkční dyspepsií, tedy funkční gastrointestinální poruchou.
Viscerální hypersenzitivita je lékařský termín, který popisuje zvýšenou citlivost na bolest a tlak uvnitř orgánů a je důležitým rysem funkčních gastrointestinálních poruch.
Co mohu udělat pro snížení pocitu plnosti?
Pocit plnosti a nafouklé břicho lze obecně omezit tím, že budete věnovat více pozornosti svým stravovacím návykům a životnímu stylu. Snažte se vyhýbat těžkým jídlům, která jsou tučná nebo velmi sladká. Dodržujte určitá pravidla a vypěstujte si „zdravé“ stravovací návyky. Dopřejte si například dostatek času na jídlo, dobře žvýkejte sousta a jezte v klidu. Pomůže tak snížit pocit plnosti.
Stejně jako jiné zažívací potíže může plnost vyvolat také hektický a stresující životní styl. Pravidelné cvičení a relaxace jsou tedy nezbytné pro zajištění vaší pohody a zdravého trávicího systému.Můžete však také vyzkoušet léčivý přípravek Gaspan s obsahem silic z tradičně užívaných rostlin – máty peprné a kmínu.
Máta peprná a kmín – dvě léčivé rostliny tradičně užívané při zažívacích obtížích
Gaspan® obsahuje kombinaci dvou silic – máty peprné a kmínu. Obě rostliny mají dobře známé účinky a již dlouho se používají jako přírodní prostředky na zažívací potíže, ulevují od celé řady nepříjemných příznaků
- Mátová silice: zmírňuje křeče a bolesti břicha
- Kmínová silice: zastavuje tvorbu plynu a snižuje nadýmání
- Obě silice mají vliv na zklidnění podrážděných střev.
Denní dávka 2 kapslí Gaspanu® odpovídá 11 litrům „čaje“ z listů máty a semen kmínu, což odpovídá cca 73 šálkům.
Máta peprná – výjimečná, a nejen svou chutí
Máta peprná se pro svou příjemnou chuť a zdravotní benefity používá již tisíce let. Každý ví, že máta peprná se užívá při nachlazení. Věděli jste ale, že má také dlouhou tradici v léčbě příznaků zažívacího diskomfortu, poruch trávení a IBS (syndrom dráždivého tračníku)? Rostlina využívá vlastní esenciální olej jako přirozenou obranu proti predátorům a patogenům, zatímco při vnitřním užití mají některé její složky tišící účinek na bolesti břicha a mírné křeče – tedy příznaky, které často doprovázejí zažívací potíže. U máty peprné byly popsány dokonce i antimikrobiální a protizánětlivé účinky, což je důležité, protože zánětlivé procesy mohou být spouštěčem funkčních gastrointestinálních potíží.
Kmín – mnohem více než jen koření
Kmín, který je vlastně plodem kmínu lučního, je známý a oblíbený pro svou aromatickou vůni a chuť a také pro své pozitivní účinky na trávení. Tradičně se kmín stále přidává do těžkých nebo obtížně stravitelných jídel, jako je zelí, a to jak pro zvýraznění chuti, tak pro snadnější stravitelnost.
Kmínová silice, která se získává z plodů kmínu, se již dlouho používá k léčbě různých gastrointestinálních potíží, zejména nadýmání a plynatosti. Díky odpěňovacímu účinku kmínu a inhibičnímu vlivu na růst plynotvorných střevních bakterií se zmírňuje plynatost a nadýmání.
Gaspan je volně prodejný lék, k dostání bez lékařského předpisu ve vaší lékárně nebo si ho můžete objednat z pohodlí domova na kterékoliv internetové lékárně.
Více informací nejen o Gaspanu naleznete zde www.gaspan.cz.
Gaspanenterosolventní měkké tobolky je lék k vnitřnímu užití. Čtěte pečlivě příbalovou informaci.
Nový komentář