b20b44-gratinovane_brambory_2.jpeg (229 KB)Foto: Alena Kolaříková

Gratinované brambory jsou jednoduché jídlo, které může sloužit jako hlavní chod nebo jako příloha.

Máme pro vás pět tipů, jak je trochu ozvláštnit.

Přidejte bylinky
Do smetanové směsi můžete přidat čerstvé nebo sušené bylinky, například tymián, rozmarýn, petržel nebo pažitku. Dodají jídlu vždycky trochu jinou chuť.

Změňte druhy sýra
Místo klasického tvrdého sýra zkuste použít sýry s výraznější chutí, jako je parmazán, gorgonzola, niva nebo kozí sýr. Můžete také kombinovat různé druhy sýrů.

Experimentujte se zeleninou
K bramborám lze přidat plátky cukety, rajčat, cibule nebo hub. Tím získáte pestré a zajímavé jídlo.

Maso!
Pokud máte rádi maso, můžete do vrstev brambor přidat na kostičky nakrájenou slaninu, šunku, uzené maso nebo kuřecí kousky. Jídlo bude sytější a uspokojí i ty, kdo si jídlo bez masa nedokážou představit.

Křupavá krusta
Na závěr můžete povrch posypat strouhankou nebo jemně rozdrcenými oříšky, které vytvoří křupavou krustu. Můžete také smíchat strouhanku se sýrem pro ještě lepší výsledek.

Suroviny

  • 1 kg brambor
  • 250 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • 200 g strouhaného tvrdého sýra (např. eidam, gouda nebo čedar)
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl podle chuti
  • Mletý pepř podle chuti
  • Muškátový oříšek 
  • Máslo na vymazání zapékací mísy

Postup

Oloupejte brambory a nakrájejte je na tenké plátky (cca 3-5 mm). Můžete použít kuchyňský kráječ nebo struhadlo, aby byly plátky rovnoměrné.

Do mísy nalijte smetanu ke šlehání, přidejte prolisovaný česnek, špetku muškátového oříšku (pokud používáte), sůl a pepř. Dobře promíchejte.

Zapékací mísu vymažte máslem, aby se brambory nepřichytávaly. Do zapékací mísy vyskládejte vrstvu bramborových plátků. Osolte a opepřete. Pokapejte částí smetanové směsi a posypte trochou strouhaného sýra. Tento postup opakujte, dokud nespotřebujete všechny brambory. Poslední vrstvu pokryjte zbytkem smetany a hojně posypte sýrem.

Předehřejte troubu na 180 °C. Zapečené brambory pečte asi 40–50 minut, dokud nejsou brambory měkké a povrch zlatavě zapečený. Pokud chcete mít křupavou krustu, můžete posledních 5–10 minut zapnout horní gril.

Po upečení nechte brambory chvíli odpočinout (cca 5 minut), aby se lépe servírovaly. Podávejte jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu či salátu.

Dobrou chuť přeje Elly.