gratinovane_brambory.jpgFoto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 1 kg brambor
  • 300 g Duo šunky (mix vepřového a kuřecího masa)
  • 2 velké pórky
  • 200 ml zakysané smetany
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 g pomazánkového másla
  • 150 g tvrdého sýra (např. gouda, ementál, nebo čedar)
  • 2 stroužky česneku
  • máslo na vymazání pekáčku
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • špetka muškátového oříšku

Postup

Nejprve si předehřejte troubu na 180°C. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, ideálně pomocí struhadla, aby měly stejnou tloušťku.
Pórek očistěte a nakrájejte na kolečka. Šunku nakrájejte na malé kostičky nebo proužky.
V malé pánvi na středním ohni rozehřejte trochu másla a restujte pórek, dokud nezměkne. Přidejte šunku a restujte společně ještě asi minutu. Odstavte z ohně.

V míse smíchejte kysanou smetanu, smetanu ke šlehání a pomazánkové máslo. Přidejte prolisované stroužky česneku, sůl, pepř a nastrouhaný muškátový oříšek.

Vymažte pekáč máslem. Vyskládejte první vrstvu brambor, osolte a opepřete. Přidejte vrstvu směsi pórku a šunky, a poté přelijte trochou smetanové směsi. Opakujte vrstvení, dokud nevyčerpáte všechny ingredience, zakončete vrstvou brambor smíchanou se šunkou a pórkem. Zalijte zbylou smetanovou směsí.

fre5.jpg
MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:
Zapečené brambory s masem

Sýr nastrouhejte a posypejte jím vrchní vrstvu brambor.
Pekáč přikryjte alobalem a dejte do předehřáté trouby. Pečte přikryté asi 45 minut, poté odstraňte alobal a pečte odkryté dalších 15 až 20  minut, nebo dokud povrch nezhnědne a brambory nejsou měkké. Po upečení nechte chvíli odpočinout, pak podávejte.

Dobrou chuť přeje Elly.