Foto: Alena Kolaříková
Suroviny
- 1 kg brambor
- 300 g Duo šunky (mix vepřového a kuřecího masa)
- 2 velké pórky
- 200 ml zakysané smetany
- 200 ml smetany ke šlehání
- 200 g pomazánkového másla
- 150 g tvrdého sýra (např. gouda, ementál, nebo čedar)
- 2 stroužky česneku
- máslo na vymazání pekáčku
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- špetka muškátového oříšku
Postup
Nejprve si předehřejte troubu na 180°C. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, ideálně pomocí struhadla, aby měly stejnou tloušťku.
Pórek očistěte a nakrájejte na kolečka. Šunku nakrájejte na malé kostičky nebo proužky.
V malé pánvi na středním ohni rozehřejte trochu másla a restujte pórek, dokud nezměkne. Přidejte šunku a restujte společně ještě asi minutu. Odstavte z ohně.
V míse smíchejte kysanou smetanu, smetanu ke šlehání a pomazánkové máslo. Přidejte prolisované stroužky česneku, sůl, pepř a nastrouhaný muškátový oříšek.
Vymažte pekáč máslem. Vyskládejte první vrstvu brambor, osolte a opepřete. Přidejte vrstvu směsi pórku a šunky, a poté přelijte trochou smetanové směsi. Opakujte vrstvení, dokud nevyčerpáte všechny ingredience, zakončete vrstvou brambor smíchanou se šunkou a pórkem. Zalijte zbylou smetanovou směsí.
Sýr nastrouhejte a posypejte jím vrchní vrstvu brambor.
Pekáč přikryjte alobalem a dejte do předehřáté trouby. Pečte přikryté asi 45 minut, poté odstraňte alobal a pečte odkryté dalších 15 až 20 minut, nebo dokud povrch nezhnědne a brambory nejsou měkké. Po upečení nechte chvíli odpočinout, pak podávejte.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
Zapečené brambory dělávám, máme je moc rádi.
Pekáček zbytkáček za 300 Kč.