grapefruit6.jpg (77 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 400 ml plnotučného mléka
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 80 ml čerstvé šťávy z grapefruitu
  • 80 ml čerstvé citronové šťávy
  • 100 - 150 g cukru krupice (podle chuti)
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • špetka soli
  • 15 lístků čerstvé bazalky
  • 1 sáček Haribo Grapefruit
  • bazalkový cukr na ozdobení

Postup

Mléko smíchejte se smetanou, cukrem a špetkou soli. Šťávu z grepu a citronu promíchejte s kukuřičným škrobem.
Připravte si vodní lázeň. Do ní dejte velkou mísu a do mísy nalijte mléčnou směs. Vodu nechejte probublávat, neměla by úplně prudce vřít, ale spíš jemně vařit. Mléčnou směs promíchávejte metličkou. Až bude horká, přilijte ovocnou šťávu s kukuřičným škrobem.

Opět intenzivně míchejte. Směs začne nad jemně bublající vodou houstnout. Až se vám bude zdát dost hustá, sundejte z vodní lázně. Bude to trvat asi tři minuty. Za častého míchání nechejte vychladnout.

grapefruit5.jpg (156 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Po úplném vychladnutí dejte mísu se základem na zmrzlinu ještě na hodinu do lednice. Poté vyndejte ven a do směsi vsypejte nadrobno nasekanou bazalku. Můžete nakrájet pár bonbonů Haribo Grapefruit, nadrobno. Dobře zamíchejte.

Teď máte dvě možnosti. Kdo má zmrzlinovač, tak směs přemístí do stroje, který za stálého míchání vyrobí lahodnou a jemnou zmrzlinu. Kdo zmrzlinovač nemá, vloží nádobu se směsí do mrazáku. Každých 15 minut zmrzlinu vyndejte a intenzivně promíchejte, aby se v ní nedělaly krystalky ledu.

Zmrzlinu podávejte lehce posypanou bazalkovým cukrem a nadrobno nasekanými bonbony Haribo Grapefruit.

Jak vyrobit bazalkový cukr? Jednoduše promixujte cukr krupice spolu s čerstvými bazalkovými listy.

Krásné léto přeje Elly.

Zmrzlinová inspirace

Zmrzlina ze slaného karamelu

23.jpg (35 KB)

Foto: Lenka Mastešová

Zmrzlina z karamelizovaných broskví 

24.jpg (44 KB)

Foto: Lenka Mastešová

Kokosová zmrzlina

25.jpg (74 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama