Co všechno můžete přidat do skleničky k naložené goudě?
- Bylinky - kromě petrželky zkuste rozmarýn, tymián nebo bazalku
- Olivy - černé nebo zelené olivy nakrájené na kolečka dodají slanou chuť
- Kapary - jejich pikantní chuť skvěle doplní sýr
- Nakládaná cibulka - červená cibule nakrájená na tenké proužky a mírně naložená v octu
- Nakládaný česnek - celé stroužky česneku v marinádě změknou a získají jemnější chuť
- Feferonky nebo jalapeños - pro milovníky pikantních chutí
- Citrusová kůra - nastrouhaná kůra z citronu nebo pomeranče dodá svěží chuť a exotický nádech
- Ořechy - nejlepší jsou vlašské ořechy, ale zkuste klidně i jiné
- Marinované papriky - červené, žluté nebo zelené, nakrájené na proužky
- Koření - experimentujte s kořením jako je kurkuma, uzená paprika nebo fenyklová semínka
Suroviny
- 500 g goudy
- 200 g sušených rajčat v oleji
- 3 lžíce grilovacího koření
- 4 stroužky česneku
- 2 lžičky sušeného oregana
- 1 lžička chilli vloček (podle chuti)
- 300 ml olivového oleje
- 2 lžíce balzamikového octa
- černý pepř podle chuti
Postup
Goudu nakrájejte na kostičky o velikosti asi 1,5 x 1,5 cm. Sušená rajčata nakrájejte je na menší kousky. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
Ve velké míse smíchejte olej ve kterém byla naložená rajčata, olivový olej, balzamikový ocet, grilovací koření, oregano, chilli vločky a černý pepř.
Do směsi přidejte nakrájenou goudu, sušená rajčata, česnek. Vše opatrně promíchejte, aby se kostičky sýra obalily v marinádě.
Směs přendejte do uzavíratelné sklenice. Nechejte marinovat v lednici alespoň 24 hodin, ideálně 2-3 dny.
Podávejte jako předkrm s čerstvým pečivem, nebo jako pohoštění pro návštěvu.
Tip: Naložená gouda vydrží v lednici až 2 týdny. Olej z marinády můžete později použít na dochucení salátů nebo těstovin.
Nový komentář