87acb1-nalozene_syry.jpeg (650 KB)Foto: Alena Kolaříková

Co všechno můžete přidat do skleničky k naložené goudě?

  • Bylinky - kromě petrželky zkuste rozmarýn, tymián nebo bazalku
  • Olivy - černé nebo zelené olivy nakrájené na kolečka dodají slanou chuť 
  • Kapary - jejich pikantní chuť skvěle doplní sýr
  • Nakládaná cibulka - červená cibule nakrájená na tenké proužky a mírně naložená v octu
  • Nakládaný česnek - celé stroužky česneku v marinádě změknou a získají jemnější chuť
  • Feferonky nebo jalapeños - pro milovníky pikantních chutí
  • Citrusová kůra - nastrouhaná kůra z citronu nebo pomeranče dodá svěží chuť a exotický nádech 
  • Ořechy - nejlepší jsou vlašské ořechy, ale zkuste klidně i jiné
  • Marinované papriky - červené, žluté nebo zelené, nakrájené na proužky
  • Koření - experimentujte s kořením jako je kurkuma, uzená paprika nebo fenyklová semínka

Suroviny

  • 500 g goudy
  • 200 g sušených rajčat v oleji
  • 3 lžíce grilovacího koření
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 1 lžička chilli vloček (podle chuti)
  • 300 ml olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • černý pepř podle chuti

Postup

Goudu nakrájejte na kostičky o velikosti asi 1,5 x 1,5 cm. Sušená rajčata nakrájejte je na menší kousky. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
Ve velké míse smíchejte olej ve kterém byla naložená rajčata, olivový olej, balzamikový ocet, grilovací koření, oregano, chilli vločky a černý pepř.
Do směsi přidejte nakrájenou goudu, sušená rajčata, česnek. Vše opatrně promíchejte, aby se kostičky sýra obalily v marinádě.
Směs přendejte do uzavíratelné sklenice. Nechejte marinovat v lednici alespoň 24 hodin, ideálně 2-3 dny.
Podávejte jako předkrm s čerstvým pečivem, nebo jako pohoštění pro návštěvu.
Tip: Naložená gouda vydrží v lednici až 2 týdny. Olej z marinády můžete později použít na dochucení salátů nebo těstovin.

Dobrou chuť přeje Elly.

93cc948a20e5a-ov5.jpg
MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:
Nakládaný ovčí sýr