Jelikož na Ženě-in právě probíhá akce Hubnutí, často se tu dohadujeme, co je vhodné a co ne při redukční dietě, ráda bych vám přiblížila jeden často omílaný, ale možná ne moc známý pojem – glykemický index.
Začnu trochu zeširoka, a to popisem trávení cukrů v těle.
Pokud sníte jakékoliv jídlo obsahující sacharidy (starší názvy cukry, glycidy nebo uhlohydráty), v žaludku se začnou štěpit na jednodušší a jednodušší, až vznikne glukóza, která je schopná přejít do krve a posloužit buňkám jako zdroj energie.
Hladinu cukru v krvi (tzv. glykémii) kontrolují dva hormony – inzulín a glukagon.
Ty se starají o to, aby byla glukóza v krvi stále ve stejné hladině (mezi 3,9 mmol/l až 6,1 mmol/l).
Jakmile stoupne hladina cukru v krvi - tzv. hyperglykémie, slinivka (resp. Langerhasovy ostrůvky v ní) začne produkovat inzulín, který se postará o její snížení (ve formě glykogenu ho uloží v játrech, jsou-li zde kapacity vyčerpané, uloží se v podobě tuku).
Pokud je v krvi glukózy málo - tzv. hypoglykémie, stoupne produkce hormonu glukagonu, který uvolní uložený glykogen v játrech a přemění ho na glukózu.
Než přejdu ke glykemickém indexu, ráda bych se ještě zmínila o cukrovce (diabetes mellitus).
Cukrovka je choroba, kdy se v Langerhasových osrtůvcích tvoří méně inzulínu, než by bylo potřeba. Po požití stravy s obsahem sacharidů stoupne glykémie jak u diabetika, tak u zdravého člověka. Rozdíl je v tom, že zdravý člověk glukózu "zpracuje" díky inzulínu, a tak opět klesne její hladina v krvi. Jenže u diabetika zůstává glykémie vysoká po delší dobu – a v tuto chvíli si musí injekčně vstříknout inzulín.
Hyperglykémie samotná není smrtelná, ale pokud by postižení včas nedostali potřebnou dávku inzulínu, mohou zemřít kvůli hromadění jedů v těle vznikající trávením tuků, jež si tělo bere jako náhradu za sacharidy (ty "čekají" v krvi na dostatek inzulínu a tělo je nemůže využít).
Není tedy pravda, že diabetici nesmí nic sladkého, pouze si musí udržovat stálou glykémii. Cílem tedy je, udržovat konstantní hladinu glukózy v krvi, a tím nepodporovat tvorbu inzulínu, protože: pokud sníme najednou velké množství sacharidů, prudce stoupne glykémie a následně i produkce inzulínu (která je často po takovémto "šoku" větší, než by bylo potřeba) a dojde k hypoglykémii - velké množství inzulínu způsobí rychlý pokles glukózy, pociťujeme malátnost, únavu, bolesti hlavy, podrážděnost. A tělo vyšle signál: potřebuji více glukózy! - a už máme chuť na čokoládu! :-), protože jen nerado uvolní tukové zásoby. Jenže tabulka čokolády opět abnormálně zvýší produkci inzulínu a jsme v začarovaném kruhu!!
Je ale prokázáno, že různé sacharidy se přeměňují na glukózu různě rychle, a tím pádem tedy různě rychle vstupují do krve. Tato rychlost se jmenuje glykemická odezva a měří se tzv. glykemickým indexem (GI). A zde se kruh mého výkladu uzavírá.
Čím menší má potravina GI, tím pomaleji vstupuje do krve, a tím pomaleji stoupá produkce inzulínu.
Velké úskalí vysvětlování diety podle GI je v nutnosti pochopit metabolické a biochemické děje v těle.
Proto se všem odborníkům omlouvám za opravdu povšechný, chvílemi až schématický popis. Z vlastní zkušenosti však vím, že přílišné zabíhání do podrobností způsobuje člověku, který toto vše slyší poprvé, těžkosti při pochopení a zapamatování celého mechanismu.
Příště si řekneme více...
Nový komentář
Komentáře
byvali byl diabetik a co jsem se naucila je ze cukrovka neni nemoc ale zivotni styl.. snazila jsem se to vysvetlit babine bohuzel marne.. ale ja si tu cokoladu take neodpustim.. ale je pravda ze jsem se odnaucila sladit kafe a caj.. jo jinak pokud mate zravou pres noc dejte si pred spanim lzicku lustenin(nebo rerny chleba ale opravdu ten tmavy)... tzv. volne glicidy protoze okolo druhe rano klesa hladina cukru a to je pak chvile kdy vymetame lednice.. no a po alkoholu to je jeste vetsi sranda.. to nejdrive hodne stoupne hl. cukru a pak desne rychle klesne.. a nakonec muj osobni test.. 2kola na in-linech okolo stromovky znamena 6j !! po hodine jezdeni bez jidla muze glikemie klesnout i o 10 a vice..tzn pro diabetika velmi nebezpecne..
kosmokosmo: no pockej, ja se ptala, jestli diabetik muze cokoladu kdy m na ni chut.
Ten tvuj muze denne pul a nic s nim nehne
aninas...no neprecetl......a to je dobre, predstav si, ze by sem hodil prednasku na tema cukrovka........to by byl zas elaborat....kdo by to cet? MY taky bez cokolady nemuzeme....a nas insulin...je s tim v poho, muj znas ho, zere denne dve tabulky, insulin neinsulin k tomu nekolik obrovskych porci cehokoli....hlavne maso a buchty..a vysledek....dyt vis 70 kilo a dva metry.........no jo no
pajda......kazdy mi vypravi jak jsi drobounka..tak co resis?
Emma...proc se ucis mikraci? Brrrr......
pajda: No přesně, to je můj případ. Když si dám maso, tak nemám hlad pěkně dlouho, ale po zelenině skoro hned. A navíc mi nechutná, takže už při jídle přemýšlím, kdy si dám něco pořádného k jídlu.
pajda: znám lidi s podobným metabolismem jako máš ty, s tím asi těžko něco naděláš, já zase maso tak často nemusím, i když mi chutná
kosmokosmo: tak co, precetl si to tatka?????
A muj tatka taky muze cokoladu, kdykoli ma na ni chut?[ona ma chut porad!] Teda na sladke a jidlo, abych byla presna
Andula: to nic, je mi to jsané. Nejsem z toho nijak odvázaná, zkoušela jsem už kdejaké kombinace, ale je to tak. když už si dám třeba k obědu ovocný salát v jídelně, tak si musím poměrně rychle dát něco dalšího. Po mase vydržím pět až šest hodin, po zelenině tak hodinu nanejvýš - a ve třídě nemůžu žvýkat...prostě nejmíň jsem vážila, dkoud jsem neomezovala živočišné tuky. Jiný problém je u mě pohyb, ale ten jaksi nedoženu...
pajda: promiň, vypadá to, jako když se s tebou hádám, já jen odeslala odpověď později, než ty, reagovala jsem na to tvoje minulé
pajda: emma má pravdu, samotná zelenina působ, že se cítíš takhle, ale s olejem a kouske sýra je to úplně jiné
emma: nepomůže...zkoušela jsem to několikrát, ale osobně bych musela sníst metrák zeleniny a zapít to láhví oleje, abych vůbec poznala, že jsem jedla...kupodivu mi stačí kousíček živočišného tuku na to, abych byla zasycená, takže když už sýr, tak tučný...je to hrozné, ale je to x-letá zkušenost...
pajda: a co teda přidat nějakou bílkovinu (cottage sýr) a lžíci olivového oleje?
Já nevím, mám vyzkoušeno, že ani po metráku zeleniny nemám pocit, že jsem jedla...akorát začnuý být utahaná.
nebojte, příště bude přehled GI jednotlivých potravin a pak se podíváme na jednotlivé výhody (i kritiky) této metody.
houserop: jestli jíš třeba hodně těstivn nebo bílého pečiva, je opravdu možné, že brzy po jídle dostaneš zase hlad. zkus tuto chuť zajíst zeleninou nebo ovocem, nejlepší je kus sýra (sýr totiž nejen obsahuje bílkoviny - snižuje GI - ale hlavně jakoby "uzavírá chuť") jako to dělají Francouzi.
Martina: já si stejně myslím, že podobné výkyvy váhy, o jakých mluvíš, nejsou zrovna zdravé.
Ty píšeš, že tě to bavilo atd., ale zároveň důsledky jako přehnaná vyzáblost a padání vlasů, to už je spíše důsledek nezdravému propadnutí hubnutí, stejně jako fakt, že pak jíš zmiňované salámy a podobně.
emma: tak jsem si vše vytiskla a doma pořádně prostuduji. Dík
martina: jenže to je podle mě extrém, jíst takhle, tedy zeleninu, zeleninu, to se pak člověk jen těší, až t skončí a hrozí mu to, co se stalo i tobě, že váha zase letí nahoru... ap ak dolu, typický jo-jo efekt.
Lepší je naučit se jíst jinak,aby člověk zhubl, cítil se lépe, ale aby to všechno zároveŃ bylo napořád.
Jupíí: zase tolik nemají, mají asi 890 Kj balení, to je na snídani tak akorát
Jestli jsem to dobre pochopila, tak je to duvod, proc mam po kazdem vetsim jidle chut na sladke? A tuhle chut na sladke po jidle neumim prekonat, vzdy si musim dat alespon susenku nebo hodne osladit kafe...
Da se to nejak osulit? Ja, kdyz si totiz po obede neco nedam, tak jsem strasne protivna. A kdyz se tu chut na sladke snazim premoci, tak to sice po dvou hodinach zmizi, jenomze ty dve hodiny jsem protivna i sama sobe