Minule jsme si ZDE vysvětlili, cože to je glykemický index a jak si v tomto směru stojí běžné potraviny. Nyní vás upozorníme na další záludnosti glykemického indexu.
Mimo jiné záleží na tom, kolik je v jídle cukrů, dále jaký je v něm poměr cukrů, tuků a bílkovin, kolik obsahuje vlákniny. Roli hraje i to, nakolik je potravina kyselá - kyselina snižuje GI - a samozřejmě kolik jí sníte.
Podívejme se na to blíže:
Cukry
Není cukr jako cukr, pokud potravina obsahuje složené cukry, mívá nižší GI než ta s jednoduchými cukry. Sem patří i poznatek, že méně zralé ovoce má nižší GI než přezrálé. Lépe je, když mají sacharidy podobu škrobu - ovšem pozor, čím jsou potraviny rozvařenější, tím hůře: brambory nebo třeba rozvařené těstoviny mají GI dost vysoký. Konkrétně těstoviny je proto lépe vařit tak, aby byly takzvaně "na skus" neboli "al dente", jsou jak zdravější, tak i chutnější.
GI potraviny se liší podle toho, zda ji sníte samotnou, anebo zda se stane součástí nějakého menu. Pokud třeba k sladkému ovoci přidáte plátek šunky, celkové GI pokrmu klesne - roli hraje přídavek tuku a bílkovin.
Vláknina
Zpomaluje vstřebávání cukrů, a proto se také vyplatí doplnit jídlo s vysokým obsahem sacharidů vlákninou v podobě ovoce a zeleniny.
Úprava pokrmu
Jednoduše řečeno, čím uvařenější potravina, tím vyšší GI. Pokud zeleninu uvaříte, její GI stoupne.
Více informací na www.glycemicindex.com, www.stob.cz
Nový komentář
Komentáře
u nás dělali buchtičky dobrý,ale místo masa ovar a každá zelenina byl vařenej hrách s mrkví.
my jsme u nás ve škole jako děti kolínka milovali
konečně bez chyb
ještě by bylo dobré opravit nesmysl v tom prvním článku - totiž, že GI udává "množství cukru obsaženého v dané potravině". GI totiž udává RYCHLOST VSTUPU SACHARIDU DO KRVE nebo také RYCHLOST VZESTUPU GLYKÉMIE PO POŽITÍ SACHARIDU
Ferdicka: já se obávám, že ve školních jídelnách jsou k mání dodnes, schválně se ti zeptám.
vpomínka na rozvařené školní těstoviny - FUJ. Ani jsem do dneška nevěděla, že to, co nám chutná, je i zdravější.
Ferdicka: já zase nesnesu rozvařený, připomíná mi to kolínka ze školní jídelny